Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se zeptat, zda některá nevíte, jak dlouho se má miminkům (a batolatům) vařit z kojenecké vody? Dík
Zdenula
Ahoj,
ono je to asi jak kde, já jsem z ní vařila do roka, ale pak jsem někde četla, že stačí do 8 měsíců… Dost záleží na tom, jakou máte vodu, vím, že kamarádka vařila jen z normální vodovodové… Šárka
Ahoj, je to asi co clovek to nazor. Ja jsem si to pro sebe shrnula, ze varit z kojenecke vody budu tak do roka, roka a pul a na piti ji budu pouzivat minimalne do 3 let. I kdyz jsem slysela nejakou Dr. z hygieny a ta rikala, ze napr. v Praze je, pokud mame novou vodovodni sit, tj. ze nemame stare trubky, voda z kohoutku kolikrat vic „vyhovujici“ nez nektere balene vody. Jana
Ahojky,
přesně tak co člověk to názor.
Na vaření si myslím že stačí do 1roku,ale samozřejmě to záleží na tobě.
S použitím obyč.vody na pití je to horší. Já třeba obyč. vodu z kohoutku nepiju vůbec, max. uvařenou na čaj nebo kafe, jinak piju minerálky nebo koj.vodu. Takže pro mimi asi nějak podobně.
Ahoj Radka a Sabinka 7,5m
Ahoj, ja se na to ptala zrovna pred tydnem nasi detske dr. a rikala, ze do roka urcite kojeneckou vodu ![]()
Simona&Kristy(11 mesicu)
Ke kojenecké vodě jsem dostala v Motole instrukce, ale bohužel jako laik jsem to konkrétně zapomněla. Takže jenom obecně: ve vodě je nějaká látka, se kterou se miminko umí vyrovnat, ale takhle jeho schopnost klesá a v půl roce je nejnižší, pak zase začíná stoupat až do roku. Takže kojeneckou vodu dávat do roku.
Ovšem když jsem se zmínila náhodně před naší sestrou, řekla mi do 4 měsíců. Tak babo raď. Nicméně já jsem dávala do roku, pak už normální z kohoutku. A udělala bych to tak zase. Kojeneckou vodu jsem převařovala asi do třičtvrtě roku, nepamatuju si přesně, pak už ne.
Já bych doporučovala nechat si udělat rozbor vody, sice to něco stojí, ale budete vědět na čem jste.
Ahoj
Díky, jsem na tom podobně, jako vy, říkala jsem si, že do roka i na vaření a pak jen na pití a už bych to s tou kohoutkovou pomalu střídala. Jen jsem si to chtěla s někým zkonzultovat (a s naší paní Dr. ne, doporučovala mi uvařit pro osmiměsíční mrně puding z kravského mléka
)Zdenula
Ty Zdendulo, to mě ale dr. taky řekla, nevím už sice přesně ve kterém měsíci, ale že můžu na vaření používat obyč mléko. A docela tomu i věřím. V nějaké debatě už to tady proběhlo, pokusím se ti to najít.
Tady je to - dole na první stránce jsou docela zajímavé informace. Je to tedy u dětí od roka, ale myslím, že vaření z obyč mléka lze u mladších.
Ahojky, určitě aspoň do jednoho roku věku dítěte. Pak záleží na tobě a na kvalitě vody, která vám teče z vodovodu. Já třeba v těhotenství a v době kojení pila vodu jen balenou, pro jistotu. Malému teď dělám mléko a čajíčky jedině z balené vody, a min. do jednoho roku dělat budu. A s přechodem na vodu z vodovodu je dobré začít postupně, aby si dítě zvyklo a nebyla to pro něj rána (přece jenom se voda z vodovodu chloruje a na to není dítě zvyklé) ![]()