Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Náš syn budem mít v listopadu 7 let a měří 130 cm a váží 24 kg a je teda hubeňour, hodně běhà je akční a v jídle vybírá. Váha tvèho syna mi přijde moc. Nečetla jsem celou diskuzi, ale odbourejte sladke piti a zbytečný cukr a co nejvíce pohybu
@Veru1987 ono moc nejde soudit podle čísla na vaze.. Nekdo ma proste jinou stavbu těla.. Obezitu snad kazdej pozna
starsi syn vypadal o dost tlustší nez mladsi, váhove měl teda min ale vzhledove vypadal fakt obezni a vytahnul se. Ted v 7,5 letech je dlouhej a hubenej
To snad nemůže být vážně míněný dotaz? Je to kus chlapa??
Sorry za upřímnost, ale jsi slepá. Můj syn má v 7mi letech 140cm a 33kg a je to sakra kus chlapa
Rozhodně to řeš, přidejte intenzivní pohyb (pravidelný!), omezte sladké a jezení po večeři, pití jen vodu.
@hanzbl00 píše:
@Veru1987 ono moc nejde soudit podle čísla na vaze.. Nekdo ma proste jinou stavbu těla.. Obezitu snad kazdej poznastarsi syn vypadal o dost tlustší nez mladsi, váhove měl teda min ale vzhledove vypadal fakt obezni a vytahnul se. Ted v 7,5 letech je dlouhej a hubenej
To určitě nejde podle čísla na váze. Ale při 128cm a 37kg… to už není stavba těla. Tam je to jasné. Ono nějaké kilo navíc ok, ale 10kg u malého dítětě. A my to řešíme už tři roky s dětmí od muže. Nejstarší dcera už má obezitu velkou. Hustíme to tři roky do jejich matky, prý je to ok… až ted dcera má 12 a jí to vadí, takže vaříme zdravě najednou, řeší se jídlo, lítame po obezitologiíí, žádanky do lázní atd. A když jsem to říkala v době kdy byla nadváha cca 8-10kg kdy to šlo pořešit ještě doma tak to bylo ok… z toho vyroste a ono nee, ted má holka nadváhu asi 20kg. A už to není taková sranda. Ta mladší má nadváhu cca 7kg, tak tam to nebude ještě takové hrozné že se to podchytí v 8mi letech, čím pozdějí tím horší. Zakladatelky syn je malý ještě když ted začnou půjde to… procházka, čistá voda, čaj, žádné sladké. Jde to!!! jen třeba musí řešit hlavně rodič!!!
@hanzbl00 píše:
Ja nevim..přijde ti, ze ma nadvahu?
Nadvaha není o pocitech, ale o číslech. Má poměrně jasnou definici.
A jo, běžně děti ve 4 letech vypadají jinak
Prostě ruce nohy kosti.
@Lama Lama píše:
Prostě ruce nohy kosti.
Podle této definice ruce nohy kosti má nadváhu i moje tříletá dcera. Má 96cm a 16,5kg.
Nojo je to o přístupu toho rodiče, syn má sestřenici, ta je o půl roku starší, a malinko vyšší ale má o víc jak 10kg navíc, je oplacana, má doslova pupek, pořád chodí jak má hlad, tlaska jeden bonbon za druhým, člověk si ani nemůže vzít jídlo aniž by mi neprilezla sednout na klín a nechtěla taky
a její máma řekne „no tak ji chutná“
jako mě je jedno když je dítě oplacanejsi, jsou to deti tak na vzhled se tolik nekouká, ale dyt se s tím pak vlečou i různé zdravotní problémy ![]()
V 6,5 letech měl 24kg a cca 123 cm… ted má 7 let 3 měsíce a 25kg a 127cm…
@Lama Lama píše:
Prostě ruce nohy kosti.
@Lama Lama píše:
Prostě ruce nohy kosti.
Ve 4 letech děti ještě nevypadají jako „ruce, nohy, kosti“. To začíná být později, někdy po pátém roce, mnohem víc pak kolem těch 7 let. Malé děti mají proporce jiné.
@hanzbl00 Podle téhle fotky těžko soudit. Moc tam toho vidět není. Ale na ty míry bych ho netipla. Není možné, že jste ho špatně změřili nebo zvážili?
@Veru1987 píše:
Podle této definice ruce nohy kosti má nadváhu i moje tříletá dcera. Má 96cm a 16,5kg.
Je s Bi s ohledem na věk pod 85. Percentilem. Nespadá ani do psma obezity, ani nadváhy.
@Kakachna píše:
Ve 4 letech děti ještě nevypadají jako „ruce, nohy, kosti“. To začíná být později, někdy po pátém roce, mnohem víc pak kolem těch 7 let. Malé děti mají proporce jiné.
Přesně tak. Kolem 3-4 let se dítě obvykle teprve zbavuje dětských puclíků (prsty, bříško, zadek, stehna), takoví ti kostlivci bývají vidět až ve škole. Dítě kost a kůže v předškolním věku je spíš vyjímkou. Ve třídě u dcerky je takové jen jedno a o něm se ví, že prostě nejí. Nic nechce, nic mu nechutná
To je zase úplně opačný extrém a děkuji, ten určitě nechci spíš, než dítě, které musím s jídlem krotit.
@Kakachna píše:
Se koukni na grafy růstové. Právě neensi pomervahy k výšce mají ve 3 letech. Zatina to padat ve dvou.