Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ona to příroda v naprosté většině případů zařídí sama tak, že ten klystýr vůbec není zapotřebí. V rámci první doby porodní se zcela normálně samy rozpohybují střeva tak, že to co tam nemá být, prostě odejde. Každému musí být jasné, že s podáním klystýru se do střev dostane spousta tekutiny, která se zčásti dostane do WC a zčásti čeká na vlastní porod. Porodní asistentky vám potvrdí, že ta trocha stolice odejde i po klystýru, současně se mnohde dočtete, že to co odejde u ženy, která klystýr absolvovala, se uklízí hůře než u té, co jej nechtěla.
Ale je to v zá:,–(ě jedno. Některým z nás klystýr vyhovuje a provádějí jej i v rámci občasné celkové očisty těla a jiným je nepříjemná nejen tato procedura, ale už samotné pomyšlení na ni. Sama jsem při porodu nechtěla zažít nic, co by mi bylo nepříjemné a jakkoli kazilo vzpomínky na tak významný den. Tělo si poradilo samo (průjem) a nic trapného se nepřihodilo.
Důležité je, že v současné době si můžeme samy rozhodnout, co v průběhu porodu chceme a co nechceme.
D.
Ja naprosto souhlasim s tim, ze je dulezite, ze si muzeme vybrat, co nam vyhovuje. Presny prubeh porodu dopredu nikdo nevi a tak je nemozne vedet, jestli to bude lepsi s klystyrem nebo bez, proste je dulezite, aby se mamina zbytecne nestresovala a vybrala si, co ji je milejsi.
Ja jsem rodila v UK a tady se klystyry vubec nedelaji, nevim, jestli by mi ho udelali, kdybych o to pozadala. Me to nejak ani nenapadlo, tak jak je to celkem bezne, jsem na pocatku porodu mela prujem, pak uz jsem ani nemela chut jist, jen jsem pila a pry jsem pri porodu nevytlacila nic jineho nez miminko
A to jsme si s partnerem delali legraci, jak to budeme lovit, pry na to do porodnich bazenku vydavaji sitky a tatinkove lovi
My jsme ale nakonec ve vode nerodili.
Preju hodne stesti a krasny porod!
Katka
Ahoj, také si myslím, že je moc dobře, že si to dnes může každá mamina rozhodnout sama. Já jsem o tom moc dopředu nepřemýšlela a nakonec jsem rodila tak rychle, že už mi klystýr nestihli dát
. Myslím, že příroda si to většinou stejně zařídí sama - taky jsem byla před porodem několikrát a při porodu bylo všechno v pohodě. Takže až to příde tak se zařiď podle toho na co se budeš cítit
Přjeme příjemný porod ![]()
Lucka a Petra 10m
Ahoj,tak já jsem se bála klystýru víc než porodu.Při prvním miminu mi ho dali - žádná hrůza to ale nebyla.Při druhým se jen zeptali,kdy jsem byla na „velké“,když jsem řekla že asi před hodinou,tak mi ho nedali - a to byl porod před 13 lety -,a teď potřetí jsem před porodem ztrávila půl hodiny na wc,takže mi ho taky nedali.Taky souhlasím s tím,že si tělo udělá co potřebuje a dopředu se nedá nic moc plánovat.
Tak hodně štěstí a bezpolestný průběh přeje Vlaďka ![]()
jsem rozhodně, pro vyprázdnění střev před porodem. Příjde mi mnohem trapnější po… před něčíma očima a nechat to ještě někoho uklízet, než si nechat zavést něco do konečníku. ( je to podobně nepříjemné jako gynekologické vyšetření, nikdo není nadšen, ale k přežití to je.)
Leea: Abys zabránila tomu, že se po… při porodu, tak si nech dát tak 3 - 4 nálevy den před porodem, poslední určitě tak maximálně 4 hodiny před vlastním porozením dítěte. Určitě dodrž i hladovku min. 24 hodin před porodem. Pak se ti to může podařit. Jestli tohle nedodržíš, tak ti garantuju, že po tobě někdo muset uklízet kromě spousty plodové vody, nějaké té krve a placenty taky nějakej mrňavej bobek nebo zbytek po tekutině z nálevu smíchaný s kousky stolice.
Vše je dnes naštěstí věcí svobodné volby, ale na tom se snad shodnem.
Teda DANIELO nechci moc odporovat,ale jak si můžeš dát nálev 4 hodiny před porodem a hladovku 24 hodin před,když vůbec nevíš,kdy budeš rodit?
To já měla takový hlad,že jsem se navečeřela a tím jsem to asi trochu urychlila a pak jsem šla rodit.A nevím ,že by ze mě při některém porodu vyběhlo něco víc než mimino. ![]()
Ahoj Vlaďka
VLAĎKO, to byla prostě rázná reakce na Leeu. Je to její názor, jenže mně připomněl nějaké přednášky o porodu, kde tentýž postoj zaujímala lékařka, která neopomněla zdůraznit, jak je to po… při porodu nechutné. Tak jsem se ozvala.
Jistěže to byla z velké části ironie. Naplánovat si důkladnou očistu trávicího traktu můžem snad jen před plánovanou indukcí porodu a podáním klystýru krátce před porodem se nic zázračného neřeší, ale to už jsem psala. Také si nejsem vědoma ničeho nepatřičného, co by ze mě vyšlo kromě dítěte. Jenže jsem si do oněch míst neviděla a PA mi žádnou událost neoznamovala
.
To, že se v řadě civilizovaných zemí prostě tradice klystýru nehýčká a porodnictví je na úrovni, prostě o něčem svědčí. Tahle procedura souvisí s určitou zaběhlou porodnickou tradicí v dané zemi, jsem přesvědčena o tom, že nesouvisí s úrovní vedení porodu. Je to prostě rituál ![]()
Holky, napadlo vás třeba taky to, že klistýr by mohl být dobrý taky proto, že po porodu může být maminka tak bolavá, že se bojí jít na velkou? Právě to vyprázdnění střev je dobré aby pak nebyla jako balón. Já jsem po porodu měla strach si i prdnout a lhala jsem sestřičkám, že jsem na velké už byla, přitom jsem šla až doma po 4 dnech od porodu. Je teda pravda, že jsem před porodem měla příšerný průjem a pak už ten klistýr byl zbytečný. Pokud je možnost si vybrat, já jsem pro klistýr, protože jsem stejná jako Leea? a kdybych se na porodním křesle vědomě po…, tak bych se cítila trapně, možná bych měla divný pocit a strach z tlačení. Na druhou stranu je pravda, že v tom množství které po porodu musejí sestřičky uklízet, se nějaký ten bobiš stratí. A k té škodlivosti klistýru: sám o sobě není škodlivý, jenom se nesmí přehánět, protože nepřirozeně a rychle roztáhne tlusté střevo a není vhodná teplá voda z kohoutku jak se v mnoha porodnicích u nás praktikuje.
HOlky, tohle je fakt zajímavá diskuse.
Nemám zatím žádnou osobní zkušenost - porod mě čeká za 5 měsíců
, ale jsem rozhodně pro klystýr. Souhlasím s Leou, bylo by mi trapně, aby nejen sestry, doktoři, ale i chudák manžel „čuchal“ moje bobísky, brrr! A při porodu jde hlavně o uvolněnost -si myslím.
Ještě mě napadlo, co YAL? Jde prý dát i doma..... Napadá mě, co si ho dát doma až už to bude vypadat k porodu a pak se ještě nechat „propláchnout“ v porodnici klasicky klystýrem? ![]()
Radina má pravdu, že to je určitě kladná věc i po porodu. Představa zácpy po porodu mě děsí......
![]()
MOžná to trochu vyplaví ty dobré bakterie ze střev, ale nějaký Acidophilus a jogurty by to mohly spravit. Horší zkušenost mám se slaným roztokem, který vás prožene horem dolem. A úplně „DOČISTA“.
A je tak agresivní, že vám ty dobré bakterie vyžere minimálně na půl roku..... Čistá voda do střev snad nemůže být tak hrozná…
NiKi ![]()
Jsem jednočně, aby se klistyr nedaval vsem maminkam automaticky. Me klistyr zpusobil dost vazne zdravotni problemy. Po porodu jsem mela porad prujem, s tim zpusobene odvodnovani organismu a drasticke hubnuti (a to jsem behem tehotenstvi pribrala vcelku dost) a tak jsem navstivila doktora (ne gynegologa, protoze me nenapadlo, ze by tenhle problem mohl byt zpusobeny porodem a podanym klistyrem). Ja proste na jakykoliv stres reaguji prujmem a klistyr tohle jeste umocnil a muj travici trakt se nedal do poradku, i kdyz mel. Malem jsem skoncila na kapackach, musela jsem brat prasky, drzet dietu a vynechat nektera jidla a musela jsem prestat kojit. Jestli mate nektera z vas co to ctete treba je male problemy se zazivanim (jako mam cely zivot ja) tak jednoznacne klistyr NE. Nenechte se premluvit jako ja hloupa. Stejne kdyz si to tak vybavuji zpetne, tak ze me sla jen ta voda co do me nalili a narusili mi tak strevni mikrofloru.
Je těžké se podělit o zkušenosti bez klystýru, ale představte si to trochu. 1.doba porodní - mimi tlačí před sebou všechno s klystýrem i bez klystýru, co má před sebou, jde ven.
2.doba porodní - mimi je tak velké, že ucpe veškeré okolní tělní otvory, horko těžko ho vytlačíte ven. Před sebou možná vytlačí ještě nějaký zapomenutý malý kousek co zbyl v cestě.
3.doba porodní - placenta.
Potom má člověk tak vymetená střeva, že 2-4 dny se velká potřeba nekoná.
Není to náhodou jen rutinní příprava z dob, kdy se dr. jistili pro případ operace?
Ptala jsem se zkušené porodní asistentky. Řekla mi, že klystýr porod neurychlí, stejně jako „píchnutí“ plodové vody.
Většina civilizovaného světa klystýr nedává. Proč?
Ahoj, ja jsem taky presvedcena, ze je to zbytecnost. Behem prvni doby porodni jsem byla tolikrat na wc, ze to opravdu nebylo potreba. Klystyr sice neboli, ale nic prijemneho to taky neni a neumim si predstavit, ze bych vedle kontrakci musela jeste myslet na to, abych se nepo......., protoze to je po vyplachu fakt rychlost!!! A od kamaradky ktera se na to nechala „ukecat“ vim, ze i po klystyru se tam pri samotnem tlaceni mimi nejaky zbytek nasel
O zrychleni porodu diky tomuto opatreni dost silne pochybuji. Tuli
Slušně se rozbíhající diskuse na populární téma ![]()
Radino, je fakt, že jsem byla bez klystýru jako balón - tak jsem byla po porodu nafouknutá. Trvalo mi několik dní, než se mi podařilo střeva rozhýbat. I za cenu jogurtů, které mě rovněž nafukují - myslela jsem si totiž, že mám zácpu. OMYL. Nebyla jsem rozhodně plná neodcházející stolice. Jednoduše v tom břiše NIC nebylo. Přesně dle Stefinky. Nedělala jsem průzkum ohledně nafouknutosti po porodu v závislosti na podání či nepodání klystýru. Třeba v tom něco je, ale asi bych si kvůli tomu nechtěla vyzkoušet někdejší pocity Dobrého vojáka Švejka.
Současně by mě zajímalo, ve které porodnici se na klystýr používá fyziologický roztok či jednorázová souprava. Tyhle informace jsem na tomto fóru zachytila prvně. V porodnici obvykle na zdi visí irigátor připravený na KTEROUKOLI příchozí. O způsobu jeho sterilizace informace podány nebyly.
D
Jenom při vyslovení slova klystýr je mi mdlo. Rodila jsem bez něj a bylo úplně v pohodě. Porod byl pro mě nádherný zážitek a jsem ráda, že jsem si ho nenechala klystýren zkazit. Celý den před porodem jsem měla průjem, takže ani Yal nebyl nutný. Chytrá matka příroda. Po porodu jsem šla druhý den na velkou a bez problémů.
Radka