Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky teď jsem četla toto
http://www.novinky.cz/…ditetem.html
Jaký je váš názor?
Byl tatínek u porodu?
je tam psáno, že problém může nastat, pokud je k tomu otec nucen. Pokud tam jít nechce, nenutila bych ho
, u nás, otec u porodu byl, ale protože o to sám projevoval zájem
…jo a asi to možná pomohlo i mně, prý jsem neposlouchala rady lékařů, jen jeho, já teda nevím, z těch posledních chvil si toho moc nepamatuju, ale bylo to fajn, byla jsem ráda, že ta, je ![]()
Každý patner by tam měl být A když ne, tak proto musí být vážný důvod - nemoc, zahraničí práce. Rozhodně nechápu pány, co tam nejdou, že to neni nic pro ně. Když si to rodička nepřeje, tak si to nepřeje, ale kdyžpotřebuje oporu měl by tam být. Jednou jsem už napsala i jiné diskuzi, když mi jeden pán napsal, že je to orpavdu někdy hnusný pohled, tak jsem nu napsala, nemusí hledět bůhví kde.. a může kdykoliv odejít, když se na to necítí. Ale když jsou komplikace, tak tam nikdy nenechají stát manžela.pro mě jednoznačne otec u porodu ANO a ne aby ti to vyřvali taky, jak mi taky pán napsatl, ale aby byly oporou
můj mažel u porodu nebyl, on sám se do toho moc nehrnul a mě osobně to bylo jedno, nechala jsem to na něm, nakonec když jsem porodila byl v práci takže se to vyřešilo samo za nás, nakonec jsem byla ráda že tam nebyl, přijel za náma po práci, a určitě se to nijak nepodepsala na jeho vztahu s dcerou že nebyl u jejího narození, naopak je to „tátova holčička“, kamarádka která rodila vedle v boxu s sebou přítele měla, a říkala že byla štastná že tam byl s ní, že jí byl velkou oporou, takže to záleží na každém jak se spolu domluví
Příspěvek upraven 07.06.10 v 14:45
anonymní: no já nevím, pokud to ten člověk neunese, neměl by se nutit. Je taky pár případů, kdy muž, díky tomu, že byl u porodu, ztratil zájem o sex třeba. Někteří jedinci to nemusej zrovna snášet, pak je lepší, aby tam nebyli, jsou bledí, je jim zle, nemůžou to ustát, zbytečně stresujou matku, pokud nechtěj, koneckonců to může mít i negativní efekt. Tohle se dá pochopit…
ahoj
chlap u porodu byl,od zacatku tam chtel byt takze jsem ho nutit nemusela a ani bych ho do toho nenutila.
Proste kdyby nechtel tak by tam nesel.
I kdyz vlastne nic nedelal tak jsem byla rada ze tam byl,jen pro ten lepsi pocit.
Já tedy zastávám taky to, že když ten chlap nechce a necítí se na to, tak ho rozhodně nenutit, ale jsem tomu mému vděčná za to, že tam byl, byl mi velkou oporou a taky mýma očima.
Rodila jsem předčasně a sama jsem neměla odvahu se na malého podívat, kdyby náhodou, tak ať prostě nevím, takže on všechno viděl, držel mě za ruku a podporoval, abychom to zvládli.
taky si myslím, že pokud chlap nechce, tak není dobré ho nutit, aby byl u porodu. Manžel u klárky byl, u druhého uvidíme, jak to vymyslíme s hlídáním. ale zase bych byla ráda, aby se zúčastnil. pro nás to byl pro oba úžasný zážitek a já jsem byla strašně ráda, že tam byl a on také
ze začátku to vypadalo, že ani k porodu nepůjde, netvářil se na můj dotaz napoprvé moc nadšeně, ale pak mi řekl, že ano. a byla jsem hodně převapená, když jsem zjistila, že si studuje porod na netu
nikdy bych ho ale nenutila, kdyby se rozhodl, že ne. pro některé chlapy to může být opravdu traumatizující…
U prvního dítka jem měla takový strach, že bych nejspíš tatínka dotáhla násilím.
Naštěstí se moc necukal a u druhého už to bral jako samozřejmost a ani jsme o tom nemluvili.
Já to beru tak, že když je tam chlap, je tam někdo, kdo dohlídne. Jinak bych se cítila úplně odevzdaná lidem kolem. S manželem - nebo kýmkoliv „mým“ je to lepší.
Určitě bych násilím nenutila - ale já nevím, jak to napsat. Můj chlap se mnou prostě u porodu bude. ![]()
Třeba mi nevyhovuje, aby se mnou byl na hekárně. Sem pak lítostivá a protivná. Sama na sebe ne, že?
Ale přímo u porodu chci aby byl.
Tak to co píšou v novinách bych brala s rezervou, někdy se opravdu nepředstávám divit co se tam dočtu:-).U nás manžel nejdřív nechtěl a pak si to rozmyslel. Nijak jsem ho nenutila, měla jsem v záloze domluvenou PA. Jsem krátce po porodu a můžu říct, že jsem nesmírně ráda, že tam byl i když jsem nakonec po 17 hodinách trápení musela na císaře. Byl pro mně velikou oporou a jsem mu za to moc vděčná, takže za mně určitě ANO. Ale musí tam chlap chtít dobrovolně, jinak to fakt nemá smysl.
tak můj partner u porodu byl,je to sice chlap ,,citlivka,,ale pro nás to udělal,ale kdyby tam jít nechtěl tak by určitě nešel a já ho nepřesvědčovala,jen jsme mu dala najevo že bych byla ráda kdyby šel…no a jsem ráda že tam byl,strašně mi pomáhal,jinak nevím jak bych tahala nejezdící stojan s kapačkou,vylézala z vany,apod.....ten den tam byl fofr,rodilo nás 6 maminek… ![]()
Tak ja jsem PRO otce u porodu.
Ale jako vsechno ma to svoje ALE.
Ten chlap tam musi protoze on chce, ne protoze je zvedavej, protoze ho nuti zena, protoze ma strach, aby mu to pak zena nevycetla, ze nebyl…
Muj manzel rekl na predporodnim kursu (kdyz jsme cekali prvni) na otazku zda a proc se mnou pripadne pujde k porodu nadhernou vetu, kterou nikdy nezapomenu:" Ja bych v ji v tom nenechal samotnou" To je podle me ten spravnej duvod, ne zvedavost (jak onehdy psal T.Polacek v MFDnes), ne strach z vycitek, ale protoze tam byt chce a chce tam byt pro tu zenu.
Jinak my po prvnim porodu uz pak ani tak neresili zda k dalsim pujde, ale spis jsme hned uvazovali kdo bude hlidat jiz narozene potomky ![]()
No a je fakt, ze posledniho porodu stihl jen posledni pulhodinu a prohlasil, ze ten byl nejlepsi - ja prohlasila, ze byl nejhorsi (no chlap proste, kdyz to bylo nejkratsi, tak to prece muselo byt nejlepsi
).
Když jsem čekala Matyho, tak jsem (ex)manžela u porodu měla. Chodil se mnou i do předporodního kurzu a měl tak matnou představu, co ho čeká. Zpětně musím říct, že to bylo „k nezaplacení“, neměla jsem vůbec důvod litovat. A určitě to nenarušilo vztah otec x dítě (nezájem ex-manžela přišel až po 3 letech, po rozvodu…bohužel). Samozřejmě hlavní podmínkou je to, aby šel tatínek k porodu bez nucení…prostě proto, aby tam byl mamince „k dispozici“. V předporodním kurzu nám PA třeba líčila, jak jeden tatínek u porodu nedělal nic jiného, než stále dokola opakovat věty typu: „Mě už to tady nebaví“, „Pohni si“, „Co tak dlouho trvá“ atp. No takovýho chlapa bych asi od porodu vyhodila.
Současný přítel k porodu pravděpodobně nepůjde - ne, že by nechtěl, ale babičky mám daleko a někdo musí hlídat Matyho. Pokud by možnost byla, tak by ale určitě šel. A za sebe musím říct, že nepřítomnost tatínka u tohoto porodu mi bude vadit asi ze všeho nejvíc… ![]()
Já jsem toho názoru,že byl u toho když šlo mimi dovnitř,měl by být u toho když jde ven…
Ale věřím,že ne každej taťínek to vydrží,tak nemusí být přímo u porodu,ale na hekárně být může,ne ![]()
Mám kamaráda,kterej nikdy nebyl u porodu svých dětí a ty jeho kecy k tomu taky jsou ![]()