Když batole nerozumí

Anonymní
12.10.15 13:37

Když batole nerozumí

Mám doma batole - skoro 1,5 roku, co mi nerozumí. Zatím nedospělo do fáze, že by chápalo mluvenou řeč - povely a ani jednotlivá slova. Ale stejně už bych celkem potřebovala, abychom se začali spolu domlouvat, protože bez toho to je čím dál horší, protože dítě jak nerozumí, chytá záchvaty vzteku. Máte nějaké nápady, jak se s takovým dítětem dorozumět?
Je mi jasné znakování s batolaty, máte nějaký tip na knížku nebo internetové stránky? A co dál, jak jste rozvíjely dorozumvání u pomalejších dětí?
Mám pocit, že celý den jen melu a melu a opakuju a nikde to není vidět. Do zblbnutí jedeme různé ukazovací básničky a říkadla, ale všechno musím dělat já, protože na povel nezvládne zatím nic.
Beru všechny rady a nápady.
Předem děkuji za reakce. A nechci řešit, že už má rozumět, to vím taky ;) Spíš potřebuju vědět, jak pomoci, aby se všechno pomalu začalo rovnat.
Omlouvám se za anonym, ale chodí sem několik známých, tak nechci, aby řešily mé dítě, které je podle nich „divné“.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6538
12.10.15 13:45

Promiň, ale první, co mě napadlo je, že meleš moc. Zkus používat krátké a jasné povely, věty apod. Možná prcka zahlcuješ moc a ta pozornost ještě taková není. že neukazuje a neplní může být normální, můj prostřední syn nikdy nechtěl dělat žádné paci paci a jak jsem veliký, říkadla ho nezajímala. ale každopádně se můžeš i zmínit Dr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30857
12.10.15 13:54

Jako první mě napadlo, jestli dobře slyší - někde jsem četla, že právě v tomhle věku, když děti nereagují, tak by se měl vyšetřit sluch, protože se to láme a začne být poznat, že dítě dělá něco jinak
jak víš, že nerozumí? znakování ti pak bude na nic, když se musí naučit znak a u toho pochopit smysl…nemyslela jsi to spíš tak, že nemluví - to by pak znakování pomohlo. že nechce dělat paci paci, to nic neznamená. Když třeba řekneš, že se jdete koupat - jde s tebou do koupelny? nebo co já vím, něco takového, nebo sedni si, postav se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.15 13:55

@mischelinka ano, dávám jen krátké jasné povely - pojď ham, hačí, hají… Nepoužívám dlouhé věty, většinou jen jednoslovné povely a komentáře.
Hele pes. Ne, nesmíš. Ne, au… Ale i tak to opakuju pořád, protože doufám, že se chytne a zatím nic.
A kromě toho i normálně mluvím, popisuju, co děláme, co budeme dělat… Prohlžíme knížky, čteme pohádky - se starším dítětem, ale jsou u toho oba.
Ani netvrdím, že to není normální, jen mu chci pomoct, abychom se domluvili.
A přehlcený nevím, má i dost času, kdy si hraje jak chce, bez povelů a komentářů.

• Citovat
  • Upravit
31332
12.10.15 13:55

Chce to jen čas. Všechny děti mají tohle vzteklé období (právě proto, že si s maminkou „nerozumí“, neumějí říct co chtějí, a pak se vzteknou protože to nedostanou).
Tebe to možná štve, ale víš jak frustrovaný z toho musí být on?
chce to prostě čas. Pořád jen meleš, meleš, meleš a najednou to vyskočí, dítko se chytne a najednou komunikujete. Přijde to samo.
Základ je podle mě to, co psala @mischelinka neříkat toho moc. Jen nejzákladnější „povely“.
typu: „chceš ham?“ a kývat hlavou a ukazovat jídlo…„dej“ a natáhnout dlaň.
Zveličovat pocity, usmívat se od ucha k uchu, často opakovat jednoduché věci dokola, zbytečně však dítko nehltit podrobnostmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
12.10.15 13:57
@Anonymní píše:
@mischelinka ano, dávám jen krátké jasné povely - pojď ham, hačí, hají… Nepoužívám dlouhé věty, většinou jen jednoslovné povely a komentáře.
Hele pes. Ne, nesmíš. Ne, au… Ale i tak to opakuju pořád, protože doufám, že se chytne a zatím nic.
A kromě toho i normálně mluvím, popisuju, co děláme, co budeme dělat… Prohlžíme knížky, čteme pohádky - se starším dítětem, ale jsou u toho oba.
Ani netvrdím, že to není normální, jen mu chci pomoct, abychom se domluvili.
A přehlcený nevím, má i dost času, kdy si hraje jak chce, bez povelů a komentářů.

