Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
já měla porod vývolávaný takže jsem ho dostala před, ale co jsem tak slyšela maminky ho dostaly během porodu, jak píšeš také jsem se moc bála co to bude ale naopak se mi ulevilo, lehla jsem si na bok, sestřička mi do zadku zavedla trubičku a pustila do mě půl litru vody, pakk jsem chodila a hlavně musíš co nejdýl vydžet, nic moc ale dá se to přežít
Ahoj anonymní, odpovím, beze studu. Mám doma irrigační sadu a využívám jí podle potřeby - a využila jsem ji i v případě, kdy mi bylo jasné, že rodím. Řekla bych o sobě že jsem propagátor domácích klystýrů, mohla bych to mít psané vedle fotky..veškeré dotazy přijímám..i anonymní ![]()
no já klystýr měla a není to nic strašného! hlavně to urychlí porod
Ulehčí cestu miminku nemusíš se stydět, že ti unikne stolice při tlačení apod.
probíhá to tak, že si lehneš setřička ti do zadku strčí nějakou trubku a napumpuje ti tam něco:-) A to tě pěkně vyčistí… není to nic strašného spíš taková úleva.. teda alespon pro mě…
na klystyru fakt nic neni, ja jsem ani nepremyslela o tom, ze bych si ho nemela nechat dat, me se po nem rozjely aspon nejake kontrakce, do te doby jsem ani nevedela, ze rodim, takze do toho jdi
janac píše:
Ahoj anonymní, odpovím, beze studu. Mám doma irrigační sadu a využívám jí podle potřeby - a využila jsem ji i v případě, kdy mi bylo jasné, že rodím. Řekla bych o sobě že jsem propagátor domácích klystýrů, mohla bych to mít psané vedle fotky..veškeré dotazy přijímám..i anonymní
Hele, Jani, jestli se smím zeptat, v jakém třeba případě tu sadu doma využiješ? Jen tak preventivně nebo když je nějaký problém?
Jinak, zakladatelko, nemusíš se bát, vůbec nic to není - možná trochu nepříjemné, jak musíš co nejdéle udržet tu vodu v sobě, ale rozhodně to nebolí… a člověk má pak dobrý pocit z toho, že se při porodu nemůže stát nehoda…
Osobně nechápu maminky, které ho odmítnou - u mne se to při prvním porodu nestihlo a já z toho byla naprosto vynervovaná, jako „co kdyby“…
Tak já měla z klystýru hrůzu, protože jsme si představila mega stříkačku, kterou do mě naperou vodu. Šla jsem večer před císařem, sestřička ze mě byla na prášky, nechápala, proč se jí vyptávám, jak to funguje
Lehla jsem si na bok, strčila mi hadičku (vůbec jsem to nevěděla), vodu měla v sáčku jako jsou kapačky, povídala si se mnou a pak říkala, že můžu jít. Vůbec jsem nevěděla, že voda do mě natekla, takže v pohodě. A doporučují ho na normální porod spíš než yal gel, protože říkají, že ta teplá voda urychlí porod. Vůbec se toho neboj, fakt to nic není. A když to řeknu já, tak fakt, jsem totiž děsný srab ![]()
janac píše:
Ahoj anonymní, odpovím, beze studu. Mám doma irrigační sadu a využívám jí podle potřeby - a využila jsem ji i v případě, kdy mi bylo jasné, že rodím. Řekla bych o sobě že jsem propagátor domácích klystýrů, mohla bych to mít psané vedle fotky..veškeré dotazy přijímám..i anonymní
Zdravím po dlouhé době
..to máme krom opeřence další společnou věc a teď si dovolím odpovědět i pro BohunkuP ; s klystýrem jsem já osobně začala ze zájmu o své zdraví resp. detoxikaci, inspirovala jsem se mírně knihou od Cingroše Sám sobě lékařem, který tam tento druh očisty propaguje a i když jsem asi neaplikovala vše doslova, nemohu se zbavit pocitu, že je to procedura velice prospěšná. Minimálně se mi po něm zlepšila pleť a vůbec jsem se fyzicky i psychicky cítila " lehčí„. Nikdy jsem ho nepoužila jako řešení na zácpu, spíš vyloženě jako vícedenní záležitost k očištění třeba po dlouhé zimě. Nevím kolik tekutiny vlejou do útrob rodičky během přípravy,pochybuju,že půl litr by měl nějaký význam
..střeva pojmou i mnohem víc, soudě dle sebe, litr minimálně určitě ..po aplikaci se "nechodí“, ale leží na boku a prodýchává tak, aby se tekutina dostala co nejdál a je snaha udržet ji v sobě, aby se od stěn odloučilo co nejvíce nepořádku. Jsem zrovna pár dní po TP a už nevím, jak bych to popohnala, takže v současné době klystýruju jednak pro vytvoření prostoru k sestoupení mimča do porodních cest a jednak preventivně,ať při příjmu vše odsýpá ( samozřejmě až budu cítit ,že se porod rozjíždí a budu toho schopna, vytáhnu irigátor ještě doma..co kdyby věci nabraly spád a ve špitále už nebyl čas)
Čili mé stanovisko..klystýr je po fyzické stránce bezbolestná záležitost, spíš hraje roli psychický blok. Pro někoho, kdo nezná, nerespektuje či cítí stud ke svému své tělu to může být chápáno spíš psychická újma.
Asi většina žen z něj má tak trochu hrůzu, já jsem nebyla jiná, ale chtěla jsem do něj jít. Samotné nalívání vody jsem skoro necítila - jen takové příjemné teplo. Horší to pak bylo udržet nějakou dobu v sobě. Je to jako klasicky - když se ti chce na záchod, ale nemáš prostě kam nebo ještě nemůžeš, tak to držíš - to je na tom to nepříjemný
Fakt se nemusíš bát ![]()
Tak já se toho ani moc neděsila, jen takový trochu strach z neznáma. Ale přišlo mi to lepší, než pak mít zábrany a strach z úniku stolice při tlačení, takže já ho chtěla. A přežít se to rozhodně dá, jsou i horší věci.
Probíhalo to jak tu bylo už popsáno - bok, trubička, voda…vydržet co nejdéle. Jen teda všude jsem četla o příjemně teplé vodě, jak to prohřeje a já cítila nepříjemné vlažnou vodu, a kontrakce při tom šílené, nutilo mě to dýchat na pejska a sestra co prý hysterčím, že jsem jen na 2 cm. No za hodinu už jsem tlačila ![]()
Když jsem se ptala sestřičky jestli je to nutné,řekla mi,že bez klistýru by to nebyl porod,ale hnus.Asi měla pravdu,myslela jsem že to dítě vytlačím zadkem
.Zpětně,bez klistýru si nedovedu porod představit.Taky věřím,že to pomáhá k pročištění,i když sama to doma nepraktikuji.Navíc je to běžná věc,před každou operací.No,příjemné to určitě zrovna není,ale dá se to vydržet.Horší potupa by pro mě byla kdybych se na tom porodním sále po........,i to se stává,když se to nestihne.
Já klistýr (nebo jak se to píše) doporučuju. Byla to úleva, urychlilo to porod. A pak jsem se nebála, že jim to tam poto… ![]()
Jak píší ostatní , je to dobrá věc a pomůže..
Jen taková poznámka, já ho dostala když už byly kontrakce a to se fakt nedalo vydržet, takže hned po pár sekundách když přišla kontrakce musela jsem na záchod - zadržování nepomohlo
![]()
Ahoj, Bohunko, no já si jej zakoupila jako řešení problémům s nadýmáním.
Ted využívám občas jako takovou očistu. Po kůře (3krat hned po sobě asi tak litr) nasadím probiotika a pokud to jde, klid, hodně tekutin, pozvolna začínám jíst spíš kašovitou travu.. Cítím se po tom dobře, myslím, že to má vliv i na psychiku.
Sada jde koupit v zdravotních potřebách nebo na netu.
Ahoj, mam takovou divnou otázku ale docela mě to zajíma. Jak vlastně probíhá klystýr? Nevím jestli bych si ho při porodu měla nechat udělat nebo ne. Jak moc je to nepříjemné? Děkuji moc za odpověď.