Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Měla bych dotaz pro ty, co museli řešit stejný problém. Máme s manželem byt s terasou ve čtvrtém patře. Terasa je oddělená se sousedy stěnou. Moc bychom si chtěli pořídit kočičku z útulku, nějakou starší, ale řešíme problém toho, že by mohla prolézt k sousedům, kde mají pejska, což by nemuselo být vůbec ideální, a také to, aby nám někde neprolezla a nevypadla…
Napadlo mě, zda by stačilo zábradlí obmotat rákosím, zda by ji to zastavilo ve všetečném zkoumání. Za zábradlím je ještě kus terasy, to znamená, že kdyby kočička přece jenom vyskočila, tak kdyby uklouzla, spadne pořád na střechu a ne dolů… Asi je to hloupá otázka, ale moc bych si přála kočičku, manžel taky, ale bohužel je více kritický v tomto a myslí si, že kočičku prostě v těchto podmínkám mít nemůžeme. Setkali jste se někdo s tímto problémem popřípadě jak jste ho řešili, nebo je to ztracené a nebudu si moct kočku nikdy pořídit?
![]()
Pokud to bude kotě, podle mě aspoň ten rákos, pokud už bude větší, stejně by se po rákosu vyšplhala a skočila si kamkoliv, i k sousedům.
Co se poradit se sousedy, jestli by jim kočka nevadila, kdyby k nim občas přeskočila? K vám se na tu terasu jejich pes přes mříže nedostane?
Tak možnost je nepouštět kočku na terasu.
Rákos na zábradlí bych neřešila, kočka to přeskočí jak prd, rákos nerákos.
Dá se celá terasa zajistit sítí - jsou na to firmy…
No a jde to vůbec kočku nepouštět na terasu? Jde to uhlídat? Když je venku hezky a chcete větrat… Jako sousedům by se tam mohla dostat po římse, kdyby přeskočila zábradlí, zase si říkám, když bychom si brali starou kočičku, snad by už neměla potřebu takhle někde lozit ne?
@Blekota píše:
Pokud to bude kotě, podle mě aspoň ten rákos, pokud už bude větší, stejně by se po rákosu vyšplhala a skočila si kamkoliv, i k sousedům.
Co se poradit se sousedy, jestli by jim kočka nevadila, kdyby k nim občas přeskočila? K vám se na tu terasu jejich pes přes mříže nedostane?
Pes se k nám nedostane, dole máme po tou stěnou takovou mřížku, ale kočka vleze asi všude… ta by se mohla dostat naokolo… musela bych se zeptat sousedů, jak by jim to moc vadilo, ale taky nechceme, aby nám někde vypadla no, když by tam vlezla, pes na ni vybafne, ona se lekne vyběhne a spadne dolů… tohle asi není řešení…
@Tinviel Nepouštějte jí na terasu nebo balkon zasíťujte.
Pracovala jsem v útulku a je stoprocentní jistota, že pokud tam bude moct, tak se tam zraní nebo zabije. Kočky jsou blbé - zatímco venkovská kočka v tom umí „chodit“ a má všude kolem sebe mnoho vzruchů, pro bytovou kočku je pták veliké lákadlo, ke kterému se tak často nedostane.
Když se kočka chystá lovit (přilepí se k zemi a přešlapuje, upřený pohled atp), dostává se do transu a soustředí se jen na kořist - „balkonová“ kočka si počíhá na ptáka sedícího na zábradlí a prostě na něj skočí, a často se stane, že vypadne ven.
A když vypadne, tak se buď zabije, nebo ji s velkou pravděpodobností už nikdy nenajdete.
@Tinviel Co se týče větrání, pokud se vám nechce síťovat balkon, prodávají se takové rámy síťové, které se otevírají jako dveře a přidělají se na ně, tak můžete větrat a zároveň mít zavřeno ![]()
Takže pokud možno, kdybychom chtěli přece jenom kočku, tak je lepší brát tu, co je zvyklá na venek a nebude se tak lehce po všem vrhat a je možnost, že když bude vědět, že vedle je pes, že tam nepáchne… nicméně jistotu mít nemůžeme že… Ty britské mi přišli vždycky takové klidnější, takové gaučovky, máme také takovou zkušenost?
@Damm píše:
@Tinviel Co se týče větrání, pokud se vám nechce síťovat balkon, prodávají se takové rámy síťové, které se otevírají jako dveře a přidělají se na ně, tak můžete větrat a zároveň mít zavřeno
To by mohlo být řešení… jak kočku nepouštět ven na terasu
@Tinviel Ne, venkovní kočka není tak v nebezpečí, protože je venkovní, jak jí dáte dovnitř, řešíte to samé ![]()
Doporučuju jít do toho útulku a vybrat si kočku už s hotovou osobností, od které víte, co čekat. My jsme v útulku měli jak roztomilé kotěcí líné bytové dekorace, tak postarší energické rakeťáky ![]()
Jestli jste pražská, tak se můžete stavit do Šanty kočičí, holky vám už poradí - a nebo si tam můžete prostě jen přijít ty kočky nezávazně pohladit a potěšit se s nimi, případně zjistit sympatie a doptat se na první poslední ![]()
Editováno adminem 31.8.2015 10:24 - odstranění odkazu
Bohužel, jsem z brna, ale mohla bych se zajít tady podívat a opravdu asi by mi odpověděli na všechny otázky a mohli bychom najít nějakou kočku, o které budeme vědět, do čeho jdeme, to mipřijde jako rozumné řešení, manžel má strach no…
Osobně bych si nevybírala speciálně venkovní kočku, protože ta zas bude dělat doma bugr a bude si hůř zvykat na byt… a stejně se za chvíli začne nudit a chovat jako kočka domácí a každý pták pro ní bude zábava… Radila bych to samé, co ostatní - zasíťovat balkon nebo si pořídit síťové dveře na balkon. Ty máme taky. (aby mi neběhali pejsci při větrání na balkon, mám i skokana, ten si klidně vyskočí na stolík venku a co kdyby přeskočil zábradlí… na balkon chodí jen se mnou) A navíc je to účinná zábrana proti hmyzu, takže to má více výhod ![]()
Určitě terasu zasíťovat. Známý mají balkon, kočku si brali jako kotě - venkovní. Nevadí jí, že je doma, ale ráda chytá ptáčky, dopadla tak, že takhle skočila po ptáčkovi a spadla z balkona. Naštěstí nějak šikovně, nic se jí nestalo a nechala se dole chytit. Jinak je to jedno, jestli kočku bytovou nebo venkovní, každá může skončit na zemi… I tchýnin briták rád leze do okna, ale bydlí v přízemí.
@Tinviel V Brně funguje OS Brněnský Max, ale ten funguje na principu domácích depozit, takže kočky jsou sice volné k adopci, ale „pro zatím“ u někoho v bytě (i když mají jen jedno větší depozitum v Bučovicích) - takže je asi nejlepší vyhlédnout si konkrétní kočičku na netu a pak se domluvit s depozitem, kdy tam můžete přijít ****@seznam.cz.
(Nemusíte se bát, že by vám někdo kočku nutil, oni je sice chtějí udat, ale ne za každou cenu). Paní Maňasovou sice osobně neznám, ale jsem si jista, že vám poskytne dost relevantních informací a svoje svěřence bude znát.
Editováno adminem 31.8.2015 10:25 - odstranění odkazu