Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Sisito, vidíš, až bude chtít podrobnosti, víš kam se obrátit
![]()
Angua píše: …OT k tomu porodu v televizi - jsem teď stahovala malému nějaké Krtečky a byl tam díl Krtek a maminka - znáte to? Zaječice tam normálně natvrdo rodí, leží na zádech, heká, normálně je vidět, jak je otevřená (nebo jak to slušně napsat) a lezou jí z tama 3 malí zajíčci![]()
![]()
Jsem na to hleděla s otevřenou pusou, i ostatní, kterým jsem to pak ukazovala a vnitřně bojuju s tím, jestli to mám smazat nebo to tam nechat jakožto přirozenou součást života
![]()
![]()
Zrovna dneska jsem to viděla poprvé! A rovnou s malým.
Já na to koukala jako puk s otevřenou pusou a říkala si: To si dělaj prdel…
Ale vzala jsem to nakonec statečně, malýmu jsem to okomentovala, že takto to bude mít i maminka (jako já, mluvíme o tom, že mám miminko v bříšku) a beru to jako součást přípravy na příchod bratříčka… ![]()
Angua píše: …Teď jsem zas hleděla s malým na nějaký díl (ani nevím, jak se to jmenovalo) a tam pro změnu pobíhal nahatý pán s viditelným pindíkemBože, co jsem to tomu nebohému dítěti stáhla?
![]()
![]()
Nebo jsme tak už americky zdeformovaní, že nás pobuřujou takové normální věci?
![]()
Tak tento díl mě šokoval ještě víc, než ten s porodem. Ale máš pravdu, asi máme jen zbytečná tabu a jsme prudérní. Protože, když se na to podíváš s odstupem, tak nic „závadného“ se tam nedělo…
Ono když na to přijde, tak Krtek a žabka taky není moc výchovné - Krtek jede s Myškou na dízu, vběhne jim do cesty Žabka, oni nabourají a protože nejsou připoutaní, vyletí z auta. Ještě za to obviní chudáka Žabku, které pak velice Krtek ukazuje, že se má rozhlížet, když jde přes cestu, pak přijede Myška spraveným autem, všeci tam nahopají, zas se nikdo nepřipoutá, ještě žaba sedí na zadní kapotě s nohama na sedadle a se zvedlýma rukama vesele juchají na diskošku![]()
![]()
Tak tohle mě nikdy nenapadlo.
Já to naopak považovala za extrémně výchovné, že než vlezeš do silnice, tak se musíš rozhlídnout! To s dítkem trénuji od té doby, co se naučil chodit (10m).
Mně víc vadí Krtek a paraplíčko, protože tam na konci krtek ukradne zelináři meloun a přestože s ním podělí ostatní zvířátka, tak když se on na ně zlobí a žene se na ně, tak se mu zvířátka vysmívají, stříli po něm pecky apod. A přitom šlo o regulerní krádež! ![]()
petra79 píše:
Tak díl s panem pindíkem mě taky fascinoval,jak se tam najednou objevil nahatý a teď to chlupatý uprostřed,tak jsem si říkala jak mu tohle vysvětlímTak taťku už taky viděl nahatýho a docela měl ustrnulý pohled a já z toho měla záchvat smíchu.
Ale víceméně mě fakt zarazilo,že to tam vůbec ukazují,jestli v dnešní době je to normální že v pohádkách pro tak malý děti se objevují takový intimnosti.
Asi hodně i záleží na přístupu v rodině. Třeba manžel se chodí s malým koupat do vany, nahota u nás není tabu, malej tedy nahotu nijak neřešil ani v tom krtkovi a neřešil ani ten porod králíčků… Děti to prostě neberou nijak špatně, nemají předsudky, je to pro ně přirozená součást života.
Malýmu jsou 2 roky, takže otázku PROČ mi při shlédnutí porodu nepoložil. A když už to bude znát, tak si myslím, že by ji pak nemusel položit ani ve 3 či 5 letech… ![]()
U nás se to taky nějak extra neřeší - nahota.Já se před ním převlíkám,tak vykřikne vždycky máma když nemám tričko.A když se převlíká táta tak řekne táta,tak kluk pozná mezi náma rozdíl ![]()
Wiolla píše:
Mně víc vadí Krtek a paraplíčko, protože tam na konci krtek ukradne zelináři meloun a přestože s ním podělí ostatní zvířátka, tak když se on na ně zlobí a žene se na ně, tak se mu zvířátka vysmívají, stříli po něm pecky apod. A přitom šlo o regulerní krádež!
