KET březen 2025

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22
6.3.25 19:02
@Paní Píďová píše: Více
Řízený cyklus. Mám dlouhé cykly a nepravidelnou ovulaci.
Zůstalo nám jedno šestidenní a tři pětidenní embryjka, jsem zvědavá, které vybere embryolog jako první k vložení :lol:. Ty máš přirozený cyklus před KET?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
6.3.25 21:31

@KatieMari jojo, prirozeny cyklus, v utery jsem si pichala ovitrelle a od zitrka zavadim utrogestan, to je vec, co faaakt nemam rada, jak to potom z cloveka “tece” :roll: ale kdyz to musi byt, tak co bych pro to neudelala 8)
Tak to jsem taky zvedava, ktere embryjko ti vybere, podle ceho se to vybira nevis? :think: a ty mas embryjka po genetice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
7.3.25 06:10

@Paní Píďová já zavádím Amelgen 2× denně, je to nepříjemné, ale musíme to vydržet. Já beru Utrogestan normálně, ale ty stavy po něm jsou šílené, po chvilce usnu :roll: :roll:
S tím výběrem vůbec netuším, jestli mají nějaký systém nebo je to ententýky, dva špalíky :lol: četla jsem, že některé holky ví, že mají kvalitu AA, BB, ale nic takového mi doktorka neřekla, řekla jen stáří, tak uvidíme, co v pondělí poví embryolog. Asi záleží klinika od kliniky.
My máme po genetice, manželovi zjistili nadbytečný chromozom. Ale musím říct, že z počtu výsledných embryí jsem byla nadšená. Odebrali mi 11 vajíček, všechna se oplodnila a do blastocyty došlo 7 a genetika vrátila 4. :pankac:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
7.3.25 09:17

Ahoj kočky, já jsem den po transferu, testy na progesteron mi vyšli moc pěkně. Beru estrofem a amalgen. Z lékařské zprávy jsem se dozvěděla, že mi bylo transferovano embryo nižší kvality 5blast. 3BB. Trošku mě to rozhodilo, někdy možná lepší nevědět a ušetřit stres. Ale ještě neztrácím naději. :nevim: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.25 10:01

@barunakosak Často tu čtu že se neuchytila embrya nejlépe hodnocené a ta hůře ano. Všechna která se zamrazuji mají šanci, ty bez šance ani nemrazi.. Nevím jak to vybírají, prý snad nejprve to co ohodnotí nejlépe..Kolik embryí si měla celkem?

• Citovat
  • Upravit
112
7.3.25 10:13
@Anonymní píše: Více

3 embrya Norma
2 embrya Norma s výhradou
3 embrya Norma - s rodinnou diagnózou neuropatie, kvůli které jsme dělali genetiku (PGT).

První embryo bylo biochemické, nevím kvalitu. Ted mám u sebe jedno 3BB, pak nám zbývá ještě jedna norma. A pak ten zbytek jak popisuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
7.3.25 11:11

@barunakosak :mavam: Tak já už to mám taky za sebou :) Já měla tentokrát taky horší kvalitu 5BB, ale to asi nic neznamená. Měla jsem zatím áčkový a stejně se nechytly :nevim: 3BB tzn že nemáš pětidenní, ale třídenní embryjka? U nás na klinice zavádí ty embrya podle kvality. První berou ty nejhezčí áčka. Jsi doma nebo chodíš do práce?

Příspěvek upraven 07.03.25 v 11:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
7.3.25 11:23
@Fanynka777 píše: Více

je to 5denní blastocysta, to číslo před BB znamená počet buněk. Tudíž je i v tomto směru pomalejší. :think:
Jinak jsem dnes v práci, v pondělí zkusím testík, když bude dušík, tak přemýšlím, že bych vzala dovču. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
7.3.25 11:29

@barunakosak Ty jo mě se dlouho drží Ovitrelle, takže ten 4. den bych určo měla ještě pididucha z něho :? Takže já testnu nejdřív v úterý :lol: Ale ty jsi ho vlastně asi nepíchala když máš řízený ket?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.25 12:44

Průvodce klasifikací

Je 5AA „dobré“ embryo? A co 4AB? Tyto klasifikace embryí mohou znít záhadně a my jsme tu, abychom vám pomohli porozumět všem věcem klasifikace embryí a míře úspěšnosti.

Autor: Halle Tecco, MBA, MPH

Pokud procházíte mimotělním oplodněním (IVF), možná jste obdrželi zprávu o embryu, která uvádí „třídy“ vašeho embrya. I když je tabulka klasifikace embryí užitečným nástrojem pro embryology, může být obtížné ji dešifrovat. Napsali jsme tedy tohoto průvodce, abychom vás provedli tím, jak embryologové k tomuto stupni přišli a co to znamená pro vaše šance na úspěch.

Jak jsou klasifikována embrya IVF?
Systém hodnocení embryí je důležitým krokem IVF nálevky a sleduje vývoj ve dvou fázích. Embryo 3. dne, známé také jako embryo „štěpící fáze“, sleduje počet buněk a jejich strukturu. Fáze 5. dne se zabývá fází blastocysty.

Gardnerův systém hodnocení embryí/blastocyst je běžný způsob, jakým embryologové hodnotí kvalitu embryí, aby určili vývoj embryí a v konečném důsledku potenciál úspěchu. Systém má tři části, písmeno a dvě čísla (např. 4AA, 2BA, 5AB). Pojďme si projít jednotlivé části:

Stádium vývoje blastocysty: 1 – 6 (přičemž 5 je nejrozvinutější)
Kvalita ICM: A – C (A je nejlepší)
Kvalita TE: A – C (A je nejlepší) Číslo
Začněme číslem 1-6. Toto číslo udává stadium vývoje blastocysty nebo stupeň rozšíření dutiny embrya. 1

1: Časná blastocysta – blastokéla je menší než polovina objemu embrya.
2: Blastocysta – blastocéla je větší nebo rovna polovině objemu embrya.
3: Plná blastocysta – blastokéla zcela vyplňuje embryo.
4: Expandovaná blastocysta – objem blastocély je větší než objem raného embrya a zona pellucida se ztenčuje.
5: Líhnoucí se blastocysta – trofektoderm začal herniat přes zona pellucida.
6: Vylíhlá blastocysta – blastocysta zcela unikla ze zona pellucida.
Dopis
Za číslem následují dvě písmena. Tato písmena jsou pro dvě části embrya 5. dne (také nazývaného blastocysta):

Vnitřní buněčná hmota (ICM), ze které se stává plod
Trophektoderm (TE), který se stává placentou a dalšími nezbytnými tkáněmi

Blastocyst

Obrázek z Khan Academy

Tyto dva typy buněk tvoří mikroskopickou, tekutinou naplněnou kouli s TE buňkami na vnější straně a ICM uvnitř. Oba tyto typy buněk jsou důležité, protože pro zdravé těhotenství potřebujete jak plod, tak placentu.

U písmene IMC stupně je A nejvyšším stupněm, což znamená, že embryolog pozoroval četné buňky, těsně zabalené. B znamená, že několik buněk bylo těsně zabaleno. A C označuje velmi málo buněk.

Hodnocení embryí blastocysty je užitečné. Potenciál embrya implantovat se a vést ke zdravému dítěti je však obtížné předvídat pouze pomocí klasifikace. Většina klinik kombinuje tato data s genetickým testováním PGT-A, které sleduje chromozomální stav embrya. Společně mohou tyto dva datové body pomoci s výběrem embryí, abyste měli nejlepší šanci na úspěch.

Podporuje reprodukční zdraví a zvyšuje celkovou plodnost. Nakupujte nyní!
Míra úspěšnosti embryí podle klasifikace morfologie
Studie z roku 2018 zkoumající 914 jednotlivých IVF transferů (geneticky „normálních“ embryí) zjistila, že kvalita blastocyst koreluje s výsledky těhotenství. 2 Ne všichni však máme spoustu „excelentních“ embryí nebo embryí třídy A, ze kterých si můžeme vybrat, takže je důležité ve spolupráci se svým lékařem porozumět vašim šancím na úspěch a nejlepší cestě vpřed, abyste po přenosu embryí viděli pouze pozitivní známky.

„Výborné“ hodnocení
Embrya kategorizovaná jako „vynikající“ měla 65% míru těhotenství a 50% míru porodnosti.

Embrya v této kategorii zahrnují:

3AA
4AA
5AA
6AA
„Dobré“ hodnocení
Embrya kategorizovaná jako „dobrá“ měla 59,3 % míru otěhotnění a 49,7 % živou porodnost.

Embrya v této kategorii zahrnují:

3AB
4AB
5AB
6AB
4BA
5BA
6BA
„Průměrné“ hodnocení
Embrya kategorizovaná jako „průměrná“ měla 50,3% míru těhotenství a 42,3% míru porodnosti. Embrya v této kategorii zahrnují:

3BB
4BB
5BB
6BB
„Špatné“ hodnocení
Embrya kategorizovaná jako „chudá“ měla 33,3% míru těhotenství a 25% míru porodnosti.

Embrya hodnocená jako „špatná“ zahrnují:

4př. n. l
5 př. Kr
6BC
4CB
5CB
6CB
Cornellova studie zjistila, že klasifikace blastocyst embryí a zejména klasifikace vnitřní buněčné hmoty (první písmeno) je užitečným prediktorem úspěšného těhotenství. 2 Výsledky v této studii byly ještě lepší než v předchozí. 2 Mezi 477 euploidními (geneticky „normálními“)

• Citovat
  • Upravit
40
7.3.25 13:34

Ahojky holky. Ja měla ket ve středu 5.3., beru prednison ráno 5mg, 2-2-2 utroš a večer fraxiparine. Držím všem palečky 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
7.3.25 21:22

@KatieMari to ja si popravde ani nepamatuju, jakou kvalitu embrya mame, mozna mi to rikali, kdyz jsme ziskali vysledky z PGT, ale to uz je vic nez 4 roky, takze to uz fakt netusim :mrgreen: vim, ze u syna rikali, ze transferuji vysoce kvalitni embryo, ale jestli rikali konkretni ohodnoceni, to fakt netusim :oops: navic u nas nedostavas zadne lekarske zpravy ani nic, takze to nemam ani kde vycist.
Ale teda to vam krasne vyslo vsechno, u me odebrali 8 vajicek, 5 oplodnili, do blastocysty dosly dve a obe prosly genetikou. U nas se ale PGT delalo kvuli tomu, ze odber spermatu byl chirurgicky a to se pry PGT delava, aspon teda u nas v CAR se to tehdy delavalo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1147
7.3.25 22:20

@Paní Píďová ty jo, to čtu poprvé odběr spermií chirurgicky. Mohu se prosím zeptat, proč se tak děje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
8.3.25 00:09

@Soncak no protoze partner je na voziku po uraze patere a michy a neni schopny ejakulace, takze to je (konkretne pro nej) jedina moznost, jak mit vlastni deti :oops: mrkni na net, jmenuje se to TESE ten odber ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1147
8.3.25 07:30

@Paní Píďová jasně, už tomu rozumím. Děkuji za objasnění. Moc držím palečky :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.