Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Gina108 píše:ww píše:Ego se utváří až tak kolem třetího roku života. Do té doby chápe dítě svět bez ega, vnímá sebe jako součást světa bez hranic, chcete-li vnímá se jako součást matky. Dvouleté dítě o sobě často mluví jako o třetí osobě, není schopno ještě odlišit sebe a ty druhé. Např. řekne „Mařenka udělala“ a ne „Já udělala“.
DUŠEKdy vzniká jádro člověka, každý se rodíme s určitými vlastnostmi, s vlastním „JÁ“
Tak to bude asi dost individuální, 3 roky se mi zdá hodně pozdě na sebeuvědomění, aspoň co můžu soudit ze zkušenosti se svými dětmi.
ivuska.h píše:Gina108 píše:Tak to bude asi dost individuální, 3 roky se mi zdá hodně pozdě na sebeuvědomění, aspoň co můžu soudit ze zkušenosti se svými dětmi.ww píše:Ego se utváří až tak kolem třetího roku života. Do té doby chápe dítě svět bez ega, vnímá sebe jako součást světa bez hranic, chcete-li vnímá se jako součást matky. Dvouleté dítě o sobě často mluví jako o třetí osobě, není schopno ještě odlišit sebe a ty druhé. Např. řekne „Mařenka udělala“ a ne „Já udělala“.
DUŠEKdy vzniká jádro člověka, každý se rodíme s určitými vlastnostmi, s vlastním „JÁ“
Přesně tak… To se nedá paušalizovat, každé dítě je jiné…
ivuska.h píše:Gina108 píše:Tak to bude asi dost individuální, 3 roky se mi zdá hodně pozdě na sebeuvědomění, aspoň co můžu soudit ze zkušenosti se svými dětmi.ww píše:Ego se utváří až tak kolem třetího roku života. Do té doby chápe dítě svět bez ega, vnímá sebe jako součást světa bez hranic, chcete-li vnímá se jako součást matky. Dvouleté dítě o sobě často mluví jako o třetí osobě, není schopno ještě odlišit sebe a ty druhé. Např. řekne „Mařenka udělala“ a ne „Já udělala“.
Jo, to asi ano, beru to podle svého „zaostalce“
Omlouvám se za mystifikaci, neměla jsem to psát tak striktně.
No a k původní otázce, tohle je spíš o nějakém filozofickém systému nebo o víře. Obávám se, WW, že budeš muset naopak hooodně studovat a číst, na tohle stručné odpovědi neexistují. Ale hledej, cesta za poznáním stojí za to ![]()
Přítel totiž včera opravoval kamarádce počítač a vysvětloval mi pojem hardware, software. Dával příklad s lidským tělem. Hardware je tělo, to na co si můžeme sáhnout a software je právě ta duše, to nehmatatelné, bez čeho by ale tělo, hardware, nemohlo fungovat. Tak mě právě napadlo, kdy si miminko v bříšku uvědomí to své „já“, kdy má první pocit-jaký? Co si myslí když nezná slova? Něco si myslet musí, když slyší. Cítí bolest, má potřeby-cucá si paleček ![]()
Pocity mít můžeš i bez ega a někdy ani ty moje pocity dospělého nejdou slovy popsat, tak proč by miminko nemohlo mít pocity beze slov. A myslím, že pocity má podobné jako matka. Když jí je dobře, bývá dobře i miminku v břiše a naopak ![]()
ja si myslim, ze brisku detatko jeste „nemysli“, ze cucani palecku, zivani, protahovani, kopani atd. jsou instinkty, kterymi miminko „trenuje“…pocity asi nejake urcite bude mit, kdyz se zena citi dobre, taky se citi dobre, pokud je zena nervozni, rozcilena, nazlobena, citi se miminko spatne (ale nedokaze si o tom nic myslet)
s tou dusi to bude asi o dost komplikovanejsi.....slysela jsem, ze „duse“ mala miminka casto opousti, jdou se „plolitnout“ a zase se vraci zpet do fyzickeho tela miminka pres nesrostle lebecni svy......a ze nahle umrti novorozencu nastane tehdy, kdy se duse do tela uz nevrati.....asi to funguje podobne jako klinicka smrt, ze duse vyjde z tele a vidi sve fyzicke telo a nad nim hromadu doktoru, kteri se ho snazi zachranit
![]()
mozek se začíná vyvíjet cca od 3. týdne, a řekla bych, že ukončen je na konci I. trimestru. Já mám za to, že mimčo nějakým způsobem v břiše „myslí“, zdají se mu i sny a ty pak nějak zpracovává.
Co se týče té „duše“, tak bych řekla, že okamžikem splynutí spermie a vajíčka, mám na mysli duši jako vlastnosti, to jaké dítě bude, což se ale potom dá vývojem a výchovou trochu „pozměnit“ ![]()
To nevím, ale Ondra o sobě ve třetí osobě mluvil tak do 20 měsíců? Teď rozhodně říká „JÁ“ a odpovídající tvary sloves… O duši jako takové jsem v souvislosti s tím (ani s ničím jiným) nepřemýšlela, jsem takový přízemní primitiv
, ale tímhle „sebeuvědoměním si“ svého dítěte jsem si až moc
jistá…
bumbinka píše:ivuska.h píše:To nevím, ale Ondra o sobě ve třetí osobě mluvil tak do 20 měsíců? Teď rozhodně říká „JÁ“ a odpovídající tvary sloves… O duši jako takové jsem v souvislosti s tím (ani s ničím jiným) nepřemýšlela, jsem takový přízemní primitivGina108 píše:Tak to bude asi dost individuální, 3 roky se mi zdá hodně pozdě na sebeuvědomění, aspoň co můžu soudit ze zkušenosti se svými dětmi.ww píše:Ego se utváří až tak kolem třetího roku života. Do té doby chápe dítě svět bez ega, vnímá sebe jako součást světa bez hranic, chcete-li vnímá se jako součást matky. Dvouleté dítě o sobě často mluví jako o třetí osobě, není schopno ještě odlišit sebe a ty druhé. Např. řekne „Mařenka udělala“ a ne „Já udělala“.
, ale tímhle „sebeuvědoměním si“ svého dítěte jsem si až moc
jistá…
Tak ve 20 měs. Klárka ještě ani nemluvila
Ale od těch 2 let, co se rozmluvila, tak hned říkala „já“ a svou individualitu projevuje velmi často a razantně už i Ondra teď, na to nemá mluvení vliv.
Jinak tu duši já osobně taky nějak neřeším, proč se tím, zabývat, když jsou to stejně všechno jen spekulace a pravdu se (asi) nikdy nedozvíme?
Na reálný život to pro mě nemá žádný dopad ať už to je tak či onak.
Dítě o sobě může mluvit jako Já i dříve, ale tady se jedná o něco jiného, vytvoření vlastního ega (Já) a ne mluvení. A většinou je období vytvoření vlastního Ega spojeno opravdu s obdobím tří let. Kdy je také první období vzdoru u dítěte. Alespoň tak nás to učili celou dobu v psychologii. A máte to tak v knížkách.
Veruš1 píše:
Tady foto z 13+3 s mozkem
No to je ukázkový mozeček
To bude chytrolínek ![]()
Hovoří se o oduševnělosti, která údajně začíná 26 den po početí
Našla bych možná tu psychologickou publikaci, kde se to píše, ale nejsem si jistá a jsou to hypotézy. Pamatuju si to ze školy z přednášek a asi pohledám ![]()