Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
AHOJ VŠEM MAMINKÁM ,MÁM 2.5 MĚSÍČNÍ HOLČIČKU KTERA NECHCE SPÁT V POSTÝLCE.ZAČALO TO PO 2 TÝDNECH OD NAROZENÍ KDY MĚLA PRDÍKY A KOLIKU ,TAK SME JI NOSILY NA RUKÁCH A HOJDALY ,SPÁVALA MNĚ NA HRUDI- NA BŘÍŠKU SEMNOU V POSTELI ,ALE TED UŽ JE DOST VELIKA MÁ 5.5 KG A UŽ TO DÁL NEJDE TAKHLE DĚLAT. KDYŽ JE U MNĚ TAK USNE V POHODĚ ,ALE KDYŽ JI DÁM DO POSTÝLKY HNED OTEVŘE OČI ZAČNE PLAKAT ,PROSTĚ NEUMÍ SAMA USNOUT COŽ JE PROBLEM A NEVÍM JAK JI TO MÁM NAUČIT ,JE TO MOJE PRVNÍ DÍTKO A NEMÁM TOLIK ZKUŠENOSTI A FINT A PROTO JESTLI SE NAJDE NĚKDO KDO PORADÍ TAK BUDU VDĚČNÁ MOOOOC VDĚČNA .DĚKUJI A BUDU SE TĚŠIT NA VAŠE PŘÍSPĚVKY ![]()
Jestli tobě nevadí,že ti spí v posteli a spí u Tebe v klidu tak bych to vůbec neřešila obě se vyspíte a to je hoodně důležitý.Dle Estvilla jde děti přeučit až po půl roce věku,spíš později.My pak přeučovali v desti měsících,ale kdyby spal v pohodě celou noc bez vrtění a buzení spí u nás doteď.Zkus buď jí dát postýlku těsně vedle postele popřípadě odstranit postranici a usínat s ní-ona v postýlce jestli usne a ty vydržíš brekot,ale určitě ji nenech vyplakávat na to je ještě moc malinká a nechápala by to.
Asi neporadím, mojí malý jsou 4,5 měsíce a spí v posteli se mnou.. Já v tom problém nevidím
A nepoužívej velký písmo! ![]()
Měli jsme to podobný, vyřešila jsem to tak že malej prostě spí s náma v posteli. Od té doby je klid. ![]()
Ahojik Lolitko,nech si malou u s sebe
.
Já tak spala ze 17m dcerkou,která mi začala sama usínat a v klidu spát v postýlce v cca 9m,teď spí celou noc.A je z ní samostatná,šikovná holčička.Není mamánek.
Synek,3m,se mnou též spí.Je to jednoduší a hlavně příjemné pro obě strany
.
Jde vůbec tak malinke dětatko naučit usínat ???
je nějaká finta nebo metoda?nebo to časem příjde samo …?
pomáhá pevně zavinout, nebudí se trháním ručičkama…asi je to potřeba vyzkoušet, některé děti naopak zavinutí nesnesou. můj syn zavinutý spí klidněji, ale je velikej a zavinky tím pádem asi ve 14dnech přerostl a teď občas zavinu do deky, naštěstí větší obtíže s usínáním nemá zatím.
taky prý funguje tzv. bílý šum, hluk vysavače, fén..
No, já takhle uspávám ještě teď v 15ti měsících. Dám si ji na sebe a zpívám než usne. Pak se ale nechá přendat bez probuzení. Sílu na nějaký drastický učení se sama usnout jsem neměla. A doufám, že časem se to přemění na čtení pohádek před spaním.
TAk u nás prošlo spaní taky svým vývojem
. Jako úplný novoš usínal ve vajíčku, nemá se to, jasná věc, ale bylo to jediný místo, kde spolehlivě zabral a stejně šel po dvou hodinách na „placku“ do postele a kojili jsme až do rána. Pak jsme fikaně vedle postele dali matrace, usínal tam a v noci, když spustil jsem si přilehla já k němu, takže setrval na jednom fleku. No a tak měsíc zpátky, jsme ty matračky vyměnili za postýlku a ono to klaplo bez sebemenšího problému. Prostě spí pořád na tom samým plyšovým psovi, kouká pořád na ty stejný obrázky na zdi a že jsou najednou kolem něho tyčky si ani nevšim
… Jo a jak píše Saroya, od porodnice jedem na bílým šumu, nonstop celou noc, vlastně vždycky, když spinká. Stáhli jsme ho z ulozto do mp3 a píchli k tomu repráky z noťasu. Návštěvy se chytaj za hlavu, že je to peklo, ale my už to s mužíkem ani nevnímáme a mladej zabere do dvou minut ![]()
Moje dcera spala do 4m v korbě. V postýlce řvala jako tur. Neřešila jem to.
já bych řekla že se ještě bojí, jestli u tebe v posteli usne dobře tak bych jí tam nechala však tam nebude věčně.
my spíme s malou v posteli taky a v pohodě, malá má 5 měsíců.
lolitkaa píše:
Jde vůbec tak malinke dětatko naučit usínat ???je nějaká finta nebo metoda?nebo to časem příjde samo …?
Určitě jde. ALe musíš vytrvat. Blbé je, že už je větší a zvykla si usínat u Tebe. Syn spával v postýlce od malička (a také trpěl na bolení bříška), kolem dvou měsíců začal mívat při uspávání hysteráky, vždy s ním někdo v pokoji byl (já, manžel), pokud plakal moc, pochovali jsme ho, položili, pokud neplakal, drželi jsme ho za ručičky, ať ví, že není sám, byl zavinutý a usnul. Trvalo to asi 2-3 týdny, pak si zvyknul a usínal naprosto v pohodě, nicméně do půl roku jsme sedávali u postýlky, aby cítil naši přítomnost, v půl roce jsem ho začala jsem pokládat, položila, pohladila a šla pryč. Usíná sám, bez pláče ![]()
lolitkaa píše:
AHOJ VŠEM MAMINKÁM ,MÁM 2.5 MĚSÍČNÍ HOLČIČKU KTERA NECHCE SPÁT V POSTÝLCE.ZAČALO TO PO 2 TÝDNECH OD NAROZENÍ KDY MĚLA PRDÍKY A KOLIKU ,TAK SME JI NOSILY NA RUKÁCH A HOJDALY ,SPÁVALA MNĚ NA HRUDI- NA BŘÍŠKU SEMNOU V POSTELI ,ALE TED UŽ JE DOST VELIKA MÁ 5.5 KG A UŽ TO DÁL NEJDE TAKHLE DĚLAT. KDYŽ JE U MNĚ TAK USNE V POHODĚ ,ALE KDYŽ JI DÁM DO POSTÝLKY HNED OTEVŘE OČI ZAČNE PLAKAT ,PROSTĚ NEUMÍ SAMA USNOUT COŽ JE PROBLEM A NEVÍM JAK JI TO MÁM NAUČIT ,JE TO MOJE PRVNÍ DÍTKO A NEMÁM TOLIK ZKUŠENOSTI A FINT A PROTO JESTLI SE NAJDE NĚKDO KDO PORADÍ TAK BUDU VDĚČNÁ MOOOOC VDĚČNA .DĚKUJI A BUDU SE TĚŠIT NA VAŠE PŘÍSPĚVKY
Ahoj, myslím, že malou probudí změna teploty. Pokud to jinak nejde, zkus ji uspat na hrudi třeba v zavinovačce a opatrně přendat do postýlky i se zavinovačkou a možná si ani nevšimne, že už u ní nejsi… Časem by si mohla na zavinovačku zvyknout tak, že už tě nebude potřebovat ![]()
Proč to tak dál nejde??? Vadí to tobě nebo spíš okolí???
Náš první syn měl po položení do postýlky hysterické záchvaty, od příchodu z porodnice. Spal s námi v posteli až do svých 2 let, kdy dostal svou velkou postel(teda, když už byl větší tak manžel spávala na matraci vedle postele, abychom se vyspali pohodlně). Do jeho skoro 2 let jsem ho uspávala houpáním na velkým balónu a pak ukládala opět do naší postele. Samozřejmě jsem si od okolí vyslechla jak je to špatně atd. ale malý pak naprosto neměl problém s přesunem do vlastní velké postele, nikdy neměl problém s občasným přespáním u babičky.
Takže buď ji nech spát s váma nebo pak asi jedině drsné metody typu Estivill apod. A taky nebyl žádný drobek, při narození 4,3kg,v roce 11kg… ale prostě potřeboval náruč a cítit rodiče. Holky takové zase vůbec nebyly, ta prostřední dokonce vyžadovala svou vlastní postýlku a prostor stejně urputně jako syn postel naši
A nejlíp se mu spalo, když byl namáčklý, napůl „zalehnutý.“ Poslední to bylo jedno ![]()
mě malej spinká v postýlce krásně, ale když ho z ruky (odkrknutí) pokládám do pelíšku, tak taky fňuká, podle mě mu vadí, že ho z teplé náruče přendám do chladné postýlky.
Mě pomohlo zavinout, vrazit dudlíka a okolo hlavy mu položit měkkoučkou larisu. Hlavně ta deka pomohla moc. On si do ní zamuchlá tvářičky a za chvíli zabere…