Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky tak já z klystýru taky nebyla dvakrát nadšená,ale nic hrozného to není.Jak píšou holky na bok,trubička do zadku,teplá voda a nějakou dobu držet v sobě.Mě PA řekla skuste vydržet tak 15-25 minut
No já na ni čučela-jakože no to se spolehni!
Vydržela jsem to ani ne 5 minut,protože jsem do toho měla silné kontrakce a navíc mi zrovna volal přítel,že už jede…
Ale byla to úleva ![]()
dada1511 píše:
Když jsem se ptala sestřičky jestli je to nutné,řekla mi,že bez klistýru by to nebyl porod,ale hnus..
no .. hlavne, aby se sestricka neumazala, ze jo ? od ceho tam pak je? ![]()
nevim .. ziju v usa, rodila jsem 2× a pokazde bez klistyru, ten se tady nenosi. to, jestli neco unikne nebo ne mi bylo srdecne jedno, ale asi kazdeho vec. ![]()
podle me klistyr ani vyholovani k porodu treba neni vubec
spis mi to prijde jako zbytecne obtezovani rodicky
.
chci se Vás zkušených zeptat, nemůže přijde do porodnice tak pozdě, že by mi jej ( klyzma ) nemohli, nebo nechtěli, dát? Kvůli otevření?
Já u prvního porodu klystýr nedostala, protože se to prostě nestihlo… šlo se rovnou na sál.
Anonymní píše:dada1511 píše:
Když jsem se ptala sestřičky jestli je to nutné,řekla mi,že bez klistýru by to nebyl porod,ale hnus..no .. hlavne, aby se sestricka neumazala, ze jo ? od ceho tam pak je?
nevim .. ziju v usa, rodila jsem 2× a pokazde bez klistyru, ten se tady nenosi. to, jestli neco unikne nebo ne mi bylo srdecne jedno, ale asi kazdeho vec.
podle me klistyr ani vyholovani k porodu treba neni vubecspis mi to prijde jako zbytecne obtezovani rodicky
.
No já zas nevidím důvod, proč ho odmítnout. Já to jako obtěžování neviděla, spíš jsem se pak cítila líp než bych se měla podělat na sále. Ono né všechno, co je v Americe normální, je normální všude. Chápu, když se to nestihne, ale jinak by měl být klystýr běžná věc u přípravy na porod.
Anonymní píše:
podle me klistyr ani vyholovani k porodu treba neni vubecspis mi to prijde jako zbytecne obtezovani rodicky
.
Vyholování k porodu potřeba není, to máš pravdu… ale když se náhodou potrháš nebo budou muset vzít kleště, bude se jim mezi chloupky hodně špatně pracovat a hlavně Tobě se to pak bude hodně špatně udržovat v čistotě… neřekla bych „obtěžování rodičky“, ale „Tvoje mínus, když si to nenecháš“…
A klystýr není „kvůli sestřičkám“, ale mj. kvůli mimču - bude-li mít volnou břišní dutinu, bude se mu lépe sestupovat a procházet a Tobě to může urychlit porod… takže, opět „Tvoje mínus, když si to nenecháš“…
Teda holky, dobře že tu ty diskuse jsou. Vždycky najdu, co mě zajímá, a rázem si dle vašich zkušeností udělám názor. Takže se vlastně ničeho nebojím. Kontrakce budou bolet, ale přejdou, klystýr se přežije, alespoň se to mímo nenarodí do sr… Takže díky všem přispivatelkám. Je fakj se dočíst, že porod není žádný horor.
Ahojky, klystýr není nic tak hrozného, jak by člověk čekal, navíc se to doporučuje rodičkám proto, že se uvnitř nahřeješ a pak je méně bolestivý porod. Lehneš si na bok, dostaneš hadičku do zadku, kde Ti napustí teplou vodu, pak vstaneš, chodíš a snažíš se to v sobě udržet co nejdéle … pak vlítneš cca 3-4× na záchod a jsi zcela vyprázdněná. Za sebe to doporučuju, nelákala mě představa, že bych tlačila mimčo a vyletělo i něco jiného
, navíc miminko má obličej natočený ke konečníku, takže když by šlo vše, tak by mělo obličejík akorát od hovínek … ![]()
Můžu vědět, dávaly jste si sprchu po klystýru? Jestli jo, tak jakou? Teplá voda urychluje porod, aby to neurychlilo nějak moc a nestihla se rodička vyprázdnit..
Farllin, sprchu jsem dala až po vyprázdnění. Přímo po nálevu jsem byla ráda, že jsem se doplazila na wc, dlouho jsem to v sobě neudržela…měla jsem už silné kontrakce
anlii píše:
Za sebe to doporučuju, nelákala mě představa, že bych tlačila mimčo a vyletělo i něco jiného, navíc miminko má obličej natočený ke konečníku, takže když by šlo vše, tak by mělo obličejík akorát od hovínek …
U mě se klystýr nestihl a ubezpečuji Tě, že když jde mimčo, tak rozhodně už nemá obličejík od hovínek
Normálně ho dostaneš na bříško. Případně to z tebe vyjde mnohem mnohem dřív. ![]()
Já dostala klystýr…měla jsem držet 10 minut…haha letěla jsem asi po 3 minutách
pak ještě mnohokrát.
Takže když jsem viděla,kolik toho ze mě jde,nedovedu si to představit bez něj ![]()
Pak jsem polehávala-teda snažila se mezi kontrakcema,ale moc to nešlo,chodila se sprchovat,na monitor,zase sprcha.....ta mi pomohla změkčit porodní cesty,takže doporučuju ,byla jsem v ní nakonec asi půl hodiny v kuse a nahřejvala a nahřejvala a pak se šlo na „to“ ![]()
Petra Z mimo diskusi, máš klučíka přesně o rok staršího. To je hezkýýý. ![]()
Naštěstí jsem netrpěla zácpou, tak to nebylo nic hrozného a vlastně o tom ani nevím.
![]()
Jéééé ajoooo ![]()
ty máš ještě miminečko malinký.....kde jsou ty časy ![]()
Petra Z píše:
Já dostala klystýr…měla jsem držet 10 minut…haha letěla jsem asi po 3 minutáchpak ještě mnohokrát.
He, he, tak to já jsem valila snad hned po minutě
Taky „vydržte aspoň 10 minut“. Nemožné
Pak jsem letěla ještě taky několikrát.
Každopádně jsem se klystýru „bála“, ne teda klasickej strach, ale kamoščino líčení toho, jak to nestihla na záchod mi nepřidalo
Nakonec byl klystýr jedna z nejmíň nepříjemných věcí na celém porodu.