Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky… čekám dvojčátka a tento měsíc bych měla absolvovat laboratorní vyšetření krve. Ne že bych si myslela, že jsem HIV pozitivní, ale přeci jenom snad každý z nás se bojí nejistoty. Nemyslím tím nákazy při sexu, ale třeba použití toalety v baru apod. Abych byla klidná, tak vás prosím o pár vědomostí. Před půl rokem jsem byla na operaci s vaječníkem a brali mi krev na předoperační vyšetření. Znamená to, že mi zároveň dělali i test na HIV? Jestliže jo, tak pak bych byla klidná, protože od té doby bych neměla šanci se někde nakazit. Já vím, že se zabývám maličkostí, ale nedávno jsem četla, že se člověk může nakazit kdekoliv a kdykoliv a ne zrovna pomocí sexu. Nevíte od–do jaké doby se můžou vyskytnout nějaké příznaky a jestli dělají lékaři na předoperační laboratorní vyšetření krve test na HIV? Jestli třeba po dvou letech jsou ty příznaky natolik viditelné, nebo člověk ani po dvou letech nemusí nic zvláštního tušit? Moc vám děkuju. Jsem asi moc opatrná, ale chci mít tu svojí jistotku
Martina 2*16tt
Za prvé: nemyslím, že se člověk může nakazit tak, jak popisuješ, ale chápu, že je to nepříjemný pocit.
Za druhé: součástí předoperačních vyšetření je i test na HIV a syfilis ( to mě překvapilo
). HIV je nutné, mě operovali narychlo a při příjmu do nemocnice ještě nebyly výsledky a málem mě nepřijali…
Gratuluji k miminkům ![]()
Bud v klidu, pises, ze jde na testy, kdyby byl problem, dozvis se to pri pristi poradne. Kdyz o tom takto premyslis, tak urcite nejsi rizikova skupina. Problemy res, az nastanou, jinak zbytecne pracuji nervy na ukor tvych berusek/broucku v brisku!!
Hezky zbytek tehotenstvi a snadny porod preje,
E.
Ahojky,
HIV je retrovirus, nemuze zit ani se rozmnozit bez hostitele. Na vzduchu preziva par sekund, nemuzes se tedy nakazit, kdyz si sednes na prkynko, nebo se i dotknes nakazeneho. Aby se HIV prenesl, musela bys misit telni tekutiny, krev, sliny, posevni sekrety, ejakulat. Takze prenos je vzdy jen krevni transfuzi, pohl. stykem. Aby se dal prenest napr. libanim, tak by to musel byt hodne krvavy a uslintany polibek, musely by byt v ustech otevrene rany. Inkubacni doba je asi tri mesice, driv proste pritomnost po nakaze nezjistis. Transfuze jsou dneska vsechny dobre hlidane.
Tak se opravdu niceho neboj! A uzivej si dvojcatek v brisku!
Mata
Ahoj,
součástí krevních testů před jakoukoliv operací i menším výkonem je i test na HIV. Takže můžeš být klidná. ![]()
Už jsem klidná…asi z toho těhotenství fakt blázním
.Dvojčátek si užívám dosti. Hlavně v prvním trimestru mi dávali dost zabrat. Tak ještě jednou děkuju.
ahoj
pozor na to - ne vždy se před operací testy na HIV dělají a to i ve velkých Brněnských špitálech. Loni v únoru jsem šla na plánovanou operaci a testy na HIV mi nedělali - zjišťovala jsem to jelikož jsem plánovala otěhotnění a chtěla jsem je udělat… takže mě operovali bez nich.
Zavolala jsem na okresní hygienickou stanici kde tyto testy dělají. Byla tam milá paní odebrala krev a hodinu jsme kecaly… a říkala mimo jiné že to není standard tento test dělat před operací - mělo by ale není.
Nevím jak je to při otěhotnění ale tehdy mě test dělali - ale já už to stejně věděla.o)))) a měla bys to mít napsaný i v těhu průkazce - teda já to aspoň měla…
Tak pěkné těhulkovství
Markéta a Michal 4 měsíce
Pokud vím, tak HIV testy jsou dneska automaticky součástí krevních testů každé těhotné!! Takže se určitě neboj a užívej těhotenství. Navíc určitě nespadáš do rizikové skupiny ![]()
Dobrý večer, jsem tu nová, a tak ještě mevím jak to zde chodí. chtěla jsem se zeptat, před 2měsíci jsem začala žít s novím přítelem. ještě u mě natrvalo nebydlí. Ani neva spala jsem sním 2×. No a včera jsem šla s dcerou k dr a po cestě potkala známou. povídáme si a já ji řekla že mám noveho přítele ona zvěsavá ho chtěla vidět. tak jsem ji fotku ukázala a ona uplně zbledla. potom řekla že musí jít. nechápala jsem co se stalo ale do emailu mi napsala že muj přítwl je HIV pozityvní!!! Já nevím co mám dělat. srandu si snad nedělala. A ono je zitra teprve neďele. Brečím tu jak žwlva a nevím co dělat. Jo spala jsem snim 2× ale k kondomem ale i tak mam strach ani nevím proč to pisu
No tak holka to ti nezávidím. Každopádně bydlíš na malém městě nebo na vesnici, že ho známá zná? Je to důvěryhodná osoba? Musíš se zeptat sama sebe. Pokud jste spolu spali s kondomem, tak by to mělo být relativně v pořádku. Ale zajdi si každopádně na testy! S daným mužem bych si také promluvila..ale těžko říct jestli přizná pravdu..a kde vůbec pravda je že..
Snad si to nevymyslela.. Takže si zajdi na testy a s daným člověkem si vážně promluv..přeju hodně štěstí ať je to v pořádku
@AnitAma píše:
No tak holka to ti nezávidím. Každopádně bydlíš na malém městě nebo na vesnici, že ho známá zná? Je to důvěryhodná osoba? Musíš se zeptat sama sebe. Pokud jste spolu spali s kondomem, tak by to mělo být relativně v pořádku. Ale zajdi si každopádně na testy! S daným mužem bych si také promluvila..ale těžko říct jestli přizná pravdu..a kde vůbec pravda je že..Snad si to nevymyslela.. Takže si zajdi na testy a s daným člověkem si vážně promluv..přeju hodně štěstí ať je to v pořádku
pravě že na malem městě. kamarádka má mamu zdra. sestru tak asi to ví od ní. Kde je zrovna tet uz expřitel? říkal že doma. Ale nevím. a za jak dlouho ty testy budou? Jsem uplně prd… Opravdu.
Asi tě nepotěším, ale na testy si budeš muset počkat 3 měsíce, ne jen do pondělí…to je inkubační doba a až po 3 měsících se pozná, zda si pozitvní nebo ne!
Držím pěsti, at je to v pořádku a pevný nervy!
@Natafirry24 píše:
pravě že na malem městě. kamarádka má mamu zdra. sestru tak asi to ví od ní. Kde je zrovna tet uz expřitel? říkal že doma. Ale nevím. a za jak dlouho ty testy budou? Jsem uplně prd… Opravdu.
Lékařské tajemství jak stehno, fakt ![]()
Pokud to není fór
, tak na přítele zatlač, ať to vybalí, pokud je HIV pozitivní, ví to a spí s tebou, aniž by ti to řek, tak je to snad i trestný čin ![]()
No držím palce
Nevím tedy jak v které nemocnici, ale ja jsem byla na gynekologicke operaci a pak jsem tam volala jestli se dělají při operaci testy na hiv a bylo mi řečeno, ze ne. Nevím možna záleží na druhu operace. ![]()
Chtěl bych se zeptat jestli při braní krve u praktického lékaře lze zjistit přítomnost viru hiv. Když ten vir by byl v těle 5-6 let je možné při těch odběrů krve u toho praktic. lékaře něco zjistit?