Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
vím, že už je tu na tohle téma spousta diskuzí, ale máme doma problém na dlouhé vysvětlování. Máme dvě kočičky, jedna perská, 6 let, druhá křížená domácí se siamkou, 2,5 roku. Mladší začala značkovat, ale jen při mrouskání (zato docela drsně, všechno bylo vždy během dvou dnů „navoněné“), tak jsme šli nedávno proti mému přesvědčení na kastraci. Před měsícem jsme se přestěhovali, kočička snesla zákrok dobře a v době přesunu už byla úplně zdravá. Problém je v tom, že před pár dny začala značkovat zase - respektive nevím, zda jde o značkování, občas „ostříkne“ zeď ve stoje, někdy si zase dřepne a udělá loužičku na podlaze
. Stěhovali jsme se z bytu do nového, kde je přístup na zahradu, takže jsem jako první řešení očůrávacího problému viděla obojek, frontline a věčně otevřené dveře ven, ale nezabralo to. V zásuvce máme zastrčený Feliway, ale také nic. Jídlo i vodu mají, přístup mají také kam chtějí, záchody čistíme denně a jednou týdně vyměňujeme stelivo, které jsme už i začali kupovat dražší - silikagelové, aby kočičkám nezůstávalo v tlapkách a nesmrdělo
. Už jsem z toho zoufalá, přítel šílí, kočička se tváří spokojeně a z ničeho nic něco očůrá. Nemáte někdo podobný problém nebo radu? Byla bych vděčná za cokoliv, číču pryč nedám, ale takhle už to dál také nejde ![]()
Kocour mi takto louzickoval, po par dnech zacal byt spatnej a pak si zalezl pod kuchynskou linku, to uz mel horecku a asi chtel umrit. Byl z toho zanet mocaku… Behem par dnu byl klid, jakmile dostal atb a specialni stravu.
Tak to mě vůbec nenapadlo!
Je pravda, že mi dnes ráno číča zvracela, ale jakmile se vyzvracela, hopsala ven a lovila pavouky jakoby nic. Na druhou stranu už takhle značkuje - neznačkuje minimálně 14 dní a žádné zdravotní problémy (krom toho dnešního) jsem nepozorovala…
Jaké používáte stelivo? Píšeš, že nově máte silikagel, co bylo předtím? Některé kočky přechod na jiné stelivo odmítají. ![]()
Další věc, která mě napadá jsou problémy s močovými cestami. Nechte vyšetřit moč na zánět a kameny. I pokud to bude negativní, aspoň budete vědět, že to není fyzická příčina.
Je vůbec pořádně vykastrovaná?
Občas se stane, že i vet udělá chybu a kastrace není úplná.
Bych ji nechala prohlédnout. ![]()
Taky může být problém v tom, že jste ji dali vykastrovat starší, takže když si zvykla značkovat předtím, už to má zažité a kastrace to nemusí změnit.
Nebo u vás začal boj o dominanci. Zvlášť když jste změnili bydlení a ta siamská rasa bývá dost majetnická, takže si takhle může vymezovat území proti druhé kočce. ![]()
Předtím jsme střídali obyč šedivý písek a občas takové papírové stelivo. Ale většinou jde i po přechodu na tohle stelivo normálně do bedýnky, vypadá to, jako by jí jen občas prostě „ruplo v bedně“.
Dřív značkovala jen při mrouskání, mimo to období byla úplně milionová a způsobně chodila na záchod. Já ani nevím, jestli je to teď značkování, podle odborníků je značkování právě to ve stoje, což dělala při tom mrouskání, ale teď si k tomu občas normálně přidřepne, tak nevím, jestli je to značkování. ![]()
Asi navštívíme po víkendu doktora, aby se na ní podíval. Ale území by si značkovat nemusela, když máme ten Feliway, nebo je to na nic? Kočky se mají docela rády, věčně se vzájemně olizují (tedy většinou tahle olizuje perskou a ta se tváří, že je jí to jedno), spí spolu často na posteli smotané v klubíčku, navíc Rozárka (ta perská) je taková gaučovka a připadá mi spíš submisivní. ![]()
@lucianaT píše:
Tak to mě vůbec nenapadlo!Je pravda, že mi dnes ráno číča zvracela, ale jakmile se vyzvracela, hopsala ven a lovila pavouky jakoby nic. Na druhou stranu už takhle značkuje - neznačkuje minimálně 14 dní a žádné zdravotní problémy (krom toho dnešního) jsem nepozorovala…
no ja bych ji vzala k veterinari, minimalne pro vylouceni zdravotnich obtizi, teprve pak bych resila co dal
@lucianaT
Tak bych to viděla spíš na ten zánět močových cest. Když půjdete k vetovi, můžete mu rovnou donést vzorek moči. Pokud byste chtěli testy i na kameny, tak je lepší, aby moč nebyla starší než 2 hodiny.