Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
a babička si to myslí, že je to tak nebo to ví a dětem schválně lže?
a jsou i horší babičky, třeba náboženské nebo dezolátské
@stinga píše: Více
to máš pravdu, ale i takové dezinformace jsou prostě blbě
jako bych slyšela mojí matku… „psi nemají rádi kočky“… přitom sousedi mají kočky, které spí na psech a když jí to Nina řekla, obvinila jí ze lži
takže se zakladatelkou soucítím…
Spousta z toho, co dneska považujeme za pravdu, bude za dvacet, třicet let lží. Protože nejspíš u hodně věcí objevíme, že vlastně fungují poněkud jinak, než jsme si mysleli. Vědění je něco, co obnovujeme celý život. Nefunguje to tak, že vám v pěti letech něco řeknou a tak to musíte považovat za pravdu až do smrti… Děti časem zjistí, že velbloud nemá v hrbu vodu. Nemyslím si, že zrovna tohle je tak podstatná znalost do života, že by mělo cenu se kvůli ní hádat s babičkou. Vždycky jde nakonec říct, že kdysi se to tak učilo, proto si to babička myslí, ale dneska už se ví, že to je jinak… Kdyby děti násilně obracela na víru, nebo jim nutila nějaký životní styl, tak bych to řešila. Ale že jim říká zajímavosti, o kterých se už ví, že to není pravda? To opravdu není nic hrozného. Věřte trochu v ty děti, že z nich vyrostou inteligentní lidé, kteří si budou schopní pravdu ověřovat. Ale dokud jsou malí, tak se jim nic nestane, když si chvíli budou myslet nějakou hloupost. Jsou to děti, budou si jich myslet spoustu i bez toho, aby jim babička něco vyprávěla… Nakonec Ježíšek je taky lež a nesmysl a málokdo se jde rvát s těmi, co děti nechají věřit, že je skutečný…
asi je babina jednoduchá a říká to s dobrým úmyslem, že je to tak správně
řekla bych jí opatrně, že ty věci tak nejsou, ať nevyrábí z dětí hlupáky… ale fakt slušně a v dobrém, ona totiž zas hlídací babička není vůbec samozřejmost a jsou teda daleko a mnohem horší věci, které by jim mohla tlouct do hlavy… třeba bigotně věřící..
za mého dětství třeba dost babiček u nás na dědině nutilo vnoučata odříkávat večer před spaním úplně vážně Otčenáš a tak… čili velbloudi jsou za mě ještě dost v cajku ![]()
Zas taková hrůza mi to nepřijde.. Spíš takové neškodné omyly. Buďto to dětem uveďte na pravou míru, kdyby o tom mluvily i před Vámi, nebo to prostě nechte být. Kolik takových věcí jsme taky slyšeli celé dětství a dokonce se různé tenkrát pravdivé informace učily ve škole, a dnes už víme, jak to je a nejsme kvůli tomu mentálně retardovaní..
Velbloud, nemá v hrbu vodu a delfín není ryba?
![]()
Babička si myslí, že má pravdu, děti už pravdu znají a umí si ji najít, takže babičce odporují a vznikají z toho hádky, proto přemýšlím a vymýšlím, jak by mohly děti na babičku reagovat, když byly menší, tak nijak babičky řeči neřešily, teď už jsou na prvním stupni a začínají se dohadovat.
Rozhodně neberu, že je to něco hrozného, jsou horší věci, svým způsobem je to úsměvné.
@Pitřice píše: Více
Detailistka urejpaná, viď.. celý život něčemu věřím a ona mi teď odtajnila i toho ježíška..
@teroonka Počkej, Ježíšek neexistuje??? To je teda opravdu, příšerný večer
![]()
@Pitřice píše: Více
ještě mi bude tvrdit, že mi z břicha nevyroste třešeň a že když na pláži budu kopat do písku dost hluboko, nevylezu v Austrálii. Ne, tohle nedám. Radši dobrou.
No a jak jí to děti říkají? “Babi, tohle se učilo za Tvého mládí. Ale teď už víme, že je to jinak.” Nebo se dohadují: “To není pravda!” apod.?
To o ježcích a jabkách u nás děti učí tatínek
…moje reakce byla taková, že jsem děti naučila zpívat písničku Když potkáte ježky (Samson Lenk) a edukovala tak celou rodinu ![]()
Jinak my s babičkou zažíváme taky pěkné chvíle, když si s dětmi prohlíží knížku, samozřejmě bez brýlí, a pak jim tvrdí hrozné kraviny…př. ukazuje na obrázek lva a tvrdí, že to je liška
Starší dítě se už občas ozve a babičku opraví, když jsem u toho a babička třeba trvá na svém, tak nakouknu a řeknu „jojo, je to lev a hele tady i žirafa, ta má ale dlouhý krk“. Prostě uvedu na pravou míru a honem to zamluvím, ať babičku neztrapním. Musím být taktní, je to tchyně.
Takže to bych poradila i tobě, když jsi u toho, klidně se postav za své děti. „To je hrozně zajímavé, velbloudi v tom hrbu fakt nemají vodu ale tukové zásoby a ty pak v nouzi přeměňují na energii nebo tak nějak, jsem o tom nedávno viděla dokument…já mám hrozně ráda ty záběry přírody. Jak to dokážou natočit…“ A pokud jsou děti u babičky samy, tak je nauč, že když se s babičkou o něčem dohadují, tak ať navrhnou, že se společně podívají na internet, do encyklopedie, zajdou do knihovny…prostě společně zjistí, jak je to doopravdy. Ne kvůli pocitu vítězství nad tím druhým, ale aby se poučili a dopátrali pravdy. ![]()
Sorry, ale řeší pitchoviny
. Ještě mi chybí spolknutá žvýkačka, pecka, umývání se šamponem, škvor v uchu, atd. Pokud nemáš mentálně retardované děcka, přijdou na spoustu věcí, že byly kravina a pak budou vědět jako my ostatní „Že se to jenom tak říká“
. Jsou to sarkastická spojení.
@Bytsamsebou píše: Více
Prosím, co se říká o umývání šamponem? A o škvorovi v uchu? To ostatní znám. Stejně jako šilhání, když budeš koukat přes ofinu a další.
Tchýně říká mým dětem často nesmysly, většinou se jedná o věci, co se dřív tvrdily, ale nejsou pravda, třeba že velbloud má v hrbu vodu, že hrby jsou vlastně velké nádrže, že ježek má rád jablka, delfín je ryba a já nevím, co ještě, je toho dost.
Jak učíte na takové věci děti reagovat, učíte je stát si za svým názorem, nebo babičce odkyvat a myslet si svoje?