Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
některá z vás zde v deníčku (bohužel už nevím ve kterém) psala, že pořádá se svými známými různé párty. A o co mi vlastně jde? Psala ,že si připravují prima „hostinu“, která se skládá z opečených? kousků masa, zeleninových salátů a dresinků. Chtěla jsem ji nebo někoho kdo ví o čem mluvím, poprosit, zda by mi nemohl říct nějaké podrobnosti jak se to připravuje. Prostě nějaký ten postup a receptík. Já jsem totiž děsně nevařící typ a pokud nemám přesný recept, tak toho moc vymyslet nedokážu. Moc moc děkuji. Možná se to jmenuje fondule???????
Evula
Ahoj Evi,
ta „píchací party“ o které mluvily holky se jmenuje fondue (čti fondy). Prodávají na to takové
y - v podstatě je to hrnec, malá plotýnka, na které se nahřívá a napichovátka. Původní idea je, že v hrnečku je rozpištěný sýr a napichovátkem se v něm namáčí veka a pak se to celé konzumuje. Existují jiné varianty - např. masová (v hrnce je olej na napichovátku maso na kousky - může být různé a k tomu se podávají roztodivné omáčky…). Taky vím, že existuje varianta „čokoládová“ - v hrnci je rozpuštěná čokoláda a namáčí se v ní ovoce apod.
Směs na sýrové fondue se dá koupit v supermarketu, ty ostatní varianty mi nepřijdou moc složité, záleží jen na tvojí fantazii…
Přeju vydařenou party!!! ![]()
Petra
Ahoj Evulo!
O tzv.„píchací párty“ jsem psala já.Jde o Fondue.Je to vlastně takový kotlík(nerezový,slitinový,..),pod kterým hoří plamen,takže obsah kotlíku se neustále zahřívá.My děláme masové fondue,kdy je v kotlíku horký olej,na speciálních vidličkách máme napíchnuté maso(od toho název píchací párty,vymyslela to jedna kámoška)a vkládáme ho do rozpáleného oleje.Maso nakládáme den dopředu do směsi koření,česneku a oleje.Zatím jsme zkoušeli kuřecí prsa a vepřovou panenku,ta byla moc dobrá.
K fondue se hodí kupa salátu,který je vlastně místo přílohy,i když hladoví pánové si dávají navíc pečivo.
Hotové maso se namáčí do připravených dresingů,můj nejoblíbenější je z nivy.
Posledně jsem zkoušeli i klasické sýrové fondue,ale nějak se nám ten sýr nechtěl spojit s vínem a ostatními pří:,–(ami,které se přidávají.
Jinak o Fondue píšou určitě některé kuchařky a v edici Ivo Železného je publikována příručka,je tu spousta receptů na masové,sýrové,zeleninové,ale třeba i sladké fondue.A mimo to ještě řada salátů,dipů,omáček a dresingů,zkrátka vše,co se k téhle mňamce hodí.
Snad jsem trošku poradila,kdybys chtěla vědět ještě něco víc,napíšu Ti do osobní zprávy můj mejl a můžem to ještě probrat.
Ahoj Hanka
Evi,našla jsem jednu adresu,na ketré je obrázek Fondue kotlíku.
Jinak satčí zadat do vyhledávače heslo:Fondue a hledat ve fulltextu,je tam spousta odkazů.
http://www.ocean.cz/…Y00725CZ.HTM
Ahoj Hanka
jste opravdu skvělé, holky. Moc moc děkuji za informace. Evula
Když jsem vyděla název diskuze,skoro jsem se zhrozila
A ono je to o papání
Taky jsme byli u známých na takové párty,bylo to moooc dobrý.Prý se dá tahle
a docela dobře pořídit v Makru.
binky
Já vám ještě poradím „odlechčenou“ verzi Fondue bourgignon - tedy masových fondue, jedná se o tzv. Fondue chonoises, tedy čínské fondue, místa oleje v kotlíku se použije vývar, uděláte klasický zeleninový silný vývar - voda plus kopa kořenové zeleniny, ten pak přelejete do kotlíku a v tom se zmíněné kousky masa vaří. Jen je trochu problém s tím masem, je třeba ho mít nakrájené na tenoulinké plátky, nejlépe je polorozmražený kus masa nakrájet el. nožem. Já znám tento pokrm ze Švýcarska a tam se přímo maso na Čínské fondue prodává v obchodě.
Já ososbně nedám dopustit na sýrové fondue. Někdo tady psal, že se nepodařil rozpustit sýr ve víně. V žádném případě není dobré používat eidam nebo jiný „obyčejný“ sýr. Takový blaťácký zlato by už bylo lepší. Ale samozřejmě nejlepší by byl nějaký kvalitní sýr - emantál apod. Ale myslím, že v našich podmínkách je úplně nejlepší zakoupit směs na fondue, třeba v hypernově, krabice 400g stojí 100 Kč - 2 porce. Pouze se rozpustí a je hotovo!
dobrou chuť přeje
Katy
Zdravím!
Nedávno jsme byly v Tescu na Zličíně a koupili jsme nádobu na Fondue, stála tam něco přes třista. Připomínám, že je třeba koupit líh, který se nalévá do té malé kovové nádobky (nevzpomenu si, jak to nazvat). Ta se pak zapálí a vkládá pod kotlík, kde udržuje teplotu vařícího oleje. Ten se nejdřív v kotlíku nahřívá normálně nad sporákem. Je potřeba s tím vším zacházet opatrně, aby jste nemuseli hasit. Máme rádi hlavně žampióny, které se celé napichují na vidličky a vkládají do vařícího oleje. Taky je výborné vepřové maso, nakrájené na kostičky. Nemusí být nijak naložené. K tomu všemu je výborný Francouzský dresing od Hellmanns a jako přílohu čerstvý chléb. Je to mňamka. Najednou jsem dostala hlad!
Olča