Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, jestli jste někdo neměl stejný problém. Moje 5,5 měsíční dcera už skoro 2 měsíce nechce UM. Vyzkoušeli jsme už opravdu vše. Příkrmy baští hezky. K obědu s ní 125g(malá sklenička MZ příkrmu) k sváče 190g ovoce a k večeři banánovou kaši od Hami ze 150ml UM ( jedině tak to mléko sní ) jinak, než ve spánku se UM nenapije a to stejně jen opravdu málo vždy tak 70 ml. Takže jsme rádi když do ní zvládneme dostat 500 ml mléčné dávky za 24h.
neni tady někdo takový, kdo měl stejný problém? Dá se u tak malého dítěte nahradit mléko jinak? Nebo stačí 500 ml když dostává i jinou stravu? Čajíku vypije 150 ml za den. Doktorka mi neumí poradit, podle ní vypadá zdravě zatím mi přibírá, ale tak kolem 120g týdně. A nic mi k tomu nepoví.
Prosím napište někdo ![]()
@Natalka123 u svého dítěte zkušenost nemám, ale moje máma říkala, že já odmítala mléko skoro od narození
Takže hned jak to šlo tak mi začala dávat alespoň jogurty, před 30 lety se zaváděly dřív než teď. No a musím říct, že k mléku mám odpor do dnes, mléčné výrobky normálně jím. Pokud vypije alespoň 500ml mléka za den, tak stačí. A po půl roce můžeš opatrně zkusit přidat bílý jogurt (třeba holandii, nebo nějaký podobný). My začínaly v 7 měsících, ale malá teda byla kojená, takže měla mléka dost. Kdyby nechtěla tak bych jí dala jogurt dřív.
@Natalka123 Ahoj, moje druhorozené mrchavé nesnáší mléko od samého narození. Alergii či nesnášenlivost prokázanou nikdy neměl, ale nacpat do něj jakýkoliv druh mléčného výrobku je skoro zázrak. Ani MM, ani UM, ani jogurty, kaše, sýry, nic. Jediné co pozře, je máslo a dnes už vypije i půl hrnku kravského mléka, když je dobře namotivovaný (jsou mu 3 roky a musí být ve správném hrnečku ve správnou chvíli). Řešila jsem to tak, že jsem to mléko do něj prostě cpala. Doslova. Každé krmení zabralo půl až třičtvrtě hodiny i v dobách, kdy děti jeho věku vypijou lahvičku UM za 5 minut. Kroutil se u toho, brečel, do cca 3/4 roku měl i reflux, takže zvracel.. Byl to boj, ale vydrželi jsme do necelých 2 let. Od té doby mléčné výrobky prakticky skoro vůbec nemá, až na to máslo, jednou za týden hrnek mléka a jednou za měsíc krupicovou kaši.
Moje dítě asi v 5 měsících nechtělo mléko během nemoci, takže místo Sunaru pilo ředěný hruškový džus. Po 2 měsících začalo opět pít Sunar. Netlač na pilu, ono se to nějak vyvrbí. Pokud jí kaše a vše ostatní chutná, není třeba panikařit.
Takže myslíte, že 500ml stačí? Já už totiž nevím, kam jí to mléko mám cpát. Pak vůbec nestíháme obědvat atd.. a vše je hrozně rozházené.
všude čtu, jak děti v tomto věku pijí 210ml na jednu dávku atd.. My doma tleskáme když dá 90ml a pulku mi nevyplivne do obličeje. Doktorka říkala jogurt až od 8 měsíce, ale všechny maminky kolem mě davají jogurt asi od 4. Tak nevím, osobně si myslím, že jí bílý jogurt nemuže ublížit, ale přece jen se bojím. ![]()
@Natalka123 píše:
všude čtu, jak děti v tomto věku pijí 210ml na jednu dávku atd.. My doma tleskáme když dá 90ml a pulku mi nevyplivne do obličeje.
To můžeš číst hlavně na obalech krabic UM, v tom věku mi dvojčata nedala naráz více jako 120/150 ml a i teď mají maxima 150 (holka) a 180 (kluk) a to už mají skoro šestnáct měsíců.
Ahoj holky, nevím do jake diskuze mám svůj problém napsat, ale chci se zeptat máte někdo skušenosti kojeni s vpačenyma bradavkama? mám s tím problém, nemám uplně vpačené bradavky ale bojím se že nebudu moc kojit, budu si kupovat kloboučky, ale některé jsou i z přísavkama, které se používaji před kojením…Byla jsem dnes na kontrole u doktora, a pptala jsem se na kojení a můj problém a nic mě neporadil že nemá žádné zkušenosti, snad nejsem jediná co ma takovej problém.?Znám jednu holku která tento problém má a ta kojila s kloboučkama jen půl roku což je málo, pak začala dávat kozí mléko. Děkuji za radu ![]()
@Natalka123 myslím, že 500ml fakt stačí. Hlavně pokud prospívá a je spokojená. S tím jogurtem ještě chvilku počkej, ve 4 měsících mi to přijde brzy, i když já ho jedla možná ještě dřív a nic mi to neudělalo. Ale já prý to mléko nechtěla vůbec. Ale myslím, že po půl roce můžeš jogurt zkusit. Já ho dávala od 7 měsíců a v pohodě. Ale kup nějaký kvalitní, třeba holandii, nebo jihočeský. Žádnou aktivii a podobné pseudojogurty, které obsahují krom mléka a mléčných kultur ještě něco dalšího.
Ahojky. Nevím, zda ti to pomůže, ale… můj syn je obrovsky náročný na tvar a druh dudlíku. Ani dudák nikdy neměl. Už v porodnici se mu z něj zvedal žaludek. Když mu nevyhovoval dudlík, tak prostě mléko nevypil. Čaj ano. Ale mléko ne. Jakmile jsem objevila správný dudlík (u nás od 5měsíců gumové pítko) tak bylo po problému.
Ahoj holky,
ráda bych navázala na svojí diskuzi ještě jednou otázkou.
Malá se s tím mlíkem nelepší, naopak spíš horší, už zamkne pusu na zámek i ve spánku.
Začala jsem jí schovávat mléko do všech příkrmů a ovoce. Ale zvládnu tam dát opravdu jen málo. Jak to začně být víc tekuté, pozná to a neche ani ten příkrm. Tak mě napadlo, jestli bych tam nemohla dát jen ten prášek bez vody? Bude to mít stejný efekt, ne? napr. 2 odměrky sunaru (60ml) akorát z toho nebudu dělat mléko, ale jen to zamíchám do zeleniny. Tekutiny bych se samozřejmě snažila dohánět čajem a i tak se jí snažím to mléko dávat při každé příležitosti, ale už je to opravdu otřesné. ![]()
děkuju za odpovědi.
@Natalka123 Ahojky,mam stejny problem se 4,5 mesicni dcerkou. Nechce UM a odmita ho cim dal vic. Nevim co s ni a jsem z toho na nervy. S prikrmy zaciname, ale sni mi vzdy tak 3 lzicky zeleniny, moc ji to nejde, nevi si se lzickou rady, vytlacuje to jazykem ven a po chvili se zacne vztekat. Tak nevim jak ji mam krmit.
S tim praskem UM do prikrmu neporadim. Smichala bych to s aspon triskou vody aby se to dobre rozmichalo…
@Kostickaa,. Bohužel nebudu ta pravá, abych ti poradila. Porad to řešíme. A jsme na tom s mlékem hůř a hůř. Dr mi taky nic neporadil
všichni radi, vyměnit mleko, zkusit jinou savičku. My koupili opravdu asi vše, co je na trhu a nezabralo nic. Možná zkus nachvili s těmi příkrmy ještě přestat, třeba hlady začne mleko zase pít, když nebude mít chutě na výběr. My už jíme příkrmy normálně tak.ji je brát už nechci.
Ale, to.je taky těžké, já na to nemam nechat ji celý den o hladu, vím totiž, že od narození to není to miminko co pláče hlady, raději to zaspi a neřeší.
Všechni řeknou, že kojenec potřebuje hlavně mleko, ale co dělat když ho prostě nechce nikdo neví
držím palce, aby to byl jen chvilkovy bojkot, protože já jsem po 2 měsících boje, vyčerpaná, vynervovana a naprosto bez nálady.
Holky muzete mi prosim napsat jak ste dopadly,? Resim ted bojkot kojeni malej (5 mesicu) ji jenom prikrmy ale mleko odmita. Muze byt takto male dite jen na prikrmu? Dekuji
Ahoj holky, prosím jak jste dopadly? Vím že to je x let, ale stejně. Řeším to samé s druhorozeným a už nemůžu… Případně děkuju 🙏
Tak, nějaké poznatky?
Moje druhorozená ve dvou měsících začala bojkotovat kojení a nyní ve dvou a půl měsících už moc nepije ani přes noc. UM taky vubec zadne nechce, lahve a dudlíky jsme zkusili asi 5 druhů.
Jelikož je mleko její jediná strava tak absolutně nevím co si počít. Doktorka to neřešila, prej přibrala, ale to pila přes noc. Dneska nepije ani přes noc.