Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Paní Píďová píše: VíceŘízený cyklus. Mám dlouhé cykly a nepravidelnou ovulaci.
@KatieMari jojo, prirozeny cyklus, v utery jsem si pichala ovitrelle a od zitrka zavadim utrogestan, to je vec, co faaakt nemam rada, jak to potom z cloveka “tece”
ale kdyz to musi byt, tak co bych pro to neudelala ![]()
Tak to jsem taky zvedava, ktere embryjko ti vybere, podle ceho se to vybira nevis?
a ty mas embryjka po genetice?
@Paní Píďová já zavádím Amelgen 2× denně, je to nepříjemné, ale musíme to vydržet. Já beru Utrogestan normálně, ale ty stavy po něm jsou šílené, po chvilce usnu
![]()
S tím výběrem vůbec netuším, jestli mají nějaký systém nebo je to ententýky, dva špalíky
četla jsem, že některé holky ví, že mají kvalitu AA, BB, ale nic takového mi doktorka neřekla, řekla jen stáří, tak uvidíme, co v pondělí poví embryolog. Asi záleží klinika od kliniky.
My máme po genetice, manželovi zjistili nadbytečný chromozom. Ale musím říct, že z počtu výsledných embryí jsem byla nadšená. Odebrali mi 11 vajíček, všechna se oplodnila a do blastocyty došlo 7 a genetika vrátila 4.
.
Ahoj kočky, já jsem den po transferu, testy na progesteron mi vyšli moc pěkně. Beru estrofem a amalgen. Z lékařské zprávy jsem se dozvěděla, že mi bylo transferovano embryo nižší kvality 5blast. 3BB. Trošku mě to rozhodilo, někdy možná lepší nevědět a ušetřit stres. Ale ještě neztrácím naději.
![]()
@barunakosak Často tu čtu že se neuchytila embrya nejlépe hodnocené a ta hůře ano. Všechna která se zamrazuji mají šanci, ty bez šance ani nemrazi.. Nevím jak to vybírají, prý snad nejprve to co ohodnotí nejlépe..Kolik embryí si měla celkem?
@Anonymní píše: Více
3 embrya Norma
2 embrya Norma s výhradou
3 embrya Norma - s rodinnou diagnózou neuropatie, kvůli které jsme dělali genetiku (PGT).
První embryo bylo biochemické, nevím kvalitu. Ted mám u sebe jedno 3BB, pak nám zbývá ještě jedna norma. A pak ten zbytek jak popisuji.
@barunakosak
Tak já už to mám taky za sebou
Já měla tentokrát taky horší kvalitu 5BB, ale to asi nic neznamená. Měla jsem zatím áčkový a stejně se nechytly
3BB tzn že nemáš pětidenní, ale třídenní embryjka? U nás na klinice zavádí ty embrya podle kvality. První berou ty nejhezčí áčka. Jsi doma nebo chodíš do práce?
Příspěvek upraven 07.03.25 v 11:25
@Fanynka777 píše: Více
je to 5denní blastocysta, to číslo před BB znamená počet buněk. Tudíž je i v tomto směru pomalejší. ![]()
Jinak jsem dnes v práci, v pondělí zkusím testík, když bude dušík, tak přemýšlím, že bych vzala dovču. ![]()
@barunakosak Ty jo mě se dlouho drží Ovitrelle, takže ten 4. den bych určo měla ještě pididucha z něho
Takže já testnu nejdřív v úterý
Ale ty jsi ho vlastně asi nepíchala když máš řízený ket?
Průvodce klasifikací
Je 5AA „dobré“ embryo? A co 4AB? Tyto klasifikace embryí mohou znít záhadně a my jsme tu, abychom vám pomohli porozumět všem věcem klasifikace embryí a míře úspěšnosti.
Autor: Halle Tecco, MBA, MPH
Pokud procházíte mimotělním oplodněním (IVF), možná jste obdrželi zprávu o embryu, která uvádí „třídy“ vašeho embrya. I když je tabulka klasifikace embryí užitečným nástrojem pro embryology, může být obtížné ji dešifrovat. Napsali jsme tedy tohoto průvodce, abychom vás provedli tím, jak embryologové k tomuto stupni přišli a co to znamená pro vaše šance na úspěch.
Jak jsou klasifikována embrya IVF?
Systém hodnocení embryí je důležitým krokem IVF nálevky a sleduje vývoj ve dvou fázích. Embryo 3. dne, známé také jako embryo „štěpící fáze“, sleduje počet buněk a jejich strukturu. Fáze 5. dne se zabývá fází blastocysty.
Gardnerův systém hodnocení embryí/blastocyst je běžný způsob, jakým embryologové hodnotí kvalitu embryí, aby určili vývoj embryí a v konečném důsledku potenciál úspěchu. Systém má tři části, písmeno a dvě čísla (např. 4AA, 2BA, 5AB). Pojďme si projít jednotlivé části:
Stádium vývoje blastocysty: 1 – 6 (přičemž 5 je nejrozvinutější)
Kvalita ICM: A – C (A je nejlepší)
Kvalita TE: A – C (A je nejlepší) Číslo
Začněme číslem 1-6. Toto číslo udává stadium vývoje blastocysty nebo stupeň rozšíření dutiny embrya. 1
1: Časná blastocysta – blastokéla je menší než polovina objemu embrya.
