Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Delly, mám dvě děti a s oběma jsem byla na začátku těhotenství u moře. Poprvé jsem byla ve druhém měsíci, podruhé jsme odjížděli asi pátý den po otěhotnění. V obou případech jsem se smažila na sluníčku a podruhé jsem asi tři měsíce před odjezdem užívala beta-karoten.
Doktoři mi na to pouze řekli, že se nemám moc opalovat, ale protože jsem byla v pohodě a nevadilo mi to, tak jsem neposlechla. O opalovacích krémech (používala jsem s faktorem 12) a beta-karotenu mi nic neřekli.
Podotýkám, že obě děti máme zdravé jak řípy
A obě se krásně bez problémů opalujou - asi jsem jim dala do vínku hodně pigmentu ![]()
Teď máme roční holčičku, kterou kojím a k tomu (se svolením doktorky) baštím beta-karoten, protože v létě opět vyrážíme k moři.
Pokud se cítíš v pohodě a doktor ti řekne, že je s mimískem vše v pořádku, být tebou bych k moři jela a užila bych si to. Přeju ti hezkou dovolenou
Lucka
Všeho s mírou!!! K moři se přece nejezdí jen kvůli „smažení se“ na sluníčku. A s tím Beta karotenem bych to také nepřeháněla. Je známo, že předávkování určitých vitamínů opravdu může mít špatný dopad. Může i nemusí! Pravděpodobně také začneš užívat prenatální vitamíny a minerály a tak jiné doplňky vitamínů a minerálů ani nejsou vhodné. Žiji v tropech a tak se sluníčku moc lehce nevyhnu. Ale opravdu raději před ním utíkám.
Ale to neznamená, že by jsi měla celou dovolenou strávit ve stínu. A věř mi u toho moře krásnou „barvičku“ získáš jak chceš nebo nechceš!
Přeji ti krásnou dovolenou a úsměv na tváři.
Sophie
Ahoj Delly!!!
Sluníčka se neboj, jak píše Sophie, všeho s mírou!!!
Opalování se nedoporučuje v těhoteství hlavně proto, aby nedošlo ke zhoršení pigmentových skvrn, které jsou častější a rozsáhlejší z důvodu vyšší hladiny hormonů. Já jsem v obličeji flekatá pořádně a vím, že celé léto ve stínu sedět nebudu.
Myslím, že když nebudeš na sluníčku celý den a hlavně přes poledne, ale třeba jen odpoledne, tak se pěkně opálíš a miminku neuškodíš. Opalovací krémy nepoužívám, moc jim nevěřím, že „zaručeně“ ochraňují. Používám obyčejný dětský olejíček a nikdy jsem se nespálila. Jestli si pouštím do těla jedy a toxické látky? No to určitě ano, ale rozhodně ne záměrně. Je to dáno tím, v jakém životním prostředí žijeme. A protože to v budoucnu nebude lepší, musíme na to pomalu zvykat i toho malinkého človíčka. Odborná literaturauvádí, že ty toxické látky do plodu v tak časném stadiu těhotenství ještě nejdou (píšeš, že jsi v 5.týdnu).
A ten betakaroten je myslím zbytečný. Je to chemie, vitamín, který rostlinku nikdy neviděl, já bych radši jedla více mrkve:-)
Ale je to na tobě, rozhodně bych se sluníčka u moře nebála, ale určitě ne celé dny. A vitamín D - ze sluníčka je taky důležitý!!!
Užij si to, trochu ti to závidím:-)
Mia 21tt
Nazdar holky, tak toto diskusne forum pre mna prislo ako na zavolanie!!Na buduci piatok letime do Egypta, som v 8 t.t.
V pondelok som bola u doktora na UTZ, povedal mi, ze cestovat kludne mozme, len si nemam opalovat brucho a drzat sa viacmenej v tieni. Ja sa moc tesim, ze si budem pekne pod slnecnikom citat knizky, ale tvar a nohy by som si urcite chcela opalit aspon trosku.
Takze hovorite, ze treba pouzivat detske opalovacie kremy? Ja som si uz kupila minuly tyzden normalny opalovaci krem s faktorom 25, to je asi vela, co myslite? A prosim vas, na co je dobry ten beta-karoten (este som o tom nepocula, tak sorry za mozno blbu otazku):-)
A coho (okrem nepouzivania tamojsej vody) by som sa este mala vyhnut? Na co si mam davat pozor?
Dakujem za info.
alienka
Delly,
tak neviem…
Mam tu holandsku brozurku Gezond Zwanger (Zdravo tehotna), ktora je o vyzive v tehotenstve.
Pise sa tam, ze v tehotenstve sa nemaju jest potraviny s obsahom vitaminu A (napr. pecen), pretoze jeho velke mnozstvo skodi - babatku staci aj malo.
To vsak neplati o vitamine A vo forme betakarotenu!!!!!!!
Je to tam vyslovene napisane! To totiz je vlastne iba provitamin A (tusim sa to tak vola), vitamin A si z neho vytvori telo samo a vytvori si ho tolko, kolko potrebuje. Takze betakaroten je podla tej brozurky uplne v poriadku, mozes ho zjest tolko, kolko ti v pribalovom letaku odporucaju. Neviem, odkial cerpal tvoj doktor informacie, to strasenie mi pride (prepac) chore…
![]()
O opalovani v tehotenstve. Ked si tehotna (ale neviem, ci je to tak aj na zaciatku), mas inu pigmentaciu. Aj maly pobyt na slnku moze sposobit, ze sa ti objavi tzv. tehotenska maska - teda divne stmavena pokozka na tvari, ale to plati aj pre cele telo. Preto je lepsie sa s pobytom na slnku to prilis neprehanat, aby si nebola podivne flakata.
Okrem toho v kozmetike pre tehotne od Biodermal je aj opalovaci krem pre tehule, ku ktoremu som sa docitala, ze ma vyssi faktor, aby sa zabranilo prave tej tehotenskej maske. Uznavam, moze to byt reklama, na druhej strane, keby to bolo take strasne toxicke, ako naznacuje tvoj doktor, tak by sa na to nedali - takze tiez sa mi to hystericke strasenie od tvojho doktora nejako nezda. ![]()
Skus sa popytat aj niekoho ineho (myslim ineho lekara), nech mas viacej odbornych nazorov. Ja mam toho precitaneho o tehotenstve, myslim si, ze dost, s nicim takymto som sa este nestretla. Ale je mozne, ze doktori vedia nieco, co v brozurkach pre tehotne, tehu-casopisoch, na Internete nenajdes a porodna asistentka v poradni mi nepovedala… ![]()
Ak sa ti tie horory ale nepotvrdia, radila by som ti zmenu lekara, pretoze tento ta moze opat zacat neskor strasit niecim inym a ty si tehotenstvo ani nevychutnas… ale mozno mu vazne krivdim. ![]()
Zelam krasnu dovolenku!!! Opatruj si mimiska!
![]()
schamka + Pampusik (31.TT)
Přesně tak. Beta karoten je jen provitamin A, tělo si vytvoří tolik vitamínu A kolik potřebuje zbytek beta karotenu se vyloučí. To by ti mohl doktor zakazat jist i tu mrkev ![]()
Játra se jíst moc nemají, protože obsahují vitamín A, mrkev jen provitamín A - beta karoten.
Kočulka
Ahoj Delly, bydlim u more a tak se mi opalovani nevyhne, ani kdybych nechtela, ale samozdrejme na slunicku se snazim byt co nejmin - to je sice paradox - protoze ty za morem a slunickem jedes…Ale na druhou stranu fakt - dovolena u more neni jen to opalovani.
Zkus se taky mrknout na stranky www.9mesicu.cz - MUDr.Hradilova tam po odborne strance lici, jak to s opalovanim a nejen v tehotenstvi je…(o tehotenstvi pise az ke konci, tak jestli se clankem prelouskas)
A co se opalovacich kremu tyce, tak tvuj dr ma asi opravdu mylne informace, jelikoz dneska se doporucuje faktory rady az 30-40, loni jsem videla pani, ktera na oblicej pouzivala SF 100! No to je opravdu asi moc - pri tom si neopalis ani pihu. Ale ona to byla dama, ktera si svoji plet nemohla od te „nebezpecne“ potvurky slunicka pospinit, ne?
Tak krasnou dovolenou!
Maggie+ Klubicko 31 tt
ahoj delly a ostatne holky,
ako mazadlo mozem doporucit detsky olej s azulenom (s azulenem (asi po cr)). nase mamca nas s tim natierala ako uplne male a neboly sme spalene. a s mojej skusenosi mi je teraz dost zle na slnku teda ked sa prehrejem, dokonca ani krpcovi sa to nepaci kope jak divy. a pozor na alergiu, ja som ju v zivote nemala ale asi je to zmenou hormonou stacilo 20min na slnku a bola som cerveno bodkovana
.
neviem co stym pretoze pocas zimy sa mi urobia drobne vyrazky na chrbate a hrudi a len slnko tomu pomahalo.
vychutnaj si hlavne vonu mora
(teraz mas lepsi cuch)
![]()
danka
Ahoj holky, chci se zeptat, začínáme se s přítelem snažit o mimnko, ale na konci července letíme do Řecka.Třeba ještě nebudu těhotná, nebo třeba budu a ani to nebudu vědět, ale přesto chci znát váš názor, myslíte si, že by mi to neuškodilo? A měla bych si už chránit břicho před sluncem?Prý je nejlepší jezdit k moři ve druhém trimestru, já bych byla na začátku..Tak nevím..Díky za odpovědi Ajulína ![]()
Ajulína: Ahojky já být tebou tak se vůbec ničeho nebojím. Já jsem teď v 11. týdnu a dnes jsme se s přítelem vrátili z týdenní dovolené z Egypta. Doktora jsem se ptala jestli se můžu opalovat a řekl mi, že prckovi to vůbec neublíží…spíš se prý jedná o to, aby mi tím horkem moc nekolísal tlak a někde jsem neomdlela. I tak jsem si ale přečetla pár diskuzí na netu a zjistila, že někdo to nedoporučuje a někdo tvrdí, že to vůbec neuškodí. Takže když to pálilo nejvíc, od té 11. do 14. hod, byla jsem raději ve stínu nebo se opalovala na zádech.
No já už bych se v těhu asi neopalovala…díky hormonům se mi na břiše udělali fleky a mám je tam do teď..pak jsem zjistila, že těhotným se to občas stává ..takže sluníčka s mírou ![]()
Ahoj,
ja byla loni v sestym mesici na mesic v Egypte, opalovala jsem se a kluci jsou oba v poradku. Jen jsem to s tim opalovanim neprehanela - bricho jsem moc nevystrkovala, protoze jsem mela strach, abych je „neuvarila“
. Ale ono barvu chytnes i pod slunecnikem.
Jen jsem v souvislosti s tou dovolenou narazila na jiny problem - vetsina pojistoven ma v podminkach vyjimku pro tehotny, tak pozor na to…
Ahojky, já byla letos v červnu v Tunisu (začátek 6tého MT), opalovala jsem se normálně akorát jsem si víc mazala bříško a tolik ho nevystavovala…naštěstí na nějaké fleky netrpím…doktorka problém, že bych se nemohla opalovat neměla, ale všeho s mírou ![]()
Boudice23 píše:
No já už bych se v těhu asi neopalovala…díky hormonům se mi na břiše udělali fleky a mám je tam do teď..pak jsem zjistila, že těhotným se to občas stává ..takže sluníčka s mírou
jj, raději s mírou a určitě mazat obličej vysokým faktorem právě kvůli těm pigment.skvrnám, který se v těhu můžou díky opalování udělat ![]()
Ahoj holky!
Dneska jsem byla u doktora. Jsem 5 tt a za 2 týdny jedeme k moři. Řekl mi, ať v klidu jedu, že je to zdravé, ale ať se ani náhodou neopaluji. Prý se to nesmí, hlavně kvůli opalovacím krémům, protože čím vyšší ochranný faktor, tím je ten krém toxičtější! A to se prý dostává do těla.
Copak, to bych ještě překousla, ale to opalování? Ani se mi k tomu moři nechce, protože nevím, co tam budu dělat, když se nebudu moct opalovat. A domů pojedu bílá jak SEJR! Máte s tímto některá zkušenosti???
Před týdnem jsem si koupila beta-karoten a toho se úplně zděsil!!
Prý nechápe, proč to všichni jí, že je to strašně toxické. Ani normálně prý to není vůbec zdravé a natož v těhotenství. To říkal, že vůbec, že se potom rodí děti s vrozenými vadami.
Díky a ahoj
DELLY