Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud rozumí a je nějakým způsobem chopen se dorozumět, tak to nemusíš řešit. Jedna holčička se mi taky rozmluvila až kolem 2. narozenin.
Maly ma 2roky a 3mesice a taky mi moc nekomunikuje.. ale v roce a půl mami, tati, babi, auto, zviratka mi rikal.. ted v jeho veku by mel davat uz jednoduche vety a taky nic moc..teda spis nic nez moc
čteme, čteme a stejne nic..
Jako jestli z něj nevypadne ani třeba - baba, mňam, ham, tata - tak bych se možná někoho zeptala ale nějak bych to nehrotila. Můj byl v roce a půl téměř němej a teď o rok později pusu nezavře
vždy byl spíš orientovaný na vývoj pohybové části než mluvení.. ale časem se to samo srovnalo ![]()
Myslím, že ne. Kluci jsou na mluvení pomalejší. Dcera 17 měsíců říká:màma, táta, bába, děda, Aďa, Dáda, pak jak dělají různá zvířátka. A ještě asi dalších 10 slov…
A co říkala mudra na 18 měsíční prohlídce? S ní bych to řešila nejdřív.
U nás na roce a půl to samé. Teď 20 měsíců a říká jen mama, takže žádná hitparáda ![]()
Každý říká, že se rozmluví, Dr. to neřeší, prý je to ok, hlavně když reaguje a rozumí neboli dá jasně najevo co chce či nechce tím žvatláním.
@Anonymní píše:
Chtěla jsem se zeptat na váš názor, jestli mám řešit to, že v roce a půl můj syn neřekne ani slovo? Jen žvatlá a huláká…
ja bych to zatim neresila, ale pockej az ti nekdo odpovi ze to mas resit
nekdy me prijde, ze porad hledame nejakou disfunkci a nemoc a pritom je dite v poradku. Nekdy dite jen nechce neco delat, dobra rada je prestan srovnavat deti, to neni dobry pro nikoho a rid se instinktem. Tady je spousta diskusi co dite ma a melo by takhle a ted, nekdy to tak proste nefunguje.Ja si obvykle najdu nejakou odbornou zpravu, kde mi reknou rozmezi od do a ne ze jedna pani povidala. Takhle mi bylo taky receno tvoje dite neleze v 11 mesicich a melo by uz nekde od 7 podle tabulek…ja si nasla naprosto jine veci proc neleze a ze nektere neleze vubec..ale to jen na okraj
Co tak ctu a pozoruji doma na dceri, ma 15 mesicu, tak vim, ze mi rozumi co po ni chci a zna vsechna jmena hracek a rekne mama, baba a zacina rvat a zpivat…v tom stylu bababababa a nejakou tu melodii.
Kamaradceserozmluvila dcera ve 2 letech, driv nerekla nic a nektere deti pry nemluvi a pak najednou zacnou mluvit hned vetami a ani nezvatlaji. Ale jinak se rid sama sebou jak to citis, to je nejbezpecnejsi, za zeptani u nejakeho lekare nic nikdy nedas
@Anonymní píše:
Chtěla jsem se zeptat na váš názor, jestli mám řešit to, že v roce a půl můj syn neřekne ani slovo? Jen žvatlá a huláká…
náš syn v roce a půl mluvil v jednoduchýc větách (dej pití, deme pa…).. dcera v 18m jen mlela svojí hatmatilkou, plus pár slov (máma, táta, babi..), mluvit začala srozumitelně až koelm 2,5let ![]()
A rozumí ti, když s ním mluvíš?
Mno, já vám nechci kazit radost, ale ona spousta dysfunkcí se projevuje právě v tomhle období. @MišelkaX Nezaznamenala jsi nějaké opakující se pohyby rukou?
@atominnka píše:
náš syn v roce a půl mluvil v jednoduchýc větách (dej pití, deme pa…).. dcera v 18m jen mlela svojí hatmatilkou, plus pár slov (máma, táta, babi..), mluvit začala srozumitelně až koelm 2,5letA rozumí ti, když s ním mluvíš?
Řekla bych, že tak 40 -50 % rozumí… někdy dela, že neslyší nebo na me proste dlabe
@Anonymní píše: Řekla bych, že tak 40 -50 % rozumí… někdy dela, že neslyší nebo na me proste dlabe
tak pokud víš, že ti rozumí, tak bych to neřešila
On mluvit začne, toho se neboj ![]()
Na 18měsíční prohlídce se doktor ptal, zda už spojuje slova. Odvětila jsem, že používá pouze slovo TATA a občas ho použije směrem k otci. Doktor řekl, že to je naprosto skvělé a něco si poznamenal do PC
odcházela jsem s pocitem, že je vše ok a miluju našeho pediatra ![]()
Od té doby přidal mňam, bác, haf, au a možná ještě něco. Dva dny ted vypouští slovo MÁMA, ale opět směrem ke mě to používá jen když odejdu.
Nemám strach. Neznám nikoho dospělého, kdo neumí mluvit. Vim, že mluvit začne. Těšíme se, až se trochu dohovoříme a já pevně věřim, že pak bude méně vzteklej, protože přeci bude umět popsat to, co ho rozčiluje ![]()
Tak my máme dceru 19 měsíců a ještě před měsícem neříkala skoro nic, ani mama, tata, prostě žádné základní slova. Řekla jenom jo a to bylo všechno. Když něco po mně chtěla volala „aaa“ nebo ukazovala, tak „oooo“. Byli jsme u dr na kontrole a ta nám řekla, že pokud rozumí (což dcera rozuměla), tak to podle ní je její pohodlnost. Vždy svým křikem a ukazováním, dostala co chtěla. Máme čekat do 2 let, pokud se to nezlepší, tak teprve pak začneme něco dělat. Teď o měsíc později (má 19 měsíců) už začíná mluvit, začala mluvit máma (huraaa)
a začíná napodobovat zvířatka, takže asi to byla její pohodlnost a chtělo to jenom čas. Uvidíš co ti poví doktorka, ale pokud ti rozumí, tak to asi taky bude chtít jenom čas.