2: Blastocysta – blastocéla je větší nebo rovna polovině objemu embrya.
3: Plná blastocysta – blastokéla zcela vyplňuje embryo.
4: Expandovaná blastocysta – objem blastocély je větší než objem raného embrya a zona pellucida se ztenčuje.
5: Líhnoucí se blastocysta – trofektoderm začal herniat přes zona pellucida.
6: Vylíhlá blastocysta – blastocysta zcela unikla ze zona pellucida.
Dopis
Za číslem následují dvě písmena. Tato písmena jsou pro dvě části embrya 5. dne (také nazývaného blastocysta):
Vnitřní buněčná hmota (ICM), ze které se stává plod
Trophektoderm (TE), který se stává placentou a dalšími nezbytnými tkáněmi
Blastocyst
Obrázek z Khan Academy
Tyto dva typy buněk tvoří mikroskopickou, tekutinou naplněnou kouli s TE buňkami na vnější straně a ICM uvnitř. Oba tyto typy buněk jsou důležité, protože pro zdravé těhotenství potřebujete jak plod, tak placentu.
U písmene IMC stupně je A nejvyšším stupněm, což znamená, že embryolog pozoroval četné buňky, těsně zabalené. B znamená, že několik buněk bylo těsně zabaleno. A C označuje velmi málo buněk.
Hodnocení embryí blastocysty je užitečné. Potenciál embrya implantovat se a vést ke zdravému dítěti je však obtížné předvídat pouze pomocí klasifikace. Většina klinik kombinuje tato data s genetickým testováním PGT-A, které sleduje chromozomální stav embrya. Společně mohou tyto dva datové body pomoci s výběrem embryí, abyste měli nejlepší šanci na úspěch.
Podporuje reprodukční zdraví a zvyšuje celkovou plodnost. Nakupujte nyní!
Míra úspěšnosti embryí podle klasifikace morfologie
Studie z roku 2018 zkoumající 914 jednotlivých IVF transferů (geneticky „normálních“ embryí) zjistila, že kvalita blastocyst koreluje s výsledky těhotenství. 2 Ne všichni však máme spoustu „excelentních“ embryí nebo embryí třídy A, ze kterých si můžeme vybrat, takže je důležité ve spolupráci se svým lékařem porozumět vašim šancím na úspěch a nejlepší cestě vpřed, abyste po přenosu embryí viděli pouze pozitivní známky.
„Výborné“ hodnocení
Embrya kategorizovaná jako „vynikající“ měla 65% míru těhotenství a 50% míru porodnosti.
Embrya v této kategorii zahrnují:
3AA
4AA
5AA
6AA
„Dobré“ hodnocení
Embrya kategorizovaná jako „dobrá“ měla 59,3 % míru otěhotnění a 49,7 % živou porodnost.
Embrya v této kategorii zahrnují:
3AB
4AB
5AB
6AB
4BA
5BA
6BA
„Průměrné“ hodnocení
Embrya kategorizovaná jako „průměrná“ měla 50,3% míru těhotenství a 42,3% míru porodnosti. Embrya v této kategorii zahrnují:
3BB
4BB
5BB
6BB
„Špatné“ hodnocení
Embrya kategorizovaná jako „chudá“ měla 33,3% míru těhotenství a 25% míru porodnosti.
Embrya hodnocená jako „špatná“ zahrnují:
4př. n. l
5 př. Kr
6BC
4CB
5CB
6CB
Cornellova studie zjistila, že klasifikace blastocyst embryí a zejména klasifikace vnitřní buněčné hmoty (první písmeno) je užitečným prediktorem úspěšného těhotenství. 2 Výsledky v této studii byly ještě lepší než v předchozí. 2 Mezi 477 euploidními (geneticky „normálními“)
Ahojky holky. Ja měla ket ve středu 5.3., beru prednison ráno 5mg, 2-2-2 utroš a večer fraxiparine. Držím všem palečky 🙂
@KatieMari to ja si popravde ani nepamatuju, jakou kvalitu embrya mame, mozna mi to rikali, kdyz jsme ziskali vysledky z PGT, ale to uz je vic nez 4 roky, takze to uz fakt netusim
vim, ze u syna rikali, ze transferuji vysoce kvalitni embryo, ale jestli rikali konkretni ohodnoceni, to fakt netusim
navic u nas nedostavas zadne lekarske zpravy ani nic, takze to nemam ani kde vycist.
Ale teda to vam krasne vyslo vsechno, u me odebrali 8 vajicek, 5 oplodnili, do blastocysty dosly dve a obe prosly genetikou. U nas se ale PGT delalo kvuli tomu, ze odber spermatu byl chirurgicky a to se pry PGT delava, aspon teda u nas v CAR se to tehdy delavalo ![]()
@Paní Píďová ty jo, to čtu poprvé odběr spermií chirurgicky. Mohu se prosím zeptat, proč se tak děje?
@Soncak no protoze partner je na voziku po uraze patere a michy a neni schopny ejakulace, takze to je (konkretne pro nej) jedina moznost, jak mit vlastni deti
mrkni na net, jmenuje se to TESE ten odber ![]()
@Paní Píďová jasně, už tomu rozumím. Děkuji za objasnění. Moc držím palečky ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.