Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
protože mám energii po bodem mrazu a jediny, co teď zvladam je ležet, začala jsem zase číst.
Za víkend jsem přečetla od Mornstajnovy Hanu a Slepou mapu a zejména Hana mě hodně nadchla. A tak jsem se chtěla zeptat na doporučení podobných knih - s tematikou války a holocaustu. Jen to nemusí být až moc drastický, kdysi jsem viděla film Chlapec v pruhovaném pyžamu a to bych teď jako těhotná vůbec nezvládla. Nechci psát něco “lehčího”, protože tohle tema nikdy nebude lehký, ale ať to není jen a jen svědectví o všech těch zvěrstvech.
Moc díky za tipy ![]()
Mezi mé oblíbené knihy patří Vypravěčka od Jodi Picoultové. Určitě doporučuji.
Jinak teď jsem dostala od muže Porodní bába z Osvětimi, ale ještě si netroufnu to číst, jsem momentálně taky těhotná a nevím jak bych to dávala.
Lehčí knihy o holocaustu nevím. Hana snad byla nejlehčí…
První knihu, kterou jsem četla byla Jiskra života od Remargue. Knih na toto téma jsem četla hodně, studovala jsem toto období, ale jako těhotná bych toto číst nedokázala. Většina knih byla strašná. Jenda z nejhorších ci si ted vzpomenu Mengeleho děvče. Tu jsem odkládala, nedokázala jí číst najednou
K žádné knize jsem se nedokázala vrátit…některé, co jsem četla: Ženy z bloku 10, V pekle plynových komor, Narodili se aby přežili, Deník 1938-1945 atd…knih je hodně
Je hrozné, co se dělo…tyto knihy mi změnily pohled na život
Cilčina cesta je to o ruském gulagu
Porodní bába z Osvětimi pro mě to bylo takové hodně na přemýšlení, jde spíš o myšlenky
Najdi Rebeccu - je to ale román. Mě se to moc líbilo. Já se přiznám, že na tuhle tématiku nemám úplně žaludek. I když teď se mi pár knížek zalíbilo a možná bych je i přečetla, například ta Porodní bába z Osvětimi. Ještě jsem četla Deník Anny Frankové.
Přežila jsem Osvětim - toto je takové drsné, ve vašem stavu nedoporučuji
Byl jsem číslo 30529 - moc pěkné
Ještě mě napadá, není to úplně lehká četba ale Tatér z Osvětimi
Z romanu treba Smrt je mym remeslem, Modlitba pro Katerinu Horovitzovou, Hodina tance a lasky, z literatury faktu - spis tezsi nez lehci - Laurence Rees Osvetim, Deti, ktere prezily… Toho je spousta…
Z romanu z valky je dale dobre Hvezdna hodina vrahu, povalecne Rusko - Dite cislo 44…
Na gymplu jsem cetla Maus- jde o pribeh vypraveny pomoci komiksu (typ media- jinak to je graficky roman oceneny Pulitzerem). Zajimavy a jiny.
A pak genialni a drsna kniha z povalecne CR - Vyhnani Gerty Schnirch
Me nenapada zadna lehci, co je takove vecne a ctive je Holocaust (byl to i stejnomenny serial), Smrt je myn remeslem, to uz tu nekdo psal, ta je velmi dobra.. me se libilo Mengeleho devce, ale to je dost drsny, take se mi libila vypravecka… take skvela knizka je Sul more a v Sedych tonech, ty nejsou primo o holokaustu, ale z dob 2. SV z Litvy
@SunSan píše:
Ahoj holky,protože mám energii po bodem mrazu a jediny, co teď zvladam je ležet, začala jsem zase číst.
Za víkend jsem přečetla od Mornstajnovy Hanu a Slepou mapu a zejména Hana mě hodně nadchla. A tak jsem se chtěla zeptat na doporučení podobných knih - s tematikou války a holocaustu. Jen to nemusí být až moc drastický, kdysi jsem viděla film Chlapec v pruhovaném pyžamu a to bych teď jako těhotná vůbec nezvládla. Nechci psát něco “lehčího”, protože tohle tema nikdy nebude lehký, ale ať to není jen a jen svědectví o všech těch zvěrstvech.
Moc díky za tipy
Holky mockrát dekuju! Je jasný ze lehký tyhle knížky nikdy nebudou. Hodně mě to ale zajímá a to i proto, ze partnerova jeste stále žijící prateta byla v 5 koncentracích a je naprosto neuvěřitelná, ačkoliv tělo už přestává fungovat. O tomhle se s ni samozřejmě ani náznakem nikdo nebaví, ale pro mě to otevřelo toto období ještě mnohokrát víc.
Ještě jsem kdysi četla Svědkové z továrny na smrt a to jsem nezvládla. Dokonce jsem se tý knížky zbavila a někomu ji dala.
@Takyjedna píše:Chtěla jsem ti doporučit takovou úžasnou knížku, co jsem teda zaslechla jako audio s hlavní zápletkou o žloutkových věnečcích a ona je to ta Hana. Tak nic.