Knihy o SPU a ADHD pro prarodiče

Anonymní
30.7.26 10:07

Knihy o SPU a ADHD pro prarodiče

Existují nějaké knihy nebo třeba jen články, které by vysvětlovaly ADHD, SPU tak, aby to pochopili i prarodiče? Klidně beru i knihy o dalších poruchách, aby si prarodiče uvědomili, že vše existuje, není to nevychovanost, děti z toho nevyrostou a tresty nikam nevedou. Taky by bylo super, aby jim došlo, že dvojka z češtiny je vlastně úspěch a neznamená, že je dítě hloupé.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.7.26 12:21

To by mě taky zajímalo. Já to mám obráceně, ze školy syna poslali do poradny, z důvodu podezření na ADD. Jen jsem zmínila poradnu, psychološku, tak zle. Tchýně vylítla, že z něj ve škole dělají blbce, že není hloupý, že bude mít nálepku celý život, že na něj chtěj napsat asistentku (to teda chtěli, ale až ve 4. třídě), pomalu jakoby ho chtěli dát do ústavu nebo zvláštní školy. Manžel mi to taky zakázal jet se synem do PPP, tomu jsem neměla ani šanci to vysvětlit, vůbec mě neposlouchal a řval, že mi to zakazuje. Takže jezdíme na tajňačku, ve škole mají zákaz mluvit s babičkou a otcem o nějakých podpůrných opatřeních a řeším si to sama. Moje máti to celkem chápe, dá se s ní o tom mluvit, ale také občas prohodí, že diagnózu ADHD/ADD má dneska skoro každé dítě, a že syn je opravdu strašně nepozornej, ale spíš vinu za to hází na mě a na jeho rozmazlenost. Protože můj brácha byl ve škole skoro to samý, ale žádnou diagnózu nemá, ale s učitelkama také bojoval. Ono byla na přesústa i paní učitelka ve 4. třídě, kdy začala používat ta PO až v březnu, i když papíry byly od listopadu z kontroly. Ty starý papíry, kde mluvili o poruše pozornosti měli od 1. třídy. A stejně pořád učitelka mluví o tom, že je syn líný, nechce se mu pracovat, šprajcuje se. Tak přemýšlím, že bych s ním zajela přece jenom k psycholožce, aby mi to ADD potvrdila. Je fakt, že jsem si tu diagnózu taky ze začátku nepřipouštěla, syn šel do školy v čerstvých šesti letech, tak jsem myslela, že dozraje. Ve 3. třídě úplně na pohodu, měli super učitelku, takže jsem pak v poradně na začátku 4. třídy byla celkem překvapená, že ta nepozornost, roztěkanost tam pořád je, navíc se připojily dysgrafické obtíže (ne dysgrafie) a špatné porozumění čtení. Což se začalo pak následně projevovat v opisech a přepisech, ze kterých dostával 4, i když chyby uměl najít, opravit, zdůvodnit. Teď v 5. třídě toho asistenta mít bude, mluvila jsem dlouho po telefonu s poradnou, takže asi i něco upřesní v PO a vzhůru do boje s učitelkou i rodinou.

• Citovat
  • Upravit
3061
30.7.26 12:52

Nedělám to schválně! Mám ADHD
(Fintan O'Regan)
Co by vaše dítě s ADHD chtělo, abyste věděli (Sharon Saline)
Povím vám o ADHD: Průvodce pro rodinu a přátele
(Susan Yarney)
Máme dítě s ADHD: Rady pro rodiče (Drahomíra Jucovičová, Hana Žáčková

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.26 19:34
@Anonymní píše: Více

Co máš obráceně? Máš to stejně, rodina s tím má problém jako u nás.

• Citovat
  • Upravit
1325
30.7.26 21:49

Ze svých zkušeností si troufám tvrdit, že tohle nepomůže. S některými lidmi jsem prostě utnula kontakt. To se v případě nestandartních dětí děje často, což je velká škoda pro všechny, ale někdy jiná cesta není. Já mám štěstí na tátu, který si to sice přebral dost po svém, ale nesoudil, neřešil, občas se dost divil, ale vysvětlovat nebylo nic moc třeba, on si s tím poradil podle svého uvážení a řekla bych, že sice hodně netradičně, ale velmi dobře. Je to o konkrétních lidech a některým to nelze vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4981
31.7.26 07:04

S prarodiči VD našeho syna neřeším.
Na otázky jak jde škola, odpovídá jako 99% děti: Dobře. Jaké bylo vysvědčení: Dobrý.
Kdo takové dítě nemá, tak to stejně nepochopí, ať je to někdo v rodině nebo známý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.26 08:03
@Menton píše: Více

Jelikož prarodiče chování vidí a vnímaji, tak se někdy dostane na přetřes. Proto doufám, že třeba literatura může v něčem pomoct.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová