Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, prosím o radu. Dnes jsem našla synovi na pokožce hlavy v zadní části klíště. Má 2 roky. Včera hodně běhal v lese a ze stromu musel spadnout. Co mám použít nebo dělat? Blbe je to, že je to na pokožce hlavy, s tím zkušenosti nemám, kdyby to byla noha nebo ruka, to jsem mu loni v létě už vytahovala. Třeba jít s tím k pediatricke a není to trapné? Manžel říká ať počkám, až přijde, on je na to odborník. A co bude lepší - obyčejná pinzeta nebo taková ta stlačeci pinzeta, co se používá i na zvířata? Máme oboje. Doufám, že jsem to napsala dost srozumitelně.
Normálně to vyndej jako jakékoli jiné klíště, klidně i nástrojem co používáš na zvířata, člověk je jen mluvící zvíře
@Bellino píše:
Maminky, prosím o radu. Dnes jsem našla synovi na pokožce hlavy v zadní části klíště. Má 2 roky. Včera hodně běhal v lese a ze stromu musel spadnout. Co mám použít nebo dělat? Blbe je to, že je to na pokožce hlavy, s tím zkušenosti nemám, kdyby to byla noha nebo ruka, to jsem mu loni v létě už vytahovala. Třeba jít s tím k pediatricke a není to trapné? Manžel říká ať počkám, až přijde, on je na to odborník. A co bude lepší - obyčejná pinzeta nebo taková ta stlačeci pinzeta, co se používá i na zvířata? Máme oboje. Doufám, že jsem to napsala dost srozumitelně.
Určitě k pediatričce, klíště není žádná legrace, zvlášť pokud je na hlavě.
Pokud to není třeba u oka, tak vzít pinzetou či nejblíž u kůže (nemackat zadeček) a vytáhnout. Vydezinfikovat ideálně jodovou dezinfekci. Zapsat kdy a kde klíště bylo. Zbytečně nečekat, čím déle je přisate, tím vyšší riziko přenosu nemocí
Ježiši normálně to vyndej pinzetou! Včera jsem tahala taky klíště dceři vzadu pod vlasama a úplně v pohodě, nenapadlo by mě jít k doktorovi.
@kemeny13 píše:
Určitě k pediatričce, klíště není žádná legrace, zvlášť pokud je na hlavě.
Oc je kliste na hlave horsi, nez kdekoli jinde? ![]()
Pokud to je dobře dosažitelné (nemá moc vlasů, nepletou se tam) tak bych vytáhla normálně kleštičkama (předtím trošku promazat). Pokud hůře dostupné, tak klidně k pediatře.
Na chlapa nečekej, čím kratší dobu tam bude, tím lépe. Vem tu pinzetu na zvířata, ta je lepší - pinzeta sama drží klíště, ty máš „volné“ ruce. Vydezinfikovat. A hlavně - neboj se toho, zvládneš to!! Já loni vytahovala tříletému z pindíka, to byla operace ![]()
@Eemii píše:
Oc je kliste na hlave horsi, nez kdekoli jinde?
Zkus si o tom něco přečíst. Třeba na borelioza cz.
Klistata ze stromu nepadaji. Kliste na hlave je stejne nebezpecny jako jinde. Normalne ho vytahnout, nekroutit, vydezinfikovat a pak dite sledovat.
@kemeny13 píše:
Zkus si o tom něco přečíst. Třeba na borelioza cz.
Proboha, pokud je kliste infikovany, moznost prenosu je uplne stejna, at se zakousne do hlavy, ruky nebo bricha.
Klíště normálně vyndej mazni to desinfekci a pokud se neudělá okolo toho místa červený flek tak neplas a nikam nemusíš… Hlavně ho vytáhnu celé to je důležité..
Vytáhla bych to co nejdříve.
Dobře to jde tak, že na vatu dáš dezinfekční gel a vatou přes něj „šmrdláš“ sem a tam různými směry a on se pustí, pak znovu vydezinfikovat ránu.
Pokud nemáš vatu, stačí rozdělat kosmetický tampon.
Jak je klíště veliké?
@Bellino
Alkohol na vatu a otírat, až se klíště pustí. Vydezinfikovat. Do kalendáře si napiš pro jistotu, kdy jste klíště na šli a občas ranku zkontroluj. Nečekej na muže.
Klíšťata jsou na zemi, ze stromů nepadají. Odneseš je na oblečení jak taxík a pak lezou a lezou, dokud si nenajdou vhodné místečko. Čím kratší dobu jsou přisáté, tím lépe jdou pryč.
Pro mě je normální vytáhnout klíště sama, i dítěti, ale už jsem zažila, že dítě jelo na pohotovost s klíštětem.
@Bellino jestli máte doma tu stlačovací pinzetu na zvířata, tak ji použij. Já už dětem ničím jiným klíšťata netahám, dělá se mi to s ní nejlíp a nemám strach, že klíště vymáčknu nebo přetrhnu. Klíště vytáhni vždy co nejdříve, snížíš tím riziko přenosu infekce. V hlavě je to úplně stejné jako kdekoliv jinde, sice se tam pletou vlasy, ale já radši vytáhnu pár vlasů, než kdyby mělo mít dítě boreliózu.