Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, náš 1,5 roční synek mě nenechá v klidu nic udělat..hl. vaření. Celý den jenom mraští, když to tak řeknu, fakt jako koza.. pořád někam leze, pak chce sundat dolů, chce podávat, házet s něčím..znáte to.. a já nemám ani čas uvařit oběd. Kolikrát obědváme až ve tři odpoledne. S ním se fakt normálně uvařit nedá. Spát chodí až kolem jedné odpoledne, tak kolikrát začnu vařit až usne. Dříve chodíval spát kolem 11.a já měla klid si uvařit, ale teď to není možné. Jinak se mu snažím věnovat každou volnou chvilku. Jak to zvládáte vy maminky??
@LLenule111 mame to stejne, syn je od narozeni urvane a nesamostatne dite. Kdyz uz se do vareni pustim, odtahuje me od sporaku. Bud za ruku, nebo si vleze jako pode me a rukama me odtahuje. Takze ja proste varim az manzel prijde z prace, vecer. Normalne totiz opravdu neuvarim, nejde to ![]()
Tak já jsem se s tím nepárala, když narovinu napíšu, pokud to šlo tak byl v kuchyni, pokud jsem chtěla smažit a hlavně v klidu, tka jsme ho dala buď do stoličky na jídlo a nebo v obýváku do postýlky..
Takových 10 min při vaření s emu nic nestalo, když se vztekal- stejně se mi vztekla u noh..
Vyndat mu hrnce, varecky, nasypat par kosticek a at vaří taky
k tomu mu vypravet, co budete ted dělat…
Náš má 14 měsíců, buď vařím jednoduchou věc a chvíli ho držím, chvíli se mě drží za nohu a v nebezpečnou chvíli řve dvě minuty v postýlce, anebo, a to mnohem častěji, vařím večer, až spí, nebo odpo, až si ho někdo vezme.
Ale vyroste, potvrzuju, puberťáci sedí u stolu, čekají na jídlo a vůbec mi v přípravě nebrání. ![]()
@LLenule111 to je zajímavý já, když měla jedno taky jsem nezvládala vařit. Teď mám tři a zvládám to v pohodě
Ne vážně, co třeba ať si hraje s hrncemi a vařečkami ať ho máš po ruce. A nebo vařit když je doma chlap a nejlépe na dva dny ![]()
Jeden čas jsem vařila večer na druhý den nebo když malá spala, je mi faka jestli máme oběd ve 12 nebo ve 2. JInak u nás momentálně sláva disney pixar ![]()
@socina to děkýn taky.. odpoedne hodím kuře s rýži a na durhý den, mám pohov.. oběd hotový.. někdy se to stihne někdy ne..
@jita22 píše:
Vyndat mu hrnce, varecky, nasypat par kosticek a at vaří takyk tomu mu vypravet, co budete ted dělat…
Právě, to našeho nebaví. Teda baví ho to v případě, že si sedu na zem a vaříme na zemi spolu. ![]()
Jak si stoupnu ke sporáku, k lince, prkýnku, je hotovo.
(Je to mý čtvrtý dítě, fakt si nestěžuju, že s prvním ufňukánkem nemůžu ani vařit. Vařím jak pro regiment, ale musím v jiném čase, tohle je zrovna období, kdy to fakt nelze, nebo lze, ale držím ho v jedný ruce, no.)
@jita22 píše:
Vyndat mu hrnce, varecky, nasypat par kosticek a at vaří takyk tomu mu vypravet, co budete ted dělat…
nekdy bohuzel nezabere ani to ![]()
No tak mu poridit detskou kuchynku..nebo dovolit rabovat spodni suplik v lince…
Já mám teď v říjnu dvouleťáka a hrnce atd. jelo tak to jeho 14 m, pak už ho to nebavilo.. Tak jsme přešla na kolíčky a dva košíky a teď naposledy jsme mu dala dvě dozy a kávy v sáčku a předělával.. ale to jsou činnosti na 5-10 min ahotovo ![]()
To období si taky pamatuju (i když myslím spíš dřív, než v 1,5 roce, jakmile dolezli do kuchyně), člověk zkoušel všelijaké psí kusy. Vyndávala jsem mu různé nádobí, aby si s ním vařil, mlátil o sebe apod., dávala ho na chvíli do sedačky, s nějakou zábavou nebo něčím a žužlání, povídala mu, zpívala… všechno možné, střídat, nic u malého dítěte nezabere na dlouho. A stejně člověk pořád odbíhal, zvedal ho, vyndával z nepatřičných míst. U druhého to bylo lepší, na to je sourozenec hrozně užitečný
.
U pohádky nevydrží? Vím, že to není ideální, ale díky Bohu za krtečka ![]()