Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Ja nevim ale, ze velbloud ma v hrbu vodu nebo delfin neni ryba, to mi neprijde jako nekake informace, co se zmenilo, to jsou blbiny/zjednoduseni/ co se rika malym detem
to opravdu nemuzes rict mame „mami, proc jim to rikas? vzdyt delfin je prece savec“
@Yasmen dala jsem to jako příklady, je toho víc, už řešily fotosyntézu, planety, vrásnění, stáří a výšku hor…
Jak se ozvu já nebo manžel, jedna se o tchyni, jedna se o začátek hádky. Navíc děti jsou ve věku, kdy to řeší samy.
A proč si ty informace sami nevyhledají a nepřečtou?
@ibis píše: Více
Děti ty informace znají, protože si je umí aktivně vyhledávat, ale babička ne a hádá se s nimi o tom, že ona má pravdu.
Jde mi hlavně o to řešení nesmyslů s babičkou.
A to je takový problém dětem vysvětlit, že babi se ve škole učila něco jiného, případně si to špatně pamatuje, a že se starší lidé už hůře přizpůsobují. Navíc nikdo není neomylný. A tedy, že děti jako ti „rozumnější“ si to v klidu můžou najít a budou to vědět tak, jak se to při dnešní úrovni znalostí považuje za správné, což se taky může do budoucna změnit, a že proto na babi mají pohlížet krapet shovívavěji. Je naprosto zbytečné se kvůli něčemu takovému hádat a kazit si vztah, babička se nezmění. Jejich vnoučata to s nimi budou mít jednou podobně ![]()
@Kasandra159 takže babičce odkyvat a myslet si svoje?
Hádá se babička, která odmítá uznat, že by se pletla. Právě často naráží na to, že jim babička něco řekne a oni to znají jinak.
A proč jí to děti neukáží v nějakém zdroji - kniha, internet. I když to uvidí černé na bílém, tak se bude hádat?
@renduli píše: Více
Ano, hádá se vždy. Oni se to učili jinak, my nevíme, co bychom vymysleli, když se všechno ví, nebo odkyve a příště znovu a je kolem toho dusno a hádky.
Zatím se mi nejvíc líbí varianta porovnávání, my se učili jednu variantu a teď se to učí jinak. To by mohlo fungovat, protože se tím neukazuje na babiččiny neznalosti.
A ty dosavadní hádky něco změnily? Znáte babičku, víte, že novou informaci nepřijme, tak proč to stále bezdůvodně hrotit? Pokud to bude sama případně chtít vědět nebo potřebovat, tak si to najde sama. To musíte někomu dalšímu dokazovat, že máte „lepší“ informace, nestačí, že to víte sami? ![]()
Detem bych rekla, ze babicka je stara a tohle se ve skole driv neucili, tak to nevi. Kvuli fotosynteze bych s tchyni do sporu fakt nesla. At si to deti resi samy, kdyz maji tu potrebu, max bych tchyni rekla, kdyby chtela od vas nejakou reakci, ze to deti ted probírají ve skole a latka je zajima a nejak to zamluvila. Ale tahat tchyni za ruku ke googlu vyhledavaci a dokazovat ji cosi o vrasneni je za me kontraproduktivni.
@Kasandra159 píše: Více
Nezměnilo se nic, ale přemýšlím o dopadu na děti, já jsem už roky naučená, že si myslím svoje, ale má cenu to učit děti?
Děti se dohadují a přesvědčují o pravdě. Nepředstavuj si to tak, že babička řekne, že delfín je ryba a já nabehnu s tím, že je savec, to řeknou samy děti, babička je opraví, oni opraví babičku a máme začátek hádky.
@Kasandra159 píše: Více
Ja taky nejdriv myslela, ze se zakladatelka boji, ze deti budou mit tyhle nepravdy zazite. Ale deti vse vedi a ji jde jen o to, aby tchyni dokazala, jaky je nevzdelanec. Nechala bych tchyni byt, na navsteve bych se tematum jako fotosynteza a vrasneni vyhybala, nemelo by to byt tak obtizne. ![]()
Tak proc doma nepoucis deti, ze babicka je stara a ty veci se kdysi neucila, tak je nevi. To by mohly pobrat, ne?
@Gerbera001 na to se právě ptám, jestli je lepší je nechat, aby babičce vše odkyvaly, nebo naopak aby si stály za svou pravdou, kterou mají podloženou důkazy.
Babička na to naráží sama, myslí si o sobě, že je velmi chytrá a snaží se děti poučovat, aby byly taky chytré.