Kojení a prdíky novorozence

209
21.5.04 15:48

Kojeni a prdiky novorozence

Ahoj holky,

chtela jsem se vas zeptat, kterych potravin bych se mela vyvarovat pri kojeni, abych co nejvice zabranila prdikum miminka??? Poradite?

Diky

Andrea + Amélie 6dni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
232
21.5.04 17:24

Ahoj Andreo a Amalko,

kazdeho nadyma neco jineho, ale vseobecne by ses mela vyvarovat zeli, lustenin, cerstveho peciva, kolacu, nepit colu apod. no je toho urcite vic, ted si nemuzu na vsechno vzpomenout. Vsak ostatni holky urcite taky jeste neco pisnou :wink: Ja jsem postupem casu zacala do jidelnicku zarazovat vsechno, musi se to vyzkouset, navic ted kdyz uz je Filipek vetsi (ma 5 mesicu) s prdikama se vyrovnava snaze..
Taky se pri kojeni musis vyvarovat urciteho druhu ovoce, koreni, kvuli alergiim.

pa

Brendy a Filda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
21.5.04 20:00

Ahojky,na prdiky miminek bezpečně zabírají kapičky Sab simplex,může je napsat dětská doktorka a jsou bez doplatku,nebo je můžeš koupit v lékárně cca za 80,–. Jinak je lepší se vyvarovat všemu co nadýmá a bublinkám v pití. Hodně radosti s miminkem a málo bolení bříška!Ahoj Jana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1460
21.5.04 22:31

Nadýmáni způsobuje:

1. mimčo se naloká při kojení vzduchu - hletavé sání. Pomůže upravit techniku kojení a nechat odříhnout.

2. Miminko má nedovyvinuté zažívání a mlíčko v něm vlastně kvasí. Upraví se to samo po třech měsících.

Doba mezi koejním by měla být delší než jedna hodina - mlíčko se už začíná trávit a nové kojení může způsobit problémy. Jde o to poznat, jestli má miminko už hlad (hledá bradavku) nebo řve, protože má prdíky (natahuje se do délky, prohýbá se)

Právě kolem třetího měsíce se může stát, že se interval zkrátí asi na hodinu a půl. Je to známkou, že už je miminko větší a potřebuje více mlíčka. V tomto případě by se nemělo kojení bytečně oddalovat, ale naopak kojit podle potřeby i po té hodině.

U prdíků pomáhá sbalit do klubíčka a cvičit nožičkama. Kdo ví jak, může mírně masírovat bříško. Kapičky a čaje by měly nastoupit, až když nepomahá výše uvedené.

Jídlo většinou je to poslední, co prdíky ovlivní, nicméně některé maminka a miminka jsou na to citlivější. Platí, co tu už zaznělo - vyvarovat se nadýmavých jídel (květák, zelí, cibule, česnek) a bublinek. Pomáhá, když maminka preventivně popíjí čaje z anýzu, fenyklu a kmínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.5.04 23:32

Ahoj Andreo,
obecně platí pravidlo, že to, co nadýmá tebe, bude nadýmat i tvoje miminko. Takže potraviny, které nedělají dobře tvému zažívání bys neměla jíst. Mně nedělá problémy čočka ani hrách (musím si je ale nechávat před vařením aspoň dva dny naklíčit) ani žádné jiné luštěniny. Zato když si dám syrovou zeleninu nebo něco od mléka, stačí sýr nebo jogurt, trpíme oba. Musím říct, že je to i moje osobní poznání. Když trpí moje bříško, trpí i mimísek. Přeji ti hodně štěstí s drobečkem.
 Renda

