Vitaminy D a K u novorozence

Napsat příspěvek
Velikost písma:
175
13.5.10 22:07

Ahoj Ayrinka, taky jsem se na to ptala své Mudry a ta mi řekla, že Vigantol ano, ale Kanavit, pokud nebyly ze začátku žádné problémy s krví a krvácením, tak se brát nemusí. Takže já, teda malá, denně dostává pouze Vigantol

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xpampelinda
22.5.10 10:08

tak já bych s tím taky nepolemizovala, stačí si zjistit procento dětí s křivicí v zemích kde se D nedává, nechtěla bych svému dítěti vysvětlovat,že má problémy s kostmi proto,že jsem ho nechtěla zatěžovat vitamíny. K je důležité hlavně ze začátka,opravdu nejde o krvácení jen z pupíku ale může krvacetjakákoliv tkán v těle. Neříkám že je to časté ale stát se to může.

• Citovat
  • Upravit
639
22.5.10 10:53

Ahoj nám dr. napsala oba, ale přestala sem kojit asi po 3 týdnech a řekla nám, že když dávám UM, tak mám dávat už jen Vigantol. Takže Kanavit sem ani nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
2.7.10 23:17

Je pravda, že když miminko dostane injekčně vitamín K ještě v porodnici, že se pak již nemusí tento vitamín miminku vůbec podávat? Mě to tak řekla pediatrička a nezdá se mi to......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
2.7.10 23:33

Morie, to právě ti nikdo nezaručí. Kanavit (vit K) se podává jako prevence krvácivé příhody a právě jako prevence se může hodit jednomu miminku ze sta. z tisíce. a může to být zrovna to tvoje. dodnes jsem upřímně myslela, že podávání kanavitu a vigantolu je standardem pediatrické péče o novorozenece a jako takový je prostě daaný..

také jsem obecně proti vitamínům preventivně podávaným dospělým, v těhot, jsem žádné nebrala, vlastně nikdy..
nicméně, vit K i D jsem poctivě podávala a řídila se rozpisem lékařky. vzhledem k tomu že něco vím o medicíně a o lidské výživě (i v raném věku), nikdy mě nenapadlo tyto vit. nepodávat s tím, že jsou v MM.

*k tomu, co bylo napsáno výše.. (a už dávno.. - ale fakt mi to nedá! )často říkám, že lidé jsou pěkný zvířata :mrgreen: ale srovnávat se se savci v přírodě, vždycky mě jímá hrůza. hlavně když potom ti, co se srovnávají se zvířetem, by klidně žalovali kohokoliv v případě zdravotního problému.
pokud se chce někdo srovnávat se savcem v přírodě, ať nepoužívá internet, nechodí k lékaři, potravu si uloví nebo vypěstuje, zuby si akorát tak vytrhne..
a nediví se, že 1 ze 3 dětí mu umře jako kojenec..
je to drsné.. ale je to tak.. taky nejsem příznivce odtrhávání člověka z přírody, myslím, že by se měl snažit žít v souladu sní..ale po takových letech „civilizace“ už prostě člověk není normální savec. nedokáže to. nepřežil by.. *

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
2.7.10 23:52

Natašo, tak díky. Mě se to zdálo divný. A dá se ten Kanavit koupit i bez receptu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
10.4.11 01:36

NECHAPU!!

NECHAPU, JAK JE VUBEC MOZNE, ZE MATKA NEDA DITETI VITAMINY CO DOKTOR PREDEPISE A CO SE DOPORUCUJI BRAT!?! :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim:
Mam jednu dceru a cekam druhou a ani by me nenapadlo nedat vitaminy memu diteti, co doktor predepise a doporuci!!!! At je potrebuje nebo ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
27.4.11 13:25

vždycky jsem dětem předepsané vitamíny dávala, ale teď nám dětská napsala jen vit. D, že se nově už K nedává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.4.11 10:04
alvin33 píše:
vždycky jsem dětem předepsané vitamíny dávala, ale teď nám dětská napsala jen vit. D, že se nově už K nedává.

Ani my jsme nově Kanavit už nedostali. podává se i.m. v porodnici a prý stačí. ( a to naše dr. je hoodně pečlivá!!)
takže teď jen vigantol.
ještě doplním, že podle doporučení by měly děti dostávat D do roka bez ohledu na roční dobu a pak v zimě do věku dvou let. vit D se dává proto, že děti mažeme opalovacími krémy 50+, což zamezuje sluníčku vyrábět v těle právě vit. D. takže jak tu někdo na počátku diskuze psal, že v přírodě přeci savci nic nedávají ke svému mléku, tak jen doplním, že savci také svá mláďata nechrání před sluncem, nemažou ochrannými krémy,…takže vit |d je „vyráběn“ sluncem.

a pro ty, co stejně jako já nezvládají dávat jednou denně jednu kapičku, nic se neděje, když se dávka kumuluje. od nějakých tří měsíců dávám na doporučení tatínka, který je dr., jednou týdně 7kapek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
11.6.11 17:46

ZIJI V MEXICU, ALE TADY SE ZADNE VYTAMINY NEDAVAJI.. TED SE MI NARODILA DRUHA DCERKA, ALE V MEXICU A JA SE NESTACIM DIVIT!!! TAK JSEM JI KOUPILA VYTAMIN A,D,C V KAPICKACH PRO MIMINKA..ALE JAK RIKAM, TADY SE D ANI K JEN TAK NEDAVA..TO JEN KDYZ MAMINKA CHCE PRO DITE TO NEJLEPSI(MYSLIM)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13768
11.6.11 17:51

Řekla bych, že to, že se v Mexiku nedávají až tak nevadí. Vitamín K se podává jednorázově a vit. D se užívá po kapkách, já ho ale dávám tak 1× týdně. Stačí sluneční světlo - denně tak 10 min, což bych řekla, že v Mexiku nebude problém :wink:
Dávej si spíš pozor na předávkování, tyhle vitamíny se lehce předávkují a může to způsobit víc škody než užitku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
15.6.11 14:13

ano, pozor zejména na vit A - neslyšela jsem nikdy o jeho podávání kojencům, raději bycho ho nedávala.., vit C je neškodný a přebytek se vyčůrá. ale sumplementace není nutná, jeho spotřeba je pokryta MM/UM.

potřeba suplementace je pouze u vit D, vzhledem k jeho výrobě v kůži slunečním /UV/ zářením a širokému používání krémů. řekla bych, že v mexiku se asi miminka tak moc, někdy až hystericky, nechrání proti slunci, ne?
pokud je dítě vystavováno pravidleně slunečnímu svitu bez ochrany /(krémem v UV 50), pravděpodobně stačí tělo vyrobit dostatek vitD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
EC
11.10.11 11:17

Ja zase nechapu, jak nekdo muze stadne verit vsemu, co jim nekdo prikaze. Hodne prispevku tady horovalo pro pravidelne podavani vitaminu K a jak je to dulezite.. az nakonec i doktori nove uznali, ze to nutne neni. Clovek si musi umet vyfiltrovat, co je jenom propaganda a dobry vydelek prodejcu vitaminu a co skutecna potreba. Jestli nekdo schovava deti pred sluncem (napr. kremem), tak urcite bude vitamin D potrebovat. Urcite muze pomoci i v zimnim obdobi, pokud je dlouhodobe pod mrakem - novorozenci nemaji vytvorene dostatecne zasoby. Ale jinak je to zbytecnost a ukazka dobreho lobbyingu.

• Citovat
  • Upravit
2248
11.10.11 19:41

Taky nechápu maminy, co nedávají dětem léky, které jim doktor předepsal. Odvolávat se na zvířata je sice pěkné (ať už mluvíme o podávání vitamínů nebo o pomáhání u porodu), ale zkuste si někdy udělat statistiku toho, kolik zvířecích mláďat (a maminek) zemře u porodu nebo v nízkém věku… Přirozená selekce je sice jedna věc, ale být matka, které zemřelo miminko a někdo by na mne s touhle selekcí vytasil, vpálila bych mu takovou, že by z něho bylo 10 malých do školky.
Tak se trochu zamyslete, než něco takového vypustíte :-?

Jinak Eliška dostala injekci vit. K v porodnici a Kanavit jsme nikdy nebrali, Vigantolu bereme 2 kapky denně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2248
11.10.11 19:44

A ještě k tomu slepému důvěřování, je to o tom nemít línou hubu, ptát se doktora na vše a samozřejmě mít dobrého lékaře. Setkala jsem se s pediatričkou, která antibiotika předepisovala jako na běžícím páse, ale to už je ojedinělý jev

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí