Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jdu si pro radu ke zkušenějším maminkám. Moje dítě (19 měsíců) si venku pořád sundává čepičku (máme zavazovací pod krčkem) a zahazuje ji. Dále si doma často vysvléká tepláčky a plenku. Dělaly vám to vaše děti také? Jak jste to pořešili? Kdy to přestaly dělat? Děkuji za rady.
@mama.tata.mimi píše:
Ahoj, jdu si pro radu ke zkušenějším maminkám. Moje dítě (19 měsíců) si venku pořád sundává čepičku (máme zavazovací pod krčkem) a zahazuje ji. Dále si doma často vysvléká tepláčky a plenku. Dělaly vám to vaše děti také? Jak jste to pořešili? Kdy to přestaly dělat? Děkuji za rady.
plinku tak, ze mel zapinaci bodyno, co nerozepnul:D obcas rozeplnul plinku pod bodynem, cepku porad nasazuju, zkus jinou, treba ho nekde tlaci, skrabe, kouse, vlasky hryzou… teplacky a strample taky sundava, ale tak je to decko, pocita se s tim, ze se budes starat. Napadlo me, jestli uz nechce chodit na nocnik?
Ja mam zkušenost az tak ve 22mes.,ze jsem řekla, ze kdyz nema cepicku, mohla by nastydnout a jdem domu - to zabralo. Jinak si ji sundala několikrát za sebou a jeste mi utíkala. S ostatním zkušenost nemam, ale kamarádka mi rikala, ze se ji mala ráno svlika z pyzamka i plenky-na to vím ze byla rada zapnout overalek na zádech ![]()
@mama.tata.mimi Jo, taky máme doma striptérku. Na doma se mi osvědčily šatičky se zapínáním vzadu, jinak si opravdu sundává vše, kdykoliv a kdekoliv. Dokonce se nám v létě stalo, byli jsme vybírat podlahu, ona se nudila, v obchodě se vysvlékla během chvilky komplet celá donaha, zatímco my debatovali nad odstínem:-) Teď je jí 26 měsíců, neustále ji doma oblékám, je schopná běhat nahatá, venku sundává bundy, svetry… a rozhodně to není tím, že by jí bylo horko. Prostě je to její druh zábavy. Umí si sundat téměř vše, ale taky se umí na svůj věk velmi šikovně obléci, stále to trénuje. U starších dětí jsem to neznala, pěkně mi to leze na nervy, ale nezbude mi čekat, kdy ji to přejde, jinou radu nemám.
@zuzkasim Tak to musela být docela sranda v tom obchodě. Moje se naštěství většinou svléká pouze doma. Venku si sundává pouze čepici, rukavice a rozepíná si bundu.
@mama.tata.mimi píše:
dělali oba.. ted je jim 17 a 6let a přísahám že se nesvlíkají.. to přejde ![]()
@jdukolem A kdy je to přešlo? Já, jestli to bude trvat pár týdnů, měsíců nebo let?
@mama.tata.mimi píše:
@jdukolem A kdy je to přešlo? Já, jestli to bude trvat pár týdnů, měsíců nebo let?
až se „nasytili“ vysvlékání přišlo jiné období - př šplhání po věcech, rabování šuplat a tak… počítám cca ve 24 měsících už se nesvlíkali dělali jiné zlobišárny ![]()
@zuzkasim jsi mě striptýzem na veřejnosti takhle na noc rozsekala
já mám taky vysvlekačku, doma si pořád sundavá ponožky a teplacky, stále domlouvám, že bude nemocná, že už je chladno a čepice venku, ty snad nasazuji co dvě minuty. Jak přijdeme z venku, rve ze sebe bundu, boty, svetr, kalhoty, že už je doma, tak to nechce
už to má přes rok a zřejmě ji tahle libůstka jen tak přejít nehodlá
nemluvě o tom, že spací pytel nesnáší a pod peřinou nespí, věčně je odkopaná a zmrzlá ![]()
První byl taky striptér, a pak měl období, kdy se nechtěl oblékat. Tak jsem to nazvala systematickým otužováním a neřeším.
Mladší si taky sundavá čepičku, tak má kapuci. Plínu mu dávám natahovací a body neudolá. No a když je nejhůř, tak ho oblíknu na baleťáka a mám klid aspoň doma ![]()
Taky to máme tak. Když si sundá např. čepici, tak jí obleču zpátky na hlavu a v ten moment jí musím něčím zabavit („Podívej, kamínky, ptáček..“…něco na ten způsob) a ona na chvíli zapomene, že si nutně potřebuje sundavat čepici, i co se týče toho ostatního, tak je to podle mě tím, že nemají nic lepšího na práci, tak prostě zabavovat něčím..
Naše mě s tím vytáčí neskutečně.
Kluk se taky dona svlíkal. Neřeşila jsem to, brala jsem to jako otužování, takže i v zimě v chladným baráku lítal s nahým zadkem.
Plina už dítěti třeba vadí, tak co vytáhnout nočník a využít toho, že chce být nahatý?
Cepicka teď o víkendu bylo kolem 20 stupňů, to se nedivím, že ji dítě nechce. Jinak jsem se ji snažila neustále nandavat zpět.
Taky mi to dělaly děti
Čepička se prostě musí mít a když si jí sundá, důsledně udělám tytyty. Potřetí jakoby plácnu přes ručku, maličko. Ale většinou na druhé tytyty se smíří s tím, že prohrál
Plenku má takové ty natahovací kalhotky, tudíž si jí zatím nesundavá. Jakmile má normální pampersku, je to děs
A tepláčky holt pořád natahuju, natahuju,natahuju.Ono to fakt brzo přejde. Moje děti měly období cca 2 měsíce a byl klid. ![]()
@Descent Kdyby to období bylo i u nás 2 měsíce, tak za to budu ráda. Používáme pampersky, a ty má sundané hned. Když si sundávala čepičku, tak jsem jí říkala, ne, ne, ne a stejně to moc nepomohlo.
@mama.tata.mimi Zkusila bych možná ty natahovací kalhotky, u nás vážně pomohly. Tak zkusit zabavit, aby neměla čas myslet na čepičku. U nás to bylo: „Hele, koukej támhle jede auto“ „podívej se, támhle letí letadlo,´a tady je hezá kytička…“
Ale zabíralo to, no ![]()