pak ti ale nerozumím, myslíš tím, že nerozumí významu slov a třeba na povel pojď sem, nejde nebo tím myslíš, že neopakuje, nedělá paci, zvuky zvířat apod. v tom je totiž rozdíl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.15 14:08

@acimedaca nerozumí mluvené nic. Nereaguje, když řeknu ham… Nereaguje na žádné slovo ani na máma, táta, dudu…
O vyšetření sluchu doktorku požádám, ale podle jiných projevů slyší dobře.
Jinak on nerozumí mluvené řeči, ale pokud naznačuju a ukazuju, tak rozumí dobře. Řeknu ham a nic se neděje, ale ukážu mu bryndák a ví, že bude jíst a jde k židličce… Nastavím ruku a on mi podá věc, co má v ruce… Proto myslím, že znakování mu pomůže. Sám si vymyslel několik vlastních znaků, takže domlouvat se chce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

@mischelinka nerozumí významům slov. Nereaguje na ham, ale pokud mu ukážu bryndák, tak jde jíst. Když ho jdu přebalovat, tak řve, ale když mu předtím ukážu čistou plínu, tak si sám lehne na přebalovací podložku… Proto myslím, že znakování by mohlo pomoct.

• Citovat
  • Upravit
31332

A slyší tě teda?
Jinak mě mladej nějak moc nevnímal taky docela dlouho (měla jsem ten pocit), prostě mě měl na háku…a pak se právě najednou začal chytat, lítalo to týden za týdnem a vše dohnal během chvilky…
V jednu chvíli se nechytal se základy a najednou si nechal vysvětlit story o strejdovi Zbyňďovi, kterýmu jsme na horách nechali dudlík… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
12.10.15 14:10

Mé dceři je 16 a půl měsíce a na povely teda taky moc nereaguje. A v čem se to přesně projevuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31332
12.10.15 14:11
@Anonymní píše:
@mischelinka nerozumí významům slov. Nereaguje na ham, ale pokud mu ukážu bryndák, tak jde jíst. Když ho jdu přebalovat, tak řve, ale když mu předtím ukážu čistou plínu, tak si sám lehne na přebalovací podložku… Proto myslím, že znakování by mohlo pomoct.

tak to bych řekla, že fakt blbě slyší…na jméno taky nereaguje? A podle čeho teda soudíš, že slyší? Možná má jen zbytky sluchu, takže nějaké hodně hlasité zvuky slyší, ale běžnou mluvu ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
12.10.15 14:12
@Anonymní píše:

pak bych to pořešila s dr., může gto být dysfázie nebo třeba taky nic a prcek má jen své tempo a tebe má zatím na háku. To ale bude muset posoudit doktor :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.15 14:18

@Mar__tanka1983 sedíme v ložnici a přes zeď zapne lednička a on se tím směrem otočí a není to nijak hlasitý zvuk. Někdo strčí klíče do zámku a on to slyší přes dvoje dveře a uhání kouknout, kdo to přišel. Pozná, když mluví babička před domem, má ji rád a směje se, když ji slyší…
Jestli nereaguje na jméno opravdu nevím. Jak promluvím, tak se na mě automaticky otočí, ale je jedno, jestli použiju jméno jeho nebo mužovo.

@Lonette ví kdo je táta, máma - třeba se otočí, když se zeptáš, kde je táta? Podá ti nějakou hračku? Chápe, co to je ham? Ví, co je hají, hačí?

• Citovat
  • Upravit
2693
12.10.15 14:24

Dcera ví, kdo je táta, v mámě má trochu zmatek - říká tak lidem, co má ráda - ještě mé mámě a občas tak říká i manželovi. Co je hají ví, ale rozhodně to nedělá na povel - když řeknu hají, neudělá to vždycky. Co je ham chápe moc dobře, ráda jí - říká mam mam. Když se jí zeptáme, jak se jmenuje, říká upravěně své jméno. Ale slovo počkej, nedělej, tytyty, to mi přijde, že absolutně ignoruje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
12.10.15 14:30

@Lonette tak můj prostřední syn má 3 roky a kamarádi ve školce se jmenují červený, žlutý… před 6ti týdny se mu narodil brácha Kryštof a od té doby jsou všechna miminka Kryštof, jedno jakého pohlaví. jména jsou mu šumák, chytrý je dost, v tomhle je zvláštní. takže to, že tvoje dcerka oslovuje nejbližší mami, mi přijde naprosto ok, vnímá to slovo pocitově, tedy jako to nebo koho má na světě nejradši. z popisu cítím, že povelům rozumí, to, že je nedělá je jiná kapitola, i to přijde, většinou ze dne na den, je malá, má nárok na to zatím dlabat. užívej si zdravé dítě :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí