Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Můžu se zeptat, máte taky někdo zkušenosti s borovou kůrou nebo něčím podobným? Prý to pomáhá hojit po porodu. A jaké je používání? Mě by vyhovovalo nějaké co nejpohodlnější, kdybych to potřebovala.
ještě k tomu klistýru,co když je ten porod už rozjetej a musí se odrodit rychle,dělá se to pokaždý?
Já mám totiž šílenou hrůzu z toho,že se jim na tom stole pos… ![]()
Já jsem teda ještě nerodila, ale co jsem slyšela, tak se klystýr vždy nedělá. Buď z důvodou že ho odmítneš nebo z toho, že je ten porod už tak moc rozjetý, že se to nestíhá. Ono to chvilku trvá ten klystýr..Musí ti ho dát, potom tu vodu musíš chvíli v sobě udržet a teprve potom můžeš na wc tak za 10min nejlíp. Myslím, že kdyby ti ho udělali a nestihla jsi se potom třeba vyprázdnit, že by stolice byla moc tekutá a tím horší by to bylo.Lepší je v tomto případě tužší,která asi tak nestříká. Omlouvám se za tak podrobný popis
.
No tak já z klystýru taky měla trochu obavu, ale bylo to ok, akorát jsem si teda představovala, že ta voda bude teplá, ale když do mě začala týct, tak to bylo docela studený, brr. Pak jsem chodila a prodýchávala kontrakce a ještě navíc mi nebylo dobře, měla jsem průjem a tu vodu v sobě bych vydržela mít snad i hodinu. Ale pak když jsem šla na záchod, tak to bylo naprosto úžasný, nemohla jsem sedět a kontrakce jedna za druhou, takže jsem netušila co mam vůbec dělat, jestli prodýchávat bolest a nebo s…t.
Já měla klystýr právě před obyč operací, kde jsem neměla žádné nějaké kontrakce, bolesti. Vůbec si ho nedovedu představit s kontrakcema. Taky přemýšlím co dřív dělat, jestli tam vůbec dojdu na to wc když budu mít bolesti. No.....bude to zajímavé. Každopádně pokud ho dostanu, tak určitě ho chci ven ještě před porodem ![]()
Ahoj, já rodila ve Vrchlabí přirozenou cestou - tzn. bez zbytečných rutinních zásahů jako všude jinde. Klystýr tam nedávají, kamarádky mě strašily, že se při porodu pokálím. Nic takového se ale nestalo, tím že jsme počkali na den kdy porod přijde sám - ačkoliv jsem byla týden po termínu tak jsem docházela každý den do porodnice a lékaři mě sledovali a když viděli, že je všechno v pořádku tak porod nevyvolávali ale počkali až přijde můj čas. Tři dny před porodem jsem dostala průjem a i když jsem i v den porodu normálně jedla, tak jsem se vyprázdnila tak, že k žádnému úniku stolice během porodu nedošlo a poprvé jsem šla na velkou až 3 dny po porodu… Takže podle mě je klystýr naprostá hloupost a rutina všude tam, kde se nerespektuje příroda. Pokud by ženám bylo umožněno rodit tak, jak byly od přírody stvořeny - bez napíchání urychlujících hormonů - tak by žádné klystýry nebyly zapotřebí protože se přirozenou cestou vyprázdní samy. Takže jeden nepřirozený zásah způsobí nutnost dalšího nepřirozeného zásahu… Je úžasné, že existuje porodnice Vrchlabí, kde je šance takto rodit!!! Všem co nechtějí být anonymní kus masa v nějaké mašinerii mohu Vrchlabí vřele doporučit.
Rodila jsem v zahranici a tady se klystyr nedava, telo se vetsinou pred porodem procisti samo a pokud ne, tak prece o nic nejde.. me neco malo pri porodu uniklo, ale asistentka to hned otira, takze predstava, ze je to vsude je fakt mimo.. taky nevim, proc se zeny stydi a maji snad nejvetsi strach z toho, ze se pri porodu trosku priposerou:D me to teda bylo uplne jedno…navic, pokuse klystyr da ve spatnou dobu, muze nadelat vic skody nez uzitku..kazdy si umi predstavit:D
Není to tak hrozné. Do zadku ti strčí hadičku a napustí vodou. Nebolí to. Po chvilce začneš mít nutkání na záchod a tím to hasne. Nemusíš si ho dělat, když nechceš, ale samozřejmě tím riskuješ, že se při porodu pokakáš. Podle mě to není dobré z hygienického hlediska pro dítě…ale nevím. ![]()
Pokadit se muzes i s klystyrem a s nim je to pak teda narez, je to vsude diky te vode.. pokud ti ale neco unikne behem porodu, tak je to male mnozstvi a asistentka to ihned utira, takze nejsi spinava a diteti to nemuze vubec ublizit:) Navic telo se samo pred porodem procisti:)Je to proste prirozena vec, nic za co by se clovek mel stydet..Zalezi na kazde z nas, co si vybere…
@denizperi píše:
Pokadit se muzes i s klystyrem a s nim je to pak teda narez, je to vsude diky te vode.. pokud ti ale neco unikne behem porodu, tak je to male mnozstvi a asistentka to ihned utira, takze nejsi spinava a diteti to nemuze vubec ublizit:) Navic telo se samo pred porodem procisti:)Je to proste prirozena vec, nic za co by se clovek mel stydet..Zalezi na kazde z nas, co si vybere…
Přesně, nemyslete si, že po klystýru budete bez rizika pokálení. Jen místo pevného bobku, který sestra decentně strčí do gázy z Vás bude při tlačení stříkat hnědá nevábná voda. Pokud se i s ním nestačíte dostatečně s předstihem a v klidu vyprázdnit, tak i voda s kusy naředěné stolice.
Ahoj holky, takže pokud to chápu dobře, tak když mě chytnou porodní bolesti, nebo tak a pojedu rodit tak mě přijmou, vyšetří, a dají mi klistyr? Tím že mi zavedou trubici do zadku a pustí vodu? Vyndaji a já pak musím jako držet jo? Zatnutou prďku? Co nejdéle a pak s tím mazat po nějaké době má záchod?
Já fakt nevím jak to funguje a omlouvám se za hloupý dotaz, ale jsem prvorodicka a mám z takových věcí strach..
Nebo pokud se některé z Vas chce tak mi napište prosím celkový průběh toho dne D.. Ať se uklidnim ![]()
@jejej444 píše:
Ahoj holky, takže pokud to chápu dobře, tak když mě chytnou porodní bolesti, nebo tak a pojedu rodit tak mě přijmou, vyšetří, a dají mi klistyr? Tím že mi zavedou trubici do zadku a pustí vodu? Vyndaji a já pak musím jako držet jo? Zatnutou prďku? Co nejdéle a pak s tím mazat po nějaké době má záchod?Já fakt nevím jak to funguje a omlouvám se za hloupý dotaz, ale jsem prvorodicka a mám z takových věcí strach..
Nebo pokud se některé z Vas chce tak mi napište prosím celkový průběh toho dne D.. Ať se uklidnim
jo jo popisuješ to dobře a neboj, klystýr byl náhodou příjemnej v tom, že mi hezky rozjel stahy
Mne tedy prijemnej nebyl.
Ne, ze by mi vadil samotny proces toho. Ale proste ja mela jednu kontrakci za druhou, kterou jsem mela prodychavat a uvolnit se u toho jsem jen myslela na to, abych mela stazenej zadek, abych se nepo…
Takze ja mela nejvetsi nervy, ze nestihnu vstát a dobehnout na zachod a ze se jim tam nekde pos… ale ta radost potom ![]()
U druhého porodu porad nic, pak mi supli oxytocin a najednou bylo na vsechno pozde.
Takze tam jsem klystyr nedostala a clovek se u porodu holt trosku pripo… no ![]()
@Luca82
No tak má to tam jsou zvyklí ne?
Hold se to nedá vždycky stihnout. ![]()