Porod do vody – jaké jsou vaše zkušenosti?

192
6.6.10 22:19

Porod do vody

Ahoj holky, vim, ze uz je tady to tema zalozene, ale jsou tam pomerne stare prispevky. Uvazuju o porodu do vody a strasne rada bych vedela vase nazory a zkusenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19494
6.6.10 22:28

Ahoj, ja se taky chystam rodit do vody :o) v CAPu v Kadani :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
6.6.10 22:32

Ja o tom teda zatim moc nevim, ale videla jsem to v televizi a oproti normalnimu porodu to bylo uplne o necem jinem. Zadny krik atd. Urcite to taky boli, ale myslim, ze ta voda pomuze. Musim o tom ale zjistit vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
7.6.10 01:00

Ahoj holky, me se zadarilo rodit do vody a opravdu si to nemohu vynachvalit! Bylo to pohodove, prijemne, rodila jsem v srpnu, vsude vedro, vodu jsem mela prijemne chladivou (mimi vyplavalo teda hned fialove, podchlazene :lol: , ale stacilo zahrat ho na mem tele). Nevyhoda je, ze nesmi byt pouzit epidural, ale neportebovala jsem ho. Take je dulezite vedet, ze kdyz zacnete rodit (3. doba porodni) ve vode, tak uz tam musite zustat, v prubehu 3. doby porodni se nesmi menit prostredi. Kdyz je cokoliv v 2. dobe porodni, tak neni problem vylezt. Budete mit na brise neustale priojeny monitor vhodny pro monitorovani pod vodou, kdyby melo mimi nejakou tisen, tak opet z vody hned ven. Monitor mi nikterak neobtezoval, nevnimala jsem ho. Dulezite je, aby vsechno bylo pohodlne, prijemne. Teplota vody, poloha… Polohu jsem mela takovou, ze se PA s mym manzelem bali, ze se u kontrakce utopim :D , tak mi manzel trochu pridrzoval hlavu nad vodou. Rodila jsem na boku oprena o velke polystyrenove polstare, ktere plavou na povrchu. V sede jsem mela silene bolestive kontrakce. Jinak jsem mela pozitivniho streptokoka, nevadil nicemu, u porodu normalne probehly ATB kapackou. Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
7.6.10 07:57

Já přidám jeden pohled z druhé strany - sice jsem nechtěla rodit do vody ani žádný alternativní porod, ale…
Moje první těhotenství bylo bez jediného problémíčku a nebyl důvod, proč by porod měl vypadat jinak… První doba trvala necelé 4 hodiny a když došlo na tlačení, vypadalo to taky v pohodě. Ale najednou se to zaseklo a malé přestalo tlouct srdíčko…zničehonic, bez varování, prostě to nějak nezvládla… Už byla v porodních cestách, takže se musely honem honem vzít kleště a vytáhnout ji - už nedýchala, museli ji oživovat… Kdybych byla ve vodě a museli by mne teprve dostávat na stůl (nebo rodila třeba doma), bývala by byla bez kyslíku mnohem déle a nebyla by rozhodně dnes bez následků…
Myslím, že stojí za zvážení, že ani nejkrásnější a nejpohodovější těhotenství nemusí skončit porodem bez komplikací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
7.6.10 09:18

a muzu se zeptat kde jsi takhle rodila?? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
7.6.10 10:02

U prvniho porodu jeste nemeli porodni bazenek, takze jsem rodila normalne a ve finale stejne doslo na kleste, takze bylo jedine dobre, ze sem byla „na suchu“. U druhyho mi to ze zacatku nabizeli, jeste pred porodem, jenze tady nedavaj klistyr a to mi prislo docela fuj a navic sem vubec netusila, jak na vodu zareaguju. Ve finale to doktor z jednoho duvodu nedoporucil, ale rozhodnuti bylo na me. nesla sem do toho. Stejne by bazenek asi nestihli napustit - za hodinu a ctvrt od prijezdu se kluk narodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.6.10 10:34

mě se porod do vody nejdříve moc líbil, ale při větším prozkoumání jsem zjistila, že nechci. Za prvé u nás s tím moc zkušeností neni. U nás ve Varech porodu do vody doktoři zažili snad 2 a nedělají to rádi, takže podle toho i porod vypadá. Za druhé, jak napsala Bohunka.. jste na poslední chvíle ve vodě, který jsou moc duležitý a když se třeba zastaví srdíčko je to o vteřiny. A taky doktoři tam dolu nevidí, neví so ce tam děje, zda se něco netrhá, tak jak nemá. Spodek ti nikdo ve vodě neuhlídá. Za třetí je mi to hnusné ležet ve vodě, kde plavou části ze mě. Za čtvrté říkáte žádný křik? ale to je špatně! Novorozeně musí zažít porodní šok, rozeřvat se, nabrat sílu do plic. Za sebe bych do toho nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
7.6.10 11:24
verunkamandarinka píše: říkáte žádný křik? ale to je špatně! Novorozeně musí zažít porodní šok, rozeřvat se, nabrat sílu do plic. Za sebe bych do toho nešla.
:roll: :roll: :roll:

K tematu, bohuzel to, ze nekde treba maji vanu uzpusobenou k porodu do vody jeste neznamena, ze je a)funkcni, b) ze je personal schopen ji obsluhoivat, c) ze je ochoten ji pouzit. Obesla bych porodnice, pokusila se dostat k primari a k hlavni sestre na porodnim a probrala s nimi svou predstavu porodu. Pripadne bych pozadala o tip na PA, ktera tam s tim ma zkusenosti nebo o tom alespon hodne vi, za tou bych zasla, nabidla nejakou „kompenzaci“, aby prijela k tvemu porodu i kdyz zrovna nema sluzbu.Ono staci narazit na jednoho sebestrednyho pitomce a clovek skonci v nevhodne poloze, s nevhodnym personalem, ani se nenadeje :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.6.10 12:56
čičinka píše:
verunkamandarinka píše: říkáte žádný křik? ale to je špatně! Novorozeně musí zažít porodní šok, rozeřvat se, nabrat sílu do plic. Za sebe bych do toho nešla.
:roll: :roll: :roll:

vysvětlení jak jsem to myslela:
Postupně se v plicích vytváří speciální
tukově bílkovinná tekutina, tak zvaný surfaktant,
který bude mít při porodu a těsně
po něm, při prvním nádechu človíčka
na světě plném vzduchu, zcela nezastupitelný,
rozhodující význam. Zabezpečí
totiž to, aby se plíce po prvním křiku, rozepnuly a jakoby přilepily
k vnitřní ploše hrudníku.
Plod v děloze registruje změny světelných
podmínek a slyší zvuky okolního
světa tlumeně. Náhlá změna působí jako šok a je považována za jeden z impulsů
k prvnímu vdechu. Do plic vniká poprvé
vzduch, rozepíná je a pravděpodobně
to není pro novorozence nic příjemného.
Prudce vydechuje a proud vzduchu
vyvolává první novorozenecký křik. Z plic
se rychle vstřebávají do krevního oběhu
zbytky tekutiny, která je vyplňovala. Určité
množství této tekutiny dítě vykašle a je
z jeho úst odsáto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
7.6.10 16:18

Asi si budu muset zajit s Matesem zajit na plicnim, at mu plice prilepi.

Napadlo te nekdy, ze se clovek muze nadechovat zhluboka, aniz by u toho jecel? Dokonce to jeceni vidim jako prekazku v nadechovani… Hezky textik, ale logicky mi trochu pokulhava, jak souvisi krik s rozpinanim plic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
7.6.10 16:27
verunkamandarinka píše:
Za čtvrté říkáte žádný křik? ale to je špatně! Novorozeně musí zažít porodní šok, rozeřvat se, nabrat sílu do plic. Za sebe bych do toho nešla.

Jejdamane, ani já tohle vysvětlení neberu. Odkud jsi to zkopírovala? Doufala jsem, že tenhle názor je dávno překonaný.
Nerodila jsem do vody, ale poštěstilo se mi zažít krásný porod, při kterém miminko jenom minimálně kníklo a opakovala bych si tenhle moment dnes a denně.
Ne, vážně novorozenec nemusí po porodu řvát. Ani náhodou :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.6.10 18:54

ježišmarja vy ste nikdy neslyšely že když se řve tak z plných plic? nebo že díte bude mít silný plíce když řve? a slyšely ste zařvat tuberáka nebo kuřáka atd? trochu rozdíl než zdravý člověk ne. Bez hlubokýho nádechu neni ani pořádný křik. Nechápu. A taky si nemyslím že musí řvát za každou cenu, jen nevidím duvod snažit se o to aby neřval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
7.6.10 19:00
verunkamandarinka píše:
Bez hlubokýho nádechu neni ani pořádný křik.

To je ovšem obrácení implikace. Neplatí, že bez křiku není hluboký nádech.

Porod do vody si jistě neklade za hlavní cíl to, aby dítě neřvalo :lol: , opět nechápu logiku - jakože se máme vehementně snažit, aby dítě řvalo?

Že se křikem sílí plíce je věta minulých generací, ze které mně osobně vstávají vlasy na hlavě (jo, slyšela jsem to, stejně jako že miminko nemá šanci přežít jen na mateřském mléku, že když škytá, musí být každopádně počůrané, a milion dalších bludů). Nenechávala jsem děti řvát a plíce mají silné až kam :lol: .

To se toho zakladatelka zase moc nedozvěděla… škoda. Ale aspoň posouvám v Nových příspěvcích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
726
7.6.10 19:05

Porod do vody

Já rodila do vody před 13-ti lety ve Vrchlabí,tam byli už tenkrát tomuhle přístupní,dokonce mi to primář sám navrhl,že prý budu krásně rodit,jestli to nechci zkusit,ale nesmí být v těhotenství žádný problém,já si řekla proč ne,nějak jsem to nerozebírala a bylo to úplně vpohodě,rodila jsem jen 2 hod,ale to bylo spíš proto,že to byl 2.porod po dvou letech,ale dneska bych do toho už nešla,když člověk ví,co se může stát,v první době přece ve vodě můžeš být taky,a pak už je to jedno,jestli z Tebe prcek vyleze do vody,nebo na stůl,naopak je pak pěkně nepříjemný,když musíš z ty vany vylézt,přejít s čouhající šňůrou na sál a tam to dodělaj,to příjemný fakt nebylo,ale jinak,žádnej velkej rozdíl jsem nepozorovala. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí