Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nemá třeba někdo ze sousedů mrouskající se kočičku? A má kocour doma hračky? Ho zkus něčím zabavit, hrát si s ním nebo mu dát něco novýho na hraní…
Každopádně přeji pevné nervy! ![]()
@chiquittas ano může mrouskat ale může mít i zdravotní problém. Není možné že ucítil nějakou kočku? Má se jak zabavit? Hrajete si s ním?
Moje skoro roční kočka si semnou taky povídá ale jen když s ní komunikuji.
Kdy plánujete kastraci? Pro kočky v domácnosti je peklo když nejsou vykastrované. Potom mohou promňoukat celé dny a vy nevíte co dělat. Ani tím rozprašovačem bych na něho nešla. Nemůže za to. Také doporučuji se obrátit na veterinu kde vám řeknou co dále ![]()
@chiquittas píše:
Ahoj holky. Měla bych dotaz pro zkušené chovatelky. Dřív jsem mívala obyčejná koťátka, ale před nedávnou dobou jsem se rozhodla pro kotě s PP…nejvíc mne zaujala birma, takže mám doma cca týden sedmiměsíčního kocourka birmy posvátné. Je to krasavec a neuvěřitelný mazel. Celý týden žádný problém, na záchodek pěkně chodí, dlabe, spí s náma v posteli. Většinou vstával tak v 5 ráno. Dopoledne byl aktivní a zalomil to nejdýl na oběd. Mezi živými se objevil zase tak v 6-7 večer. Pak se chvilku blbnulo a nejdýl v deset už jsme všichni chrupali zase v posteli. Takhle to fungovalo v pohodě celý týden, ale včera jako by mu přeskočilo a celý den hystericky promňoukal. Z naší strany přišla pouze změna v tom, že jsem po týdnu šla do práce a přítel s ním byl doma. Bohužel hysterie přetrvala i přes noc (to už jsem byla dávno zpátky z práce) a usnout jsem mohla až ve dvě ráno, kdy jsem si vzpomněla na jednu radu (vodu). Kocour dal pokoj s vřískajícím mňoukáním a já se mohla aspoň na 3 hodiny vyspat. Dnes nemá šanci se takhle hlasitě projevovat, protože mu k tomu nedám prostor (rozprašovač)…jinak by to ale vypadalo stejně. Je pátek, takže si mohu dovolit ho kárat a usměrňovat, ale to nejde každý večer. Má všechno, co měl předchozí dny. Přijde mi, jako by nevěděl coby…jakoby se nudil. Co udělat proto, aby nás nechal večer vyspat? A proč najednou taková změna v jeho chování, když to bylo celý týden úplná pohodička. No u žádné kočky, kterou jsem dřív měla (a že jich pár bylo) jsem takovéhleho malého teroristu ještě nepotkala. Moc děkuji za odpověď
Já mám kočky bez papíru, kočky domácí. Jednou se nám to taky stalo, prostě jsme jí daly prášek na spaní, ona se vyslala a byl klid. ![]()
@chiquittas předně, kocouři nemrouskaji, to bys už jako celkem zkušený chovatel měla vědět. Je vysoce nepravděpodobné, že by kocour cítil nějakou mrouskajici kočku, mrouskat se teď může jen plné bytová kočka.
S velkou pravdepodobnosti si kočka zvyklá, že vás má doma a když jsi „chyběla“, tak ji to rozhodilo a dává vám to sežrat. Některé kočky se urazí a s majitelem nemluví, jiné ho naopak servou na tři doby.
Já bych si dala pozor na to rozmazlování, kočka by měla mít alespoň nějaké hranice, protože pokud pojme dojem, že je ve velení, může se za prohřešky majitele mstít i jinak, často je to curanim na specifická místa.
Pokud máš jistotu, že kocour nerve z nějaké zdravotní příčiny (bolest břicha, mocak, zacerveni atd), tak bych určitě vytrvalá ve výchově.
@Helileli tak ono to bylo všechno ok..až teď začal takhle večer dělat bordel. Něco jsem o tom četla na stránkách jedné kočičí psycholožky a ta tam psala, že to některé kočky dělají schválně…že chtějí prostě vytáhnout páníčka z postele, aby se jim věnoval. Kocour normálně jí, na záchod chodí a nevypadá to, že by ho vylučování nějak bolelo. Celý den je v pohodě…někdo se ptal a ANO hrajeme si s ním pořád…přes den s ním není nejmenší problém. Jenže jakmile se všechno vypne, zhasne se a lehneme si, tak kocour začne řvát na celý byt jako pominutý. Třeba mu to trvá pat minut, než se přišourá k nám do ložnice, ale ani si nevyleze do postele…jenom sedí vedle a řve na nás. Když ho okřiknu, tak se na pár sekund zastaví a začne řvát znovu…když vstanu, že ho vezmu do postele a začnu ho hladit, tak během pár minut vystřelí a začne řvát zase. Přes den se třeba nechá chladit tak dlouho, dokud neusne. Včera jsem se schválně snažila zůstat dlouho vzhůru, abych viděla, co tedy chce tak strašně v noci dělat, že mu u toho musím asistovat. A co dělal? SPAL…tak jsem to ve dvanáct zapíchla a šla si lehnout…a milý kocour? Vystřelil…přiběhl k posteli a začal řvát. Tohle podle mě nemá nic společného s tím, že by ho něco bolelo. Když si ho nevšímáme, tak přejde do obýváku a řve tam…řve prostě všude, kde se zrovna nachází…
vážně nechápu, v čem je problém. A v paneláku by nikdo kočku mít neměl. Neznamenalo by to ale, že by tak i přes den? ![]()
Teď třeba leží v klídku vedle nás…koukáme na film a povídáme si…vůbec si ho nevšímáme. Je stulený vedle na gauči a kouká na nás…občas pochrupuje. Někdy si mňoukne a přišourá se na klín. Prostě přes den je to zlatý miláček…
![]()
@chiquittas tak třeba se bojí tmy
Já bych ho zavřela, ať má svoje místo a trochu se odizoluje to ječení. Můj kocour je v noci celkem otrapa, pokud ho nechám volné, tak chodí otravovat, hraje si, občas taky chvíli mnouka, tak má svoji deku v předsíni, tam ho večer zavřu a je to, nesmí mě Teda pak už slyšet, ale je na to už zvyklý a kolem 10 už se většinou sam od sebe vyskytuje na své dece. Já to sice takto neplánovala, ale ono to vyplynulo, protože on i večer občas má tendence mnoukat dětem za dvermi pokojíku a škrábat na dveře.
@Helileli já ho zkoušela zavírat do obýváku
ale je to slyšet prostě na celý byt. Dnes si ho zkusím tedy večer nevšímat vůbec…budu ležet a ani nemuknu. Problém začíná být v těch sousedech…dole na nástěnce se dnes objevil papírek, že lidé žádají o dodržování nočního klidu…ale vysvětlete to kočce…asi jí začnu vážně dávat prášky na spaní
jak tady někdo psal…vyspím se já i sousedi. A tmy se bát nemůže
v obýváku svítí akvárko a má tam králíka, takže mu nemůže být ani smutno
https://youtu.be/UnD2YY2XHno tady by měl být odkaz na jedno video na YT…pokud se mi to povedlo dobře zkopírovat. Je tam několik koček a jejich mňoukání. Ta třetí se hodně blíží tomu našemu, až na to, že ten náš zní ještě krapet více hystericky
nechala bych ho kastrovat, ale asistentka veterináře mi řekla, že je to ještě moc brzy a že by s něj mohl být (cituji) kripl
![]()
@chiquittas kripl ne, ale můžou z toho být zúžené močové cesty a problém s močovými kameny. Známá mi vyprávěla, že když byla v USA, tak tam všichni kastrovali v půl roce a automaticky dávali krmivo, které je na tyto problémy určené, jenže ono to zas má dopady na další orgány.
Ještě mě napadají Bachovy esence na zklidnění nebo tuším feromony, ale to vím jen že to existuje.
@Helileli no asistentka veterináře mi to prostě hodně stroze zatrhla
Ale že jestli na tom vysloveně trvám, tak že zákrok provedou
takže doporučujete to nějak přečkat? A vydržet to aspoň ještě ty tři měsíce, než mu bude 10m? Tak mi to tedy řekla aspoň ona
Tak ji prostě pouštěj ven. Kočka je venkovní zvíře, správná kočka se domů chodí jen nažrat a pomazlit.
@Jar Jar A jak se to takhle řeší u bytových koček? Nemá se jak samovolně dostat zpět domů pokud majitel nebydlí v prvním patře a i tam bude mít problém se logicky dostat.
@chiquittas pockala bych, dokud nezasmrdi. Protoze dyl to vydrzet v byte nejde
Nynejsi kocour zacal decentne smrdet nekdy kolem 9 mesicu a fik smik bylo prave nekdy v tech cca 10m. Predchozi kocour sel driv, chtela jsem to mit za sebou a mel problemy se sedimentem v mocaku a sterilnimi zanety mocovych cest. Sel nekdy cca v 8 mesicich.
Jestes tim jecenim nocnim, nemuze to byt i tim, ze kdyz jsi byla ten tyden doma, tak jsi kocoura utahala a pak spal a ted nema ten spravny zaber fyzicky pres den, tak neni unaveny a vopruzuje v noci? Protoze kocky vetsinou spi, kdyz majitel neni doma. Co zkusit nejake pamlskove hracky, kdy kocka musi dolovat namky z nejakeho predmetu. A kdyz prijdes z prace, tak mu dat do tela, babrlatko, laserove ukazovatko, myska se santou kocici, aby se poradne vyradil a pakpadnul a neprudil.
@Jar Jar no
upřímně si neumím představit, že bych kočku za několik tisíc pouštěla volně na ulici
navíc bydlíme v paneláku a to by ani nešlo. Kocourek byl celou dobu čistě domácí zvíře a pustit ho teď najednou ven do té zimy…asi bych si koledovala o pěkný problém a zahrávala bych si s jeho zdravím. Až bude teplo, tak ho můžu začít brát na procházky, ale četla jsem, že si na to můžou kočky pěkně zvyknou a dožadují se toho potom neustále a může zase dojít k tomu, že přestane řvát kvůli kočkám a začne řvát, protože si bude chtít vynutit procházku
a to úplně nevím, jestli chci riskovat. Protože co se jednou kočka naučí, už se pak velice těžko dá odnaučit (má zkušenost) ![]()