Klíště v 9. týdnu

398
29.6.13 10:53

Klíště v 9. týdnu...

Ahoj maminy :mavam:

Tak se mi povedlo asi po deseti nebo kolika letech chytit klíště zrovna v nejméně vhodné době :( V pondělí jsem byla u gynekologa, který mi oznámil pěkný 9. týden těhotenství a v pátek ráno jsem si našla zakouslé klíště vedle prsa v podpaží. Nejspíše jsem ho chytila při čtvrtečním podvečerním sbírání rybízu, kdy přesně se ale zakouslo nevím. Při sprchování večer jsem si ho nevšimla, tak buď tam ještě nebylo nebo jsem ho prostě jen nezaregistrovala. Objevila jsem ho v pátek dopoledne a trochu nešikovně ho vytáhla. Všude píší něco jiného, jak správně klíště vytahovat, jestli předtím potírat nebo dezinfikovat nebo vůbec ne, vykroutit nebo vyvyklat… Já ho prostě pinzetou vytočila, ale dělalo se to špatně na takovémhle místě :zed: Bylo větší, ale nacucané příliš nebylo. Snad jsem ho ani tolik nepomordovala, abych si jeho vnitřek vymáčkla do rány, protože po vyndání jsem jej rozmáčkla a vnitřek mu „vylezl“ ven :think: Nicméně už přichycené mělo kolem sebe červený flek, což jsem brala spíše jako podráždění po zakousnutí a po vytáhnutí mi to zůstalo načervenalé a napuchlé, asi jako po štípnutí komárem. Vydezinfokovala jsem to a nechala být. Teď to dezinfikuji dvakrát deně, ale zatím se to nemění. :nevim: Je to napuchlé, červené a při zmáčknutí to bolí. Okolí zase naopak trošku svědí, tak to neustále pozoruji a už mi z toho hrabe :zed: Všude píšou, že takhle rychle by se případná borelioza neprojevila, že se skvrnka objeví až tak za týden a další příznaky ještě déle, takže nevím, jetli raději v pondělí zajít k doktorovi nebo to brát tak, že je to prostě alergická reakce :nevim: Nejsem na to ale zvyklá, když už jsem klíště měla, nikdy jsem po něm neměla žádnou stopu, i štípance od komárů se mi hojily rychle, obvykle jsem o nich druhý den už nevěděla a neotékaly mi. Letos je to ale trochu horší, co si všímám. To mám i štípance od komárů pěkně zarudlé a svědí i tři dny :zed:

Co si myslíte? Měl to někdo z vás podobné? Raději ani nepřemýšlím o tom, že bylo klíště vážně nakažené, protože informace o borelioze v těhotenství a tuplem v 1. trimestru příliš nejsou a když už se něco najde, je to tak rozporuplné, že… Někde napíší, že se vliv borelií na těhotenství neprokázal, jinde zase, že to má takové a takové následky… Jinde zase lékař raději těhotné rovnou předepíše preventivně ATB, protože ty uškodí minimálně, zatímco borelioza by byla mnohem horší, jiný naopak řekne, že je lepší počkat a ATB nepsat, protože je to zbytečné nebo je ani napsat nemůže… No bída :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9166
29.6.13 10:57

Svěř se lékaři a nezbývá než čekat, krev nejdříve tak za 4 týdny aby se zjistili protilátky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
29.6.13 10:58

Kľud, je to len podráždenie z toho kousnutia. Keď tam už bolo nejakú dobu, tak to cítiš podobne ako štípanec, po pár dňoch to začne miznúť, až to zmizne. Borelióza je inak, jednak neskôr, a jednak tam je to kousnutie bezfarebné, a farebný kruh je okolo :-)

• Citovat
  • Upravit
29577
29.6.13 10:59

Tedˇstejně nic nevyřešíš, jestli to bude borelioza, se projeví nejdříva za 4-6 týdnů. Nepanikař. Můj chlap měl letos už asi 25 klíštat a žádnou boreliozu nemá. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
29.6.13 11:05

No můžeš se nechat „preventivně“ přeléčit, ale cpát do sebe antibiotika taky není nejlepší. Do mě píchali v těhotenství Penicilín i Pendepon, spousta z toho se určitě dostala i k malý, ono to neškodí, ale třeba do budoucna to asi není nejlepší kvůli rezistenci na atb a tak. Ale to ti dopředu nikdo neřekne :nevim: Neměla si ho rozmačkat a mohla si ho poslat na rozbor. To třeba pro příště.. Jinak nevím co bych si vybrala, asi bych nechala rozhodnutí na své doktorce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
29.6.13 11:06

Myslím, že to bude jen kousanec, hlavně na to už nemačkej, jinak flek na boreliózu, se ztrácí od prostřed a má určité parametry, místo sleduj, ale věřím, že to nic nebude, navíc boreliózu můžeš dostat i od komára, to ani nemusíš tušit, že tě něco kouslo, to by jsi se z toho musela zbláznit :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19606
29.6.13 11:16

Ja mela kliste cca pred 3 tydny..ted jsem 20tt.. Doktorka mi to zkontrolovala-mela jsem to zarudle, ale pripisovala to alergicke reakci na kousanec.. Porad to misto sleduju jestli se nedela kruh a zatim v poho. Na krev muzes za 4 tydny a pokud by se neco naslo tak ti daji antibiotika, ktera v tehu muzes.. Hlavne nepanikarit-ted uz s tim nic moc neudelas, ale sleduj to.. Ja na sebe patlam repelenty a stejne to na me leze :-( :-( drzim pesti ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
29.6.13 11:43

I vyschlé klíště lze poslat na rozbor, takže pokud ho máš, počli ho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
29.6.13 11:44

Já právě mívala problémy s chudokrevností a tak, takže byly doby, kdy na mě nesedl ani komár a dokonce kolem mě létali metr daleko :D Takže klíště nepřipadalo v úvahu už vůbec. Před prvním těhotenstvím se mi však krev pěkně srovnala a po prvním těhotenství jsem jim začala zase nějak chutnat. Klíště jsem ale pořád neměla až doteď. Překvapilo mě to nehorázně, protože si vážně ani nepamatuju, kdy jsem ho měla naposledy :think: Přítel taky měl už asi tři klíšťata a každý rok nějaké chytí a je v pořádku. ANi se mu nedělají takovéhle pupínky a nečervená mu to po vytažení. To zase jen já musím být taková rarita :roll: Ale doufám, že to nic nebude :)

Sice vím, že klíště se může poslat na testy, ale co jsem tak četla, většinou od toho těhotné zrazují, protože psaly, že samy to udělaly, klíště bylo pozitivní a ony se stresovaly a přitom nakonec byly v pořádku a nenakažené. Nebo naopak klíště vyšlo negativní a ony borelie měly. Takže kdo ví, jestli se to vůbec vyplatí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
29.6.13 12:19

Zatím nepanikař, já když si vyndám klíště, mám tak týden až 10dní pořádný pupenec, prostě jako by mě štípl pořádnej komár :roll: NIKDY jsem nic od klíštěte nechytla ;) Ale pokud tě to uklidní, zajdi v pondělí k dr, ale stejně teď nic nezjistí, protilátky nejdřív zjistí tak za měsíc - to jsem zjišŤovala, když měla malá klíště a pupen tam byl ještě po 5ti týdnech. Ale naštěstí je i malá OK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
29.6.13 20:08

Já jsem měla klíště v 7. týdnu těhotenství, za 14 dní se mi udělal velký flek. Bohužel jsem musela na vyčištění, protože se jednalo o zamlklé těhotenství. Ale jestli to mělo spojitost s tím klíštětem, to nikdo neví. Smůla byla v tom, že se mi podařilo otěhotnět rok po mimoděložním těhotenství a takhle to dopadlo. S borelkou jsem sledovaná dodnes, a to už jsou dva roky. Ale každé klíště nakažené není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
2.7.13 22:18

Nu, pomalu, le jistě to mizí, už to tolik ani nesvědí. Tak snad to bude v pořádku :) Ale sledovat to ještě nějaký čas budu, kdyby se snad přeci jen začal tvořit flek. :think: :Jistota je jistota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí