Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Krasny pozdrav vsem.-)chtela bych se poradit, sama si nevim rady:-(s pritelem, ktery je z Nemecka cekame miminko, chce abych se k nemu prestehovala ale brat se nechce.Nevim, zda je lepri rodit tam nebo u nas?jake plusy a minusy to m uze mit v budoucnu, kdybychom se nahodou museli vratit do cech? ![]()
Není to sice přesně k tématu, ale mám jeden poznatek. Kamarádka žije s manželem čechem v Německu a říkala, že tam jsou maminky s dětmi doma pouze 1 rok a pak jdou do práce. Děti jsou buď s chůvami nebo v jeslích.
Já mám zase kamrádku češku a ta žije v Německu s manželem a dětmi.S dětmi je doma a na každé bere 150euráčů měsíčně-nevím zda si pamatuji zprávně.Staršímuje skoro 5 a bere ty peníze pořád ![]()
Anonymni 2. No jenze co to je 150 euro v Nemecku? Pekny prd, to budou asi pridavky na deti a ne materska ![]()
Tak my se rozhodovali mei porodem u nás a tehdy ještě v Rakousku a po přestěhování na Slovensku. Ale chtěla jsem aby měl české občanství. Nechtěla jsem zjištovat jak by to bylo s rodným listem apod.
Ano, 150eur je přídavek na dítě … které dostává do 18let nebo při studiu myslím až do 26let. jinak ale neni v německu porodné. jinak co se týče délky jejich mateřské …tedy nevím…ale je fakt, že , co znám holky, které tam žijou, tak všechny při dětech do práce chodily a měly někoho na hlídání…
alca No tady v UK mam pridavky na dve deti cca 120 liber a materska je 9 mesicu, ted mi to vychazi do 6 mesicu veku ditete, pak konec a makat.
tak ja v nemecku ziju a musim rict, ze jsem jedina, kdo pri dvou a vice detech pracuje. vsechny zensky jsou jinak doma. pridavky nevim, ale ja jsem brala rodicovsky pridavek, ktery se urcuje podle platu (u tebe zrejme plat manzela). Ja brala 1.800 euro mesicne, myslim sest mesicu. kvuli obcanstvi je jedno, kde se dite narodi. na ambasade si nechas vyridit cesky rodny list a potom obcanstvi. ja mam jedno dite cecha a druhe nemce
. treti prijde v listopadu a bude asi zase nemec (pokud pujde obojetne, tak urcite obe - nevim, musim se informovat).
zdravim
Kakamilka, mluvíš německy a dobře? Mám taky kamarádku v zahraničí, která se domluví v běžných situacích, ale z porodu „v cizí řeči“ má hrůzu, už teď si chudinka studuje slovní zásobu z tohoto soudku.
Rodila jsem v Nemecku a vrele doporucuji. Vsichni byli naprosto uzasni, porod jsem mela dle sveho gusta (100 % prirozeny a do vody), gyn pece az nadbytecna (ale co nechces, to odmitnes a nejsi podezrela
), odejit jsem odesla hned druhy den po porodu, ditko sice dostalo kritickou zloutenku, tak jsme se vraceli, ale nebyl nejmensi problem, nikdo nam nenutil myslenku, ze kdyz jsme spechali domu, tak si za to muzem sami. Kdyz jsme sli domu, bylo vse v poradku, pak se vyskytl problem a proste se resil. Na JIPce jsem mohla byt 24 h denne, o 2 patra vys jsem mela pokojik pro sebe na spani, volali mi telefonem na krmeni. Vsechno proste bylo bezvadne. Nemecky nemluvim
, ale mam dobrou AJ, domlouvali jsme se v anglictine. Deti maji dualni obcanstvi (sice ne nemecke, ani jeden z rodicu nejsme nemecky obcan, manzel je American, ale ziskat ceske neni problem, vyridi Ti to matrika v miste trvaleho pobytu v CR, potrebujes jen nemecky rodny list s apostilou, o tu zazadas na jejich mistni matrice, prisla domu za tyden). V CR bych hodne vahala s porodem, v Nemecku jsem vedela, ze se nebudu muset doprosovat o bezne veci. Linda