Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
V únoru jsem v 5 tt samovolně potratila.Naštěstí mě nemuseli dělat revizi a tak mám vyčkat do menstruace a můžem to začít zkoušet znovu.Mám velký strach, že by se to mohlo opakovat a tak se chci zeptat,jestli máte některá zkušenost,jak potratu pro příště předejít.Já beru kyselinu listovou, Sarapis,E vitamín se selenem a železo.Zkoušíme to několik měsíců, v dubnu mě bude už 34 a tak si myslím,že moc času na miminko nemám.
Ahoj, ja se obavam, ze se to neda ovlivnit. Ja o to taky poprve prisla (je mi 29). Taky jsem lezela v nemocnici kvuli spineni v tomto tehotenstvi a me dve spolubydlici o to taky prisly (take pouze jejich prvni tehotenstvi). Proste se plod prestane vyvijet a paklize jsi na sebe opatrna (nezvedas nic tezkeho apod.), tak si nic nemuzes vycitat. To neznamena, ze ja bych to neobrecela, ale beru to tak, ze proste neco nebylo v poradku a proto je lepsi, ze se to nenarodi - nez mit pak postizene dite (spatne vajicko, spatne chromozomy, apod. - no nejsem odbornik, ale neco jsem uz taky precetla).
Drz se, priste to urcite vyjde. Tlak veku znam, bala jsem se, ze s nam to nebude darit treba i nekolik let. Ted jsem pro jistotu na neschopence, abych proste udelala vse pro zdarne ukonceni tehotenstvi (uz jsem trikrat spinila, coz cloveku na nalade nikterak neprida a mam pocit, ze me dite bude kvuli prozivanemu strachu urcite nejak postizene, no proste chapu vsechny, kdo prozivaji obavy…).
Prvni tri mesice u tohoto tehotenstvi jsem brala hormony na podpporu pro udrzeni plodu (progesteron - myslim Dulphaston nebo podobne) a taky kys. listovou. Navic jsem mela a jeste i mam porad bolesti v podbrisku a tak mi dali Magnesium, coz dost pomaha (i kdyz me kazda bolest v brise desi!!!). Proti spineni navic ted Ascorutin (myslim, nebo podobne). No, vidis, ze jsem doslova napraskovana, ale vic se asi delat neda, nez cekat.
Drzim palce!
Eva , 15tt
Ahoj holky, nevíte některá, jak to je s nutností provádění revize dělohy? Já jsem potratila ve 4. týdnu, a doktoři si mě hned nechali ve špitále a ještě ten den mě nahnali na revizi. Když jsem se ptala, jestli je to nutné, tak mi řekli, že se musí udělat vždycky, protože prý dokonalý potrat neexistuje (tj. aby z těla odešlo všechno) a že vždycky něco zůstane a mohlo by to působit problémy. Tohle vysvětlení mi sice přijde docela logické, chápu, že v děloze může něco zůstat a mohlo by to působit komplikace, ale to jejich kategorciké, že vždycky je to tak, mi moc nesedí. A teď tady čtu, a ne poprvé, že jsou případy, kdy se revize nedělá. Víte některá, jak to tedy vlastně je?
Předem dík za odpověď, Bubinka
Ahoj Bubinko,
u mě to probíhalo tak, že jsem na těhot.testu měla //.Během týdne jsem začala krvácet.Okamžitě jsem šla k doktorce,ta mě vyšetřila pohmatem i ultrazvukem a vzala mě krev.HCG bylo 70 a tak mě doktorka upozornila na případné mimoděložní těhotenství, ikdyž na UZ nebylo nic vidět.Další den bylo HCG zase 70 pak 79 a tak mě poslala do nemocnice.Na příjmu mě vyšetřili a protože na UZ opět nic nenašli,tak mě poslali domů s tím, že jde o spontánní potrat a tělo si s tím poradí nejspíš samo.Chodila jsem denně na krev na HCG a to začalo klesat a během dalších dvou dnů bylo už jen 30.Tak mě doktorka v nemocnici řekla,že vzhledem k tomu, že chci mít ještě dítě, tak do mě nebudou zasahovat a podle výsledků HCG je vidět, že se to vstřebává samo.Byla jsem moc ráda, protože takhle už to můžeme začít zkoušet znovu a nemusíme na nic čekat.Včera jsem to dostala a hned po skončení jdeme na to:-)Snad se to už konečně podaří,ale jak jsem psala,bojím se, aby se to neopakovalo.Když tak napiš,jak to probíhalo u tebe.Avi
Ahoj, Avi!
Já jsem přišla o miminko loni v červnu na začátku 12. týdne, s tím, že miminko nežilo někdy od 6. týdne. Spíš pro Bubinku - na revizi jsem musela právě proto, že tam bylo tak dlouho, aspoň tak mi to vysvětlili v nemocnici. Myslím, že je to individuální, když vidí, že to odchází samo a někdy na začátku, tak to nechají a jen zkontrolují, jestli se děloha opravdu sama vyčistila.
Znovu snažit jsme se mohli až po čtyřech měsících, ale povedlo se nám hned a teď už začínáme 23. týden. Musím to zaklepat na dřevo, od začátku to probíhá v pohodě a nemusela jsem ani zůstat na neschopence (nedělám těžkou práci, jsem spíš v kanceláři). Zpočátku jsem dostala dvě injekce neolutinu forte (v rozmezí týdne), pak Utrogestan, obojí na podporu, ale spíš preventivně.
Jestli to bylo poprvé, tak myslím, že máš velikou šanci, že se to nebude opakovat. Spousta holek na emiminu má podobnou zkušenost a další mimčo bylo v pohodě. Existuje i názor, že se děloha čistí před těhotenstvím právě tímto způsobem, ale nevím, jak je věrohodný.
Přeju ti, ať se brzy zadaří a všechno dobře dopadne.
Petra a Berušátko
Ahoj, me se plod taky nevyvijel a tak me vycistili kvuli podezreni na mimodelozni tehotenstvi - mela jsem bolesti a na UTZ nic nenasli (ale HCG jsem mela kolem 400). Bohuzel, HCG nekleslo nijak vyrazne a tak me vzali druhy den na laparoskopii a ze mi mozna vezmou vejcovod - pri potvrzeni mimodelozniho tehotenstvi. Nastesti se to nepotvrdilo a tak me jen znovu precistili delohu, mam ji pry hodne zaklonenou a tak to poprvy asi nevycistili dokonale.
No tim vsim chci rict, ze cisti v nekterych pripadech i proto, aby vyloucili mimodelozni tehotenstvi a mozna i proto,ze u zaklonenych deloh by opravdu mohla nasta eventualita, ze si telo neporadi samo? No nevim, tenkrat jsem byla nastvana, ze jsem za doktory vubec sla a rekla jsem si, ze priste to necham jen na prirode - protoze po cisteni ti doporuci 3-mesicni pauzu pred dalsim otehotnenim a to me jen zase stresovalo. Zatimco kdyby si telo poradilo samo, verim, ze by pak bylo jen na prirode, kdy telo bude pripraveno na dalsi otehotneni - proste po dalsim cyklu (az by se dostatecne snizilo HCG).
Mimochodem, ty 3 mesice abstinence se nam nejak nepodarilo dodrzet (rikam, ze snad musel byt deravy kondom
, a otehotnela jsem hned po prvni menstruaci. Asi me vycistili fakt dobre
.
Takze hlavu vzhuru a drzte mi palce, at mi to ted napodruhe dobre dopadne.
Eva, 15tt
Ahoj holky, děkuju moc za odpovědi. U mě to bylo tak, že když jsem šla k doktorovi, tak mi naměřil HCG přes 400, na UTZ byla vidět jenom taková malá tečka. Podle gravimetru jsem byla v 6. týdnu, ale spíš to bylo míň - já to odhaduju tak na ten čtvrtý týden (bylo to po první MS od vysazení HA a ta první MS přišla asi po 37 dnech - takže těžko usuzovat na nějakou pravidelnost) - i podle tulení. U doktora jsem byla v pátek a hned mě objednal znovu na pondělí na kontrolní UTZ, v neděli v poledne mě začalo bolet břicho a začala jsem krvácet a v pondělí ráno už bylo po všem. HCG klesalo - v pondělí mi naměřili asi 200. Protože chodím na gynekologii do špitálu, tak si mě tam hned nechali a navečer jsem šla na revizi. Doporučili nám snažit se dokonce až po půl roce, což jsem ale po probouzdání několika diskusí a internetových stránek zavrhla a usoudila jsem, že 3 - 4 měsíce stačí. Na revizi jsem byla na konci ledna, teď jsem měla první MS, tak počítám, že bychom začali na konci května. Utěšuju se tím, že jsme si stejně říkali, že nechceme, aby se mimčo nenarodilo o vánocích, tak se to takhle zařídilo samo
Taky doufám, že to pak už půjde dobře - prostě nepřipouším jinou možnost ![]()
Dík a držím všem palečky, Bubinka
Ahoj, mozna uz jsem to psala, ale s temi 6 mesici to opravdu nebude tak zhave. Me nejdriv rekli ze po sesti, ale neoficialne uz pry po 3 mesicich. No, my jsme opravdu pouzivali ochranu ( a predtim jsem pul roku nemohla otehotnet) a presto se to nejak stalo, no otehotnela jsem hned po prvni menstruaci po revizi. Hrozne jsem se bala, ze to kvuli tomu nedopadne dobre, ale zatim -tuk, tuk, tuk - jsem v 15tt a jde to (i kdyz spinim a nevi se cim to je). Ale doktor me uklidnil, ze se nemusim bat. Takze podle me standardne 3 mesice musi bohate stacit. Podle me, kdyz bude telo pripraveno, tak se to vajicko tam uhnizdi, jinak ne - a to muze byt individualni.
Tak drzim palecky.
cau holky taky se svami podelim o svuj smutny pribeh.Je mi 26 let a memu pritelovi 27 rorhodli jsme se ,ze by jsme chteli rodinu a tenhle rok a tak jsme se zacali snazit.Po 2 mesicich jsem prisla do jineho stavu a byla jsem stastna ,ze se nam to tak rychle povedlo a rikala jsem si ze pujdu k doktorovi az budu v 7 tydnu , kdyz uz tak at mi rekne doktor ze vidi i me miminko na ultrazvuku a je vse v poradku.Ale v 6 tydnu jsem zacala krvacet a hned jak to bylo mozny jsem letela k lekari a ten konstatoval spontanni potrat a ze se tim nemam zatezovat,ze je to casta vec ktera se stava a jak prestanu krvacet muzeme se snazit zase o miminko.Jen pripisu krvacela jsem 8 dni a docela hodne a mela jsem strach ze se to snad ani nezastavi ale dnes je to 5 dni co jsem uz v poradku a citim se skvele.Ale i kdyz mi lekar rekl ,ze o miminko se muzu snazit hned ze nemusim cekat do prvni menstruace tak jsem si rekla ze radsi pockam at se mi telo vzpamatuje a zacneme hned pristi mesic.Je pravda ze jsem byla hodne smutna,ze se to nepovedlo hned,ale asi nebylo neco v poradku a tak se tim uz nezatezuji nemelo by to pro mne zadny dobry uzitek a uz se tesim na budoucnost a doufam ze bude pro mne hezci !!!!!!!!!!!Jen pripisi jeste ziji v usa a mozna je tu na vse jiny nazor co se tyce doktoru.Preji vam krasne tehotenstvi bez problemu!!!!! ![]()
Díky všem za vaše příspěvky. My už se můžem začít znovu snažit, tak doufám, že to konečně vyjde.Všem držím palečky a přeju hodně štěstí.Avi
Zdravím všechny maminy,
první dceru jsem rodila v Brně Bohunicích a byla jsem nad míru spokojená. Druhá dcera se narodila v Praze u Apolináře a to už je v porovnání diskutabilní.(Možná kvůli tomu, že se v té době rekonstruoval porodní sál a já rodila v boxu a hned vedle za plentou tam byla jiná rodička, která šíleně ječela. Dost mě to vadilo) Momentálně žiji v Mexiku, ale přijedu rodit domů- do Prahy......dcery říkají, že nechtějí Mexičánka..haha. Snažila jsem se najít stránky porodnic v Praze, ale nenašla jsem nic podrobného. Vysvědčení pro porodnice moc pomohlo, ale je to dost subjektivní názor. Asi mi hodně záleží na personálu a příjemné prostředí pro porod- ne chladné nemocniční prostředí. Takže otázka je ........jaká Pražská porodnice je ta nej.?
Ahoj holky, je mi 26 a bohužel se mé první těhotenství také nevyvedlo (zamlklý potrat v 6 týdnu). Chtěla bych se Vás zeptat, jestli jste podstoupili po revizi nějaká vyšetření? Mne můj gynekolog ani neprohlídl, zda je po revizi vše OK (tím myslím normální vyšetření jako při preventivní prohlídce). Začali jste brát nějaké vitamíny? Díky moc za všechny info. Domnívala jsem se, že se mi můj doktor bude po revizi více věnovat, že mi řekne co dál, atd. ale neřekl ani ťuk. Chápu, že pokud se to stane poprvé, nejedná se o žádnou tragédii - alespoň z jeho pohledu
- a není potřeba, aby mi něco dlouze vysvětloval, ale nějaké info přece potřebuji. Tak díky moc, budu ráda za všechny vaše příspěvky.
Já už to dneska dlouze vypsala do tématu"zamlklý potat"Teď tedy jen krátce.Loni v červnu jsem byla těhotná,ale utvořil se jen gestační váček a včervenci jsem potratila.Na revizi jsem ani nebyla,nic tam prostě nezůstalo.Byla jsem z toho moc smutná a bála se že už nikdy neotěhotním.Od ledna letošního roku beru Kys.listovou(dopručuje se brát 3 měsíce před plán.početím a v těhotenství alespoň 1.trimestr.Pozor na vit.A,ten ne!!!),měřím BT a manžele přestal kouřit.No a zítra jdu na 1.USG.Měla bych bý podle poslední MS 7 týdnů.
Binky
Ahoj, ja po revizi kontrolu mela, uz jenom proto, ze jsem po asi dvoudenni prestavce zacala znovu krvacet - a bylo to znamkou zanetu a tak jsem jeste musela navrch mit antibiotika (pry zanet zpusobeny tou revizi a stava se to pry casto). Tvyho doktora bych radeji vymenila, zvlast, jestli te ani neinformoval co dal (kdy zacit s dalsim ditetem, co mas pro to delat a tak). Navic podle me kontrola po propusteni z nemocnice a znovu-prevedeni do pece tveho doktora by mela byt samozrejmosti.
Mozna jsem