Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Měla jsem to jednoduché se čtvrtým děckem. Byla jsem v porodnici, kde se nedělá klystýr, holení a nástřih. Tak jsem se nemusela s nikým hádat, že tohle všechno doopravdy nechci. Naopak tam by si tohle všechno někdo, kdo o tohle stojí musel předem vyžádat.
Díky eMiminu jsem si projela hodnocení porodnic, přečetla porodní příběhy a vybrala si podle svého a užila si to podle svého.
Holky zlatý, držím vám ze všech sil palečky, abyste měli jen ty nejkrásnější porody bez komplikací, zdravé mimísky a jen a jen krásné vzpomínky. Stefinka
Ahoj holky,
klystyr neklystyr, docela me zaujalo, jak se strasne bojite toho, ze manzel nedjboze uciti ci dokonce spatri Vase exkrementy…
Je to kazdeho vec, samozrejme, ale pokud jednou vstupuji do vztahu, ve kterem minim vytrvat az do konce zivota, tak asi musim pocitat s tim, ze prijdou okamziky, kdy me partner uvidi jinak nez krasnou, mladou, zdravou a elegantni. Ne vzdy budete panem situace a obavam se, ze prave v takovych chvilich budete partnera nejvic potrebovat…
Jen si predstavte, co kdybyste zazily takovy prujem, ze by Vam manzel nejen musel zavolat sanitku, ale jeste po Vas drhnout cestu na zachod, na ktery jste nestihly dojit? A co treba takove vedlejsi ucinky chemoterapie? (Vim, seredna predstava, ale mnoho z nas to ceka). Tesi me, ze jste mlade a zdrave a preji Vam, abyste takove zustaly co nejdele,
Jana
Super Anonymní příspěvek „Jany“. Přečetla jsem jej manželovi a ten mě začal přesvědčovat, že to musel napsat nějaký mužský, neboť je zjevný racionální pohled pisatele na věc (a to asi ženská neumí…
).
Přimělo mne to uvědomit si, že pohled na lidský exkrement svůj či partnerův jsme jistě mnohá z nás zažila. Vzpomeňme na manželovy trenýrky, na toaletu, kterou kdosi opomněl vydrhnout štětkou či vůbec nespláchnul. Období větrů v zaběhlém partnerském vztahu jistě také nezůstává utajeno opakovaným pobytem na oné místnůstce… A takových příkladů najdem jistě víc (zvracení po dlouhém pobytu v restauraci, čůrání mimo mísu …)
Pohled na tradiční metodu přípravy k porodu tímto nabývá dalšího rozměru ![]()
Velmi zajímavá diskuse!
Sama proti klystýru nic nemám,taky jsem se toho dost bála,ale nic hroznýho to nebylo.Nikdo mi klyzma nevnucoval,kdybych ho nechtěla,tak mi ho cpát násilím nebudou
.
Co se týče pokálení se při porodu…Já vám nevím,ale mám pocit,že v danou chvíli se může objevit stolice u mamin,které klystýr dostaly,zrovna tak u mamin,které ho neměly.V prvním případě jde o to,že ve střevech zůstane část tekutiny a prostě vyčistit se úplně za tak krátkou dobu nemůžete.
Já sama nevím,zda k nějaké „nehodě“ došlo či nedošlo,myslím,že to maminka snad ani nemůže vnímat(pokud nerodí do vody),jde spíš o takt ze strany zdravotníků.Kamarádka před porodem klyzma neměla a PA se při vypuzovací fázi usmívala,že leze ven dvojče…Pro někoho legrácka,pro někoho trapas.
Pro mě osobně měl klystýr pozitivní důsledek v tom,že se skutečně porod rozběhl trochu rychleji a navíc mě druhý den nikdo nenutil,abych šla na velkou.
Danielo,mluvíš mi z duše!Takovým nehodám,jako je špatné spláchnutí,atd., se v soužití lidí prostě zabránit nedá.Tak nevím,proč bych z toho měla mít nervy při porodu.No a komu je to proti srsti,ať manžela při 2.fázi porodu pošle pryč ![]()
Ahoj Vsetci. Ja som klystir vzdy chcela vyskusat. Pacia sa mi ocistne kury a pri tych je nevyhnutny, ale nejak som sa k tomu nedokopala. Celkom som bola zvedava na to, ake to je. Kupila som si ho pred porodom s odhodlanim dat si ho sama, nakolko mi nevadil samotny klystir, ako skor ten fakt, ze mi ho dava cudzia osoba. A chcela som pri tom asistenciu muza, (kebyze si ho davam doma, v porodnici nie
lebo sama by som to asi nezvladla. Pri vyprazdnovani uz samozrejme bez asistencie:-)) Nakoniec to vypalilo tak, ze mi v noci odisla voda (ruzova, cize s krvou), co ma tak vystresovalo, ze som sa zabudla aj oholit. Problem bol, ze voda nonstop odtekala 2 hodiny a potom ciastocne az do porodu. Je pravda, ze ma prehnalo asi 3 krat same od seba, ale aj po klystire toho zo mna islo pomerne dost, co ma samu prekvapilo. Muz bol pri porode a teraz som sa ho pytala, ci nieco vyslo a vravi, ze on nic nevidel a ani ma nikto neutieral, takze predpokladam, ze nie. Nemam pocit, zeby mi to urychlilo porod (1.doba trvala 10 hodin) a u nas v porodnici mi ho dokonca davala PA na gyn.kresle, co bolo dost nedostojne, ale isla by som do toho znova. Nebolo to az take neprijemne a ja osobne zastavam nazor, ze vyplach criev nie je na skodu. Za rozne crevne sprchy ludia platia slusne peniaze a nalevy a klystiry sa pouzivali na ocistu organizmu od nepameti. A to holenie, bolo v mojom pripade 3 tahy ziletkou, trvalo to 3 sekundy. Nic v zlom, ale mam zdravotku a bola som pri porode, kedy sa nestihol dat klystir a ono to nebol len diskretny bobecek, ale poriadne..... A moc pekny pohlad na to nebol. A dalsim problemom je, ze zeny sa casto boja tejto malej nehody a netlacia na 100%. Ja som bola uvolnena, isla som do toho naplno a porodila som za 5 min, na 3 kontrakcie babo 3660gr. Ale je to na kazdeho zvazeni, co je mu prijemnejsie a nikto nema pravo druheho do niecoho nutit. Inak som zastanca prirodzenych porodov a povedzme zakaz pit som vobec nerespektovala, polohy som si vyberala, ake som chcela, najradsej by som bez nastrihu (nevyslo), proste vsetko ostatne, ale holenie mi nevadi, holim sa aj normalne a paci sa mi to viac a ten klystir mi tiez nevadil, keby som ho nechcela, tak ho kludne odmietnem. Je to na kazdom, co si praje pri porode a treba to aj pekne nahlas povedat a nenechat si to nikym a nicim pokazit. Prajem vela stastia tym, co to maju pred sebou, aby to dopadlo podla ICH predstav. Gothic+Valerij 10 tyzdnovy.:-))
Ahoj holky tak mám takový dotaz…co si myslíte o domácím klystýru? Je tak strašně nebezpečný jak jsem někde četla, nebo jsou to jen fámy? Děkuji za reakce ![]()
@Pettule69 píše:
Ahoj holky tak mám takový dotaz…co si myslíte o domácím klystýru? Je tak strašně nebezpečný jak jsem někde četla, nebo jsou to jen fámy? Děkuji za reakce
pokud si ho děláš dle návodu tak je bezpečný, naopak zdraví prospěsný
já si ho dělávám asi rok a jsem spokojená.
Nevím kde jsi to četla ale dneska už se neříká že je to nebezpečné ![]()
@Anonymní píše:
pokud si ho děláš dle návodu tak je bezpečný, naopak zdraví prospěsnýjá si ho dělávám asi rok a jsem spokojená.Nevím kde jsi to četla ale dneska už se neříká že je to nebezpečné
mě to psala kamarádka, že je nebezpečný a může to poškodit střeva, tak mě to trochu zarazilo, protože ho už mám obědnaný
![]()
@Pettule69 píše:
mě to psala kamarádka, že je nebezpečný a může to poškodit střeva, tak mě to trochu zarazilo, protože ho už mám obědnaný![]()
neboj, jsou to jenom pověry
musela by sis pouštět do střev proudy aby ti to mohlo poškodit střeva, ale klystýr je samospádem. Takže naprosto bezpečné, kdyby ne tak by ho nedělali před porodem ![]()
@Anonymní píše:
neboj, jsou to jenom pověrymusela by sis pouštět do střev proudy aby ti to mohlo poškodit střeva, ale klystýr je samospádem. Takže naprosto bezpečné, kdyby ne tak by ho nedělali před porodem
no právě já si taky říkala, kdyby to bylo tak nebezpečné nedělali by mi ho ani před operací ani před porodem…mám trochu se zažíváním problémy, do toho příští rok mě čeká svatba, tak jsem si myslela, že to mi pomůže vyřešit problém, ale normálně sama nevím co teď ![]()
@Pettule69 píše:
no právě já si taky říkala, kdyby to bylo tak nebezpečné nedělali by mi ho ani před operací ani před porodem…mám trochu se zažíváním problémy, do toho příští rok mě čeká svatba, tak jsem si myslela, že to mi pomůže vyřešit problém, ale normálně sama nevím co teď
neboj, jdi do toho a uvidíš jak budeš spokojená
já jsem jenom koukala kolik hnusu ve střevech normálně zůstává a vyčistí se tím klystýrem. Já jsem maximálně spokojená a to nemám žádné problémy
@Anonymní píše:
neboj, jdi do toho a uvidíš jak budeš spokojenájá jsem jenom koukala kolik hnusu ve střevech normálně zůstává a vyčistí se tím klystýrem. Já jsem maximálně spokojená a to nemám žádné problémy
no mě ho dělali 2× v nemocnici a cítila jsem se potom úplě báječně
jen teď tápu aby mi to opravdu neublížilo a svatba se nekonala na záchodě
![]()
Jako zdravotník říkám, je to absolutně bezpečné
Projde tím polovina našich pacientů a ještě nikdy nikdo neměl komplikace ![]()