• Citovat
  • Upravit
9
23.5.04 14:25

Ahoj Andreo,
Amélka je opravdu ještě malinká, ňákou dobu trvá, než si miminka zvyknou na mléčkou stravu a některý to nesou oopravdu těžko. Jak už tady zaznělo, je třeba mimčo nepřekrmovat. Zvláště pokud máš hodně mlíka. Pak se v bříšku míchá natrávené mlíčko s čerstvým a to může způsobovat potíže. Z potravin vadí zelí, kedlubny, květák, cibule, česnek, nakládaný okurky, luštěniny a taky čerstvý kynutý pečivo - ať rohlíky nebo buchty, z pití sycené nápoje. když se abez nich neobejdeš, je dobré je nechat vybublat. Jak píšou holky, je to dost individuální a můžeš opatrně zkoušet, co můžeš.
Když už bříško bolí můžeš vyzkoušet úlevové polohy na bříšku, schoulit mimi do klubíčka - nožičky na bříško - pomáhá to při tlačení. Můžeš zkusit i šetrně bříško promasírovat po směru hodinových ručiček. Preventivně můžeš pít feniklový čaj nebo mazat bříško mastičkou proti nadýmání. V lékárně ti poradí - je volně prodejná. Případně ti dětská doktorka napíše ňáky kapičky. Pokud si už nebudeš vědět rady, můžeš pomoct rektální rourkou - taky jí mají v lékárně - aby prdíky lépe odešly. Tak sse mimískovi dost uleví. Rourka by se ale neměla používat moc často.
Přeju málo probdělých nocí Čertík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
3.7.04 12:44

Prdíky

Ahoj - náš malej má 12 týdnů a už ho nekojím ( mrzí mě to, ale nemám mléko), ale při kojení jsem nesměla jíst buchty a cibuli. Na prdíky zabírá Sab Simplex a taky hodně Feniklový čaj od Sunárku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3911
13.12.10 13:19
alice01 píše:
Nadýmáni způsobuje:

1. mimčo se naloká při kojení vzduchu - hletavé sání. Pomůže upravit techniku kojení a nechat odříhnout.

2. Miminko má nedovyvinuté zažívání a mlíčko v něm vlastně kvasí. Upraví se to samo po třech měsících.

Doba mezi koejním by měla být delší než jedna hodina - mlíčko se už začíná trávit a nové kojení může způsobit problémy. Jde o to poznat, jestli má miminko už hlad (hledá bradavku) nebo řve, protože má prdíky (natahuje se do délky, prohýbá se)

Právě kolem třetího měsíce se může stát, že se interval zkrátí asi na hodinu a půl. Je to známkou, že už je miminko větší a potřebuje více mlíčka. V tomto případě by se nemělo kojení bytečně oddalovat, ale naopak kojit podle potřeby i po té hodině.

U prdíků pomáhá sbalit do klubíčka a cvičit nožičkama. Kdo ví jak, může mírně masírovat bříško. Kapičky a čaje by měly nastoupit, až když nepomahá výše uvedené.

Jídlo většinou je to poslední, co prdíky ovlivní, nicméně některé maminka a miminka jsou na to citlivější. Platí, co tu už zaznělo - vyvarovat se nadýmavých jídel (květák, zelí, cibule, česnek) a bublinek. Pomáhá, když maminka preventivně popíjí čaje z anýzu, fenyklu a kmínu.

ahoj, já zkusila snad všechno a miminko pořád má trápení. Nejím nic nadýmavého, ani minerálky s bublinama, piju anýzový čaj (kojící matky)
když cvičíme (preventivní Vojtovka) tak se malé uleví ale když leží tak pořád tlačí a pobrekává.
Je jí teprv měsíc a je nedonošená, vím že to mlíčko teprv se učí zpracovávat ale nevím jak jí v tom pomoct. Někdy spí jak andílek a z toho v minutě se začne kroutit a rudne v obličejíčku..
masíruju bříško když přebaluju, jinak máme široké balení na kyčle a malá je vlastně celá v plínách, takže toho moc nenadělám. Zkoušela sem teplý pecičkový polštářek, ale je spíš zmatená z toho co to je než aby to nějak působilo pozitivně.
Mám ji nechat spát na „klínku“? - hlavou do kopce?
Před spaním si občas říhne, ale spíš většinou u kojení usne (je fakt prcek). Tak poraďte :nevim: ..jo a sabsimplex je psanej od třetího měsíce myslim, tak se bojim jí ho dát (a navíc ji nechci zbytečně ničím rvat dokud nevyčerpám všechny ostatní alternativy)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3911
13.12.10 13:56

achjo tyhle obnovené témata jsou nanic, nikdo na ně neodepisuje :cry:
nebo už jste všechny přeprdíkované? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
13.12.10 14:13

Nebo už není co poradit dalšího :(
Já dávala SabSimplex dřív než v 3. měsíci a asi to bylo lepší. Píšu ASI, páč úplně bez obtíží jsme nebyli. A kdo ví, jestli to zrovna bylo jiným jídlem, nebo že si více krkla…
Nosila jsem na tygříka, v klubíčku. Masírovala bříško. Držela nožičky nahoře, poplácávala po zadečku. Hřála bříško. Občas něco zabere. Občas jen nešťastně koukám, jak s tím malá bojuje. Taky používáme dudlík. Protože to cumlání jí prostě pomůže. Někdy nepomáhá dudlík, to když opravdu mocně řve. Ale zabere můj prst. Zacumlá si a trošku jí to zklidní. Asi to není ideální, ale někdy bych prostě udělala cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3911
13.12.10 19:30

:kytka: děkuju za aspoň jednu odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sofitek
7.1.11 20:22

prosba

mám tento problém - naše malá princezna - 6týdnů - v noci spinká pěkně, ale přes den je neklidná, po jídle (střídavě 1× beba - 1× odstříkané mlíčko), usne na chvíli a potom už pobrekává, nepomůže chování ani dudlík,nevím už co jí může trápit. Teď se ještě přidal problém¨- dostaly jsme vyrážku na ramínkách, krčku a obličejíčku, 3dny mažeme od pediatričky doporučenou mastí Infadolan a dnes má obličejíček jak spálený. Natřela jsem slunečnicovým olejem, tak doufám, že se to spraví.Jsem z toho nešťastná, proto prosím, kdo máte nějaké podobné zkušenosti, ozvěte se. moc děkuji

• Citovat
  • Upravit
allines
21.1.11 22:11

Prdíky

No já mám 4 týdenní holčičku a je to přesně tak, přes den se furt chruje, ale v noci spí docela dobře. Je to asi tím, že jí zlobí bříško, protože ve dne častěji pije. Hodně pecičkuju (nahřívám), taky dávám Sab Simplex, cvičím s nožičkama, ale když ji to chytne, pak nepomůže snad nic. Prostě ji jen chovám, ona pláče a já trpím s ní. Trochu pomůže dudlík, ale jen na chvíli. Jinak se po nějaké době vybrečí a pak chudák vyčerpáním usne. Prostě to musíme přežít, holt to nepotrvá věčně. Pořád jsem se trápila, když malá zabrečí, hned jsem ji chovala, ale už mám ruce jak orangután:-). Te´d když má prdíky, zkusím výše uvedené a když to nepomůže, prostě ji dám do postýlky a jen ji podávám dudlíka, když jí vypadne, jinak prostě pláče, já ji už nechám. Kdyby to bylo déle než 10 minut, tak ji zvednu a pochovám, aby chudák neměla nějakou psychickou újmu:-). No tak hlavně pevný nervy! :-)

• Citovat
  • Upravit
Miiiiisa
25.7.13 16:22

Ahoj kolik kapek kapiček SAB dáváte a jak často se může dávat?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.8.13 10:28

Mám 14denní holčičku, trápí nás prdíky až z toho holka zfialový :-(, spí tak půl hodky a vzudí se, nakojim a zachvilku křik tak jí dám na polohu na tygříka a to usne, ani si neuprdne ani nepokadí a takhle od rána pořád dokola, jsem už zoufalá, piji fenyklový čaj, odříhutí taky proběhne. Málo kdy se to stalo, ale dnes mě to odrovnalo, máme mít kontrolu u dr. jsem tak hotová že mam strach vyjet s kočárek aby nebrečela venku :,(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex