Vitaminy D a K u novorozence

150
13.6.05 19:18

Vitami D a K u novorozence

Ahojte maminky,
viete mi prosim poradit, ci je nutne podavat vitamin D a K u novorodenca?
Nasa pediatricka nam predpisala kvapky:Viganton a Kanavit., no rozmyslam ci ich toto podavanie fakt nevyhnutne :?
Viem ze vit. D sa nedostava mimcu z mat. mlieka (no mozno sa mylim…)Davali ste tieto kvapky aj Vasim detickam?
Dakujem :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
13.6.05 19:32

Ahoj Ayrinko !

Vitamíny se musí dávat, v mlíčku jich není dostatečné množství pro mimčo. A malé mimčo nemůže na sluníčko, takže vitamín potřebuje v kapkách a ten druhý také. Jinak je to psané v brožurce, kterou určitě dostává každá mamča v porodnici k očkovacímu průkazu miminka.
Janulas

• Citovat
  • Upravit
151
13.6.05 19:32

Ahojky,
myslim, ze oba vitaminy jsou vic nez dulezite. Pokud vim, tak je musi brat vsechny deti. Vitamin D se bere jako prevence proti krivici a vitamin K proti nitrolebnimu krvaceni. Me by tedy v tomto pripade ani nenapadlo neposlechnout doktorku. Mozna nechces do miminka hned od narozeni cpat ruzne prasky atd…ale tohle jsou jen vitaminy a navic dulezite.

Pa Lucka a Niky (15m)
http://nikolinka.wz.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
13.6.05 20:15

Ahoj,
ten vitamin K bych miminku urcite davala. Misto kapicek AD vitaminu davam miminku cisty rybi tuk(ktery ty vitaminy obsahuje). Nechala jsem si ho privezt od kamosky z ciziny (ale myslim, ze uz se da koupit i tady) - tam je to bezna praxe a jedi ho vsechna miminka (a deti).
 Lola

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
13.6.05 20:27

Ahoja Ayrinko,
tak já přidám názor z druhé strany-Kanavit je jedna z nejhnusnějších věcí,co jsem kdy měla v puse,a když jsem se ptala doktorky,jak může novorozenec krvácet,tak mi odpověděla,že z pupíku,který jsme měli krásně zahojený.Tak jsem ho prostě nedávala… Navíc je vit.K ve všem zeleným-a já jím docela dost zeleniny.A Janeček je v klidu(a je mu 5 měsíců).A vitamín D jsem brala já,a na každé kontrole v pohodě..Kamarádka to tak dělala taky,a jejímu Filípkovi je 10měsíců :wink:
Mojřička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
13.6.05 21:08

Velmi dakujem za odpovede.
Som novopecena mamca-iba par dni :lol: , tak si mozno vyrabam niektore stresy zbytocne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
13.6.05 21:25

Pěkný večer,
já jsem synkovi (14 měsíců) také žádné vitamíny nedávala a byl (a je) úplně v pořádku. Náš dr. mi je ani nijak nevnucoval, jen mi je nabídl a zeptal se , jestli je chci nebo ne a když jsem je odmítla, naprosto to respektoval. Myslím si, že to je celkem dost móda - vitamíny v těhu, vitamíny novorozencům… Lékaři to kolikrát podávají tak, že má člověk pocit, že bez vitamínů (mám na mysli syntetické) zahyne. Přitom se stačí podívat po zemích západní Evropy - někde K a D pro mimi doporučují, někde ne, a rozhodně si nemyslím, že tam, kde se plošně tyto vitamíny nedávají, jsou nějaké větší komplikace stran jejich nedostatku než v ČR. Takže to je prostě věcí názoru a je na nás maminách, abychom si vybraly :wink: :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
13.6.05 22:03

Mojricko, vitamin K je moc dulezity, protoze je nutny pro spravnou srazlivost krve a pokud ho je nedostatek, tak se to muze projevovat jako hemofilie a krvacet mohou samozrejme nejen z pupiku, ale i napr. ze strev, do mozku apod. a novorozenci ho maji opravdu malo!!!! Urcite ho davej tak jak je naordinovany. Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
14.6.05 12:43

Ahoj maminky,
připojuji svůj názor. Jsem sice ve všem dost benevolentní, ale tady se přikláním k názoru, že vitamínky dávat. Maminky psaly, že nedávaly a děti jsou v pořádku, dalších sto dětí v pořádku budou a pak jedno - ehjle nebude - a přitom stačilo tak málo.
Nevím, je to jen můj názor.
Pěkný den a hlavně zdravé a spokojené miminko (ať už s vitamínkama nebo bez :o)

Alča a Péťa 13 měsíců

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
932
14.6.05 18:22

Vitamíny K a D

Ahoj,

je pravda, že s přibývajícími dny péče o mimi člověk zjistí, že ne všechno, co mu řekli v porodnici, je nutné do puntíku dodržovat, ale zrovna tohle je věc, kde by mě ani nenapadlo diskutovat. Malá měla navíc špatně usřižený pahýl pupečníku, takže pupík krvácel a museli jsme v jeden den dát výjimečně 3 kapky vit. K (jinak se berou první měsíc 1 kapka týdně a u kojených dětí pak ještě do půl roku 1 kapka měsíčně). Nejsem příznivcem umělých vitamínů u dospělého (sama jsem v těhotenství ani žádné nebrala), ale dcerušce dávám K i AD přesně podle předpisu - kdyby se něco stalo, jak bych si zdůvodnila, že jsem se na doporučení lékaře vykašlala?

Světlana + Anička (6 týdnů)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
15.6.05 13:37

Jak jsem už jednou psala, je to vše věcí názoru. Vitamíny D i K jsou obsaženy v mateřském mléce. Připadá mi naprosto logické, že příroda je natolik inteligentní, aby v MM bylo vše, co mimi potřebuje (mluvím o zdravém, donošeném miminku). Neznám žádného savce, který by svým mláďátkům podával nějaké doplňky k mateřskému mléku :wink: :D . Je to ovšem můj osobní názor a samozřejmě respektuji, že se na to někdo dívá jinak. Přeji všem krásná zdravá miminka :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
15.6.05 14:40

vitaminy

Ahojky, já bych doktorku určitě poslechla. Taky jsme dostali Kanavit a Vigantol. Kanavit teď berem 1× měsíčně 1 kapku. Vigantol 1 kapku každý den :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.6.05 15:13

No, taky nejsem zastance umelych vitaminu, ale neznam zadneho savce, co by si kdyz je nemocnej sel do lekarny pro paralen, bral antibiotika, pri porodu si enchal píchnout epidurál, dal si klistýr, nechal se zašít.....atd atd atd.

V dnešní době už bych si až tak netroufla se srovnánat se savcema ve volný přírodě :-) Taky občas nekterý nepřežije. přirozená selekce. Ale u lidí by se nám to asi nelíbilo :-( Ten vitamín K se můž hodit 1 miminku z 1000 (ted si tedy vymejšlim), ale asi to stojí za to. No a D mimco jen tak ze sluníčka nezíská. Tedy pokud se nepoučíte knih ze 70 let, kde je návod, kterak miminko pravidelne a ze vsech stran opalovat :-))

Martina

• Citovat
  • Upravit
474
15.6.05 17:49

Ahoj,
ja myslim, ze pokud se maji zminene vitaminy podavat, rozhodne bych je miminkum davala a davam:-)svuj smysl urcite maji :!

Simona&Kristy(11 mesicu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
13.5.10 14:21

Ahoj, my bereme oba dva a je to dulazitejsi vitaminy pro mimco na zdravy rust.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí