Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zakladatelko, zajdi si za obvoďačkou. Ta ti dá žádanku na endokrinologii/obezitologii. Tam zjistí, jestli u tvého syna nejde o nějaký zdravotní problém a dostanete tam všechny potřebné informace, jak postupovat dál. Určitě bych se ve vašem případě nesnažila o „samoléčbu“.
@Anonymní píše:
@unuděná ono to bude hodně o rodině. Já taky nejsem střízlík. Jsem na hranici mezi normální váhou a nadváhou. Ale držím se tu už od 15 let, kdy jsem přestala růst a skokově jsem přibrala.
My doma jíme hodně ovoce a zeleniny. Chodíme pěšky, po městě se jinak nepohybujeme. Jezdíme na kole. Kluci jsou normální, nejsou střízlíci, ale to nepotřebuju.
Kdysi jsem četla krásný článek, že si vizuálně zvykneš na obezitu a bereš ji jako normu. Prostě se ti posune to, jak vnímáš normálnost. Teď budu hnusná, ale podívej se na obézní děti, podobně vypadají i rodiče. Snad neznám obézní dítě, co by mělo hubené oba rodiče. Bývá to v nastavení celé rodiny, kde něco nefunguje.
Mně přijde, že maminky své děti vidí o o jednu třídu hubenější. Když říkají, že je normální, tak už obvykle má nadváhu. A když je podle nich trochu při těle / kus chlapa / pořádná ženská / má ty dětský špíčky…, tak je to dítě obvykle obézní. Jsou to nějaký naše mateřský růžový brýle.
Proto si myslím, že by to matkám měly pediatričky říkat na tvrdo. V kolika tímhle tempem dostane cukrovku, kdy prijdou další metabolické a kardiovaskulární nemoci, jakou má to dítě pravděpodobnost dožití se jakého věku, pokud s tím něco neudělají.
Jinak já teda vídám bohužel buď stejně tlusté, nebo dokonce i tlustší děti, než jsou jejich rodiče. Jenomže zatímco se ti rodiče do té podoby vypapali za cca 40 let, to dítě tak vypadá třeba i v pěti. Jaký ho asi tak čeká život?
A zakladatelko, tvoje dítě je teď v jednom ze dvou kritických období. Většinou děti ztloustnou mezi 5. a 9. rokem. A pak v pubertě. Jestli je tvůj syn takhle obézní teď, jak asi bude vypadat ve třetí třídě? Máš jedinečnou (a pravděpodobně poslední) šanci s tím něco udělat. Teď máš ještě ve svých rukách synovu životosprávu. V pubertě už s tím neuděláš nic.
@Kakachna jelikož mám možnost srovnání, tak moje děti jsou opravdu, co se týká váhy, normální. Mladší má trošku těžší základnu než starší (urostlejsi zadeček a stehna), ale to je jinou stavbou těla. Nadváhu nemá ani jeden.
S těmi rodiči to právě vídám stejně. Nemam v okolí rodinu, kde by byli oba rodiče hubení a dítě s nadváhou nebo obézní.
Jako naprosto odrazující případ vidím bývalou spolužačku a její rodinu. Ona byla silná už ve školce, ve škole a teď stejně vypadají její děti.
@Anonymní píše:
@Kakachna jelikož mám možnost srovnání, tak moje děti jsou opravdu, co se týká váhy, normální. Mladší má trošku těžší základnu než starší (urostlejsi zadeček a stehna), ale to je jinou stavbou těla. Nadváhu nemá ani jeden.
S těmi rodiči to právě vídám stejně. Nemam v okolí rodinu, kde by byli oba rodiče hubení a dítě s nadváhou nebo obézní.
Jako naprosto odrazující případ vidím bývalou spolužačku a její rodinu. Ona byla silná už ve školce, ve škole a teď stejně vypadají její děti.
To nebylo myšlené na tebe, spíš tak obecně. Vyjadřovala jsem se k tomu, jak jsi psala, že to miminky nevidí (nebo nechtějí vidět), že si člověk na tu tloušťku zvykne a už mu to ani nepřijde.
@Kakachna tak to jo. Promiň.
Ale o tom to je. Rodiče si zvyknou na všechno. Není to jen o váze, ale i o jiných věcech.
Osobně myslím, že to spíš nechtějí vidět. Proti hledají omluvy a výmluvy.
Byly jste nekdo tlusty dite? Ja jo, jedinou vahu z detstvi si pamatuju 32 kilo a to bylo v prvni tride v telocviku. Byla jsem uplne nejvyssi ze tridy, ale tlusta jsem byla a hlavne, vedela jsem, ze jsem tlusta. Zpetne to vidim tak, ze v nasi rodine se az tak nezdrave nejedlo, ale nepestoval se nikdy zadny pohyb.
Zakladatelko, tvuj syn je opravdu obézní.. Ma nejaky pohyb vubec?
Ty musis resit, co tve dite jí a jak casto jí.
Nastav mu zdravou stravu, i ty ji budes muset dodržovat..Těžko ho donutis jist zdrave a pravidelně, kdyz ty budes dále jist nezdravě…
Je rozdíl diteti jednou za cas neco i nezdraveho dopřát, ale ne ze ho budes tim cpát kazdy den
.
Tva váha Tveho syna me hodne šokovala, jak uz jsme psala ma 15-tileta dcera vazi jen o 3 kg vic nez tvuj syn, ale ma dcera meri 155-157 cm a neni ani podvyzivana.
@bobulka88 Já ne. Byla jsem rachitický dítě. Jenom kosti a svaly. Tehdy z toho babičky byly nešťastný.
Jak jsi to vnímala jako dítě? Trápilo tě to?
@_.Emilyyy Jo, to je dobrá připomínka, že se tak musí stravovat celá rodina, nejenom to dítě. A nejen stravovat, celkově změnit živitní styl. Ale to se na té obezitologii určitě dozví.
@Kakachna píše:
@_.Emilyyy Jo, to je dobrá připomínka, že se tak musí stravovat celá rodina, nejenom to dítě. A nejen stravovat, celkově změnit živitní styl. Ale to se na té obezitologii určitě dozví.
Snad tam zakladatelka opravdu pujde..Mela to resit mnohem drive..
Zkusila bych i ty lázně. Ono je podle mě fajn, že tam ty děti jsou ve větším kolektivu a pomohou jim do toho režimu najet. Doma se ale musí dál pokračovat.
Nedávno mi vyjela reklama na nějaký takový pobyt pro děti.
@Kakachna jasne, ze trapilo. Pamatuju si jeste vyjev, jak jsme sedely jako deti na kladine, jedno vedle druhyho a jak vedle me sedela ta nejmensi spoluzacka, ja stehno dvojnasob silny a teda i o poradnej kus delsi. Kdyz jsem teda koukala na fotku zakladatelcina syna, tak jsem byla asi trochu hubenejsi, ale moje generace deti byla si myslim celkove hubenejsi nez ted, takze vycnivat jsem mohla stejne. Nikdo se mi ale nikdy nesmal a nikdo z deti ani neukazoval na to, ze bych byla spekoun, coz jsem byla a dobre jsem to vedela, doted si pamatuju, jakou jsem mela pneumatiku na brise. Zhubnout jsem chtela, ale znas deti. Fyzicky me to ale nikdy neomezovalo, vzdycky jsem vrstevnikum stacila - behani, splh, kotouly nebyl nejmensi problem. Z myho pohledu vic vsichni zacli resit to, kdyz jsem v puberte zacla vic sportovat a ty speky prechodne vycvicila, zeptalo se me i par ucitelu, jestli nejsem nemocna - tehdy 172cm/63kg (zhubla sem tak 6 kilo?), takze naprosto zdrava vaha.
@_.Emilyyy mohu se zeptat, jak ma velkou nohu Tva dcera?
Ta vaha mi prijde na tu vysku celkem mala, je asi drobna, ze?
@Kralikcek píše:
@_.Emilyyy mohu se zeptat, jak ma velkou nohu Tva dcera?Ta vaha mi prijde na tu vysku celkem mala, je asi drobna, ze?
36, obcas i 36,5
Ano, dcera vzdy byla drobnější, ale je zdrava ![]()