Jj, na ten jsem zapomněla - jak jsem to viděla, tak jsem taky říkala, že jsou to pěkní parchanti
Okradou ho a ještě se mu smějou… To bylo asi tehdy myšleno z pohledu kapitalista - vykořisťovatel ![]()
Nahota se u nás taky neřeší, Samík ještě ukazuje a říká „pindík“ - u mě s otazníkem a pak někdy dodá holka
![]()
Já se musím smát, když slyším slovo ,,klystýr" Když jsem ležela na předporodním sále se třema dalšíma rodičkama, tak mi říkaly jak je to hrozný atd atd… takže jsem z toho měla strach… Ale holky - to byla úúúleva
Týden před porodem jsem nemohla na záchod a oni mi táááák ulevili
Přítel u toho nebyl- nechci o něj přijít
Zavolali ho až těsně před porodem a myslím si, že tam viděl dost ![]()
Aksima píše:
Já se musím smát, když slyším slovo ,,klystýr" Když jsem ležela na předporodním sále se třema dalšíma rodičkama, tak mi říkaly jak je to hrozný atd atd… takže jsem z toho měla strach… Ale holky - to byla úúúlevaTýden před porodem jsem nemohla na záchod a oni mi táááák ulevili
Přítel u toho nebyl- nechci o něj přijít
Zavolali ho až těsně před porodem a myslím si, že tam viděl dost
Jo, to je pravda, taky jsem z toho byla nervózní, jak se z toho dělá takový strašák a pomalu se proti tomu hromadně bojuje a vůbec nic to přitom není
Akorát jsem teda čekala, že ta voda bude trochu teplejší, možná se PA sekla
![]()
Tyjo, tak jsem si vzpomněla, jak mi manžel během kontrakcí, kdy jsem visela opřená o umyvadlo, utíral zadek
Takže klystýr je myslím proti tomu velmi decentní záležitost ![]()
Anonymní píše:
Jo, klystýr jsem dostala před manželem, sestra mu řikala, že může jít, ale on nechtěl, ani já nechtěla, aby šel pryč. Fakt mě nenapadlo se stydět. Však uvidí porod, takže nějakej klystýr…
To WC rozhodně poznáš
já teda vydržela tak max. 2 minuty a už mě nebylo na pár minut na pokoji vidět
ačkoli doporučují vydržet 10 min
no to jo
vůbec. U mě teda přítel nebyl, byl na cestě do porodnice takže
to si musíš ty sama rozhodnout jestli ho tam chceš nebo ne ![]()
Angua píše:
OT k tomu porodu v televizi - jsem teď stahovala malému nějaké Krtečky a byl tam díl Krtek a maminka - znáte to? Zaječice tam normálně natvrdo rodí, leží na zádech, heká, normálně je vidět, jak je otevřená (nebo jak to slušně napsat) a lezou jí z tama 3 malí zajíčci![]()
![]()
Jsem na to hleděla s otevřenou pusou, i ostatní, kterým jsem to pak ukazovala a vnitřně bojuju s tím, jestli to mám smazat nebo to tam nechat jakožto přirozenou součást života
![]()
![]()
Klárka má tento díl hrozně ráda, vždycky úplně vzdychá úžasem, když se ti malí králíčci vykutálí ven. Popravdě mě ani nenapadlo, že by to neměla vidět
Vždyťe je to tam podáno úplně nenásilnou formou, nejsou tam žádné zbytečné detaily atd. Ona si pak hraje, že taky rodí – strčí plyšáka pod tričko, chvíli ho nosí, zaheká a vytáhne ho spodem ![]()
K tématu – klystýr jsem neměla ani při jednom porodu a nic ze mě nevylezlo. Nenechala bych si ho dát, zbytečně by mě to rušilo při kontrakcích. Nicméně manžel se mnou během porodu chodil i na záchod, když se tělo čistilo samovolně, takže to by mi nevadilo. Asi prostě záleží, jak to ti dva vnímají, není na to univerzální rada.
Já teda strach z klystýru neměla, naopak jsem se na něj hrozně těšila, jelikož jsem si celé těhu nedošla na velkou..Takže pro mě labůžo ![]()
petra79 píše:
U nás se to taky nějak extra neřeší - nahota.Já se před ním převlíkám,tak vykřikne vždycky máma když nemám tričko.A když se převlíká táta tak řekne táta,tak kluk pozná mezi náma rozdíl
Klárka velmi ráda rozebírá, kdo z rodiny má pindík a kdo pipku a kupodivu se nikdy nespletla, ač dotyčné části těla viděla jen u mě, u manžela a u bratra (a u sebe
). Tak to beru jako důkaz, že pochopila, v čem spočívá ta ženskost a mužskost. Překvapilo mě, že tak malé dítě je schopné takové abstrakce.
ahoj,koukám,že téma klystýr stále žije ![]()
anguo,beru tě za slovo a pak mi někdy napíšeš podrobnosti ![]()
fifik,to máš pravdu,že proti vašemu utírání byl klystýr fak decentní ![]()
jo holky,já když rodila poprvé,tak to ještě tatínci nemohli k porodu,a byla hekárny a sál a u nich jen 1 záchod,dostala jsem napumpováno,do ruky hajzl papír a strej se matko,kam to vyhodíš,vyběhal z hekárny,kde byl anclík obsazený,tak pryč na oddělení,tam první nebližší anclík taky obsazený,tak přes celou chodbu dlouho až na konec,kde s vložkou mezi nohama,v andělíčku,a v ruce papír a asi se 3 kontrakcemi,než jsem statečně dorazila.vydržela,pak sprcha po výkonu,ta byla sice hned vedle,ale taky obsazená,takže jsme se vrátila na anclík,zamkla se tam,úplně na opačném konci,než byly porodní sály a tam strávila tak 1,5 hodiny a mezitím mě ze sálu všichni naháněli ![]()
bylo mi čerstvých 18,a psal se rok 1987 ![]()
2.poord byl v roce 1993,tatínek u porodu a záchod i sprcha na hekárně,to byl luxus ![]()
a teď úplně budu čubrnět,balon,vana,rodit ,jak budu chtít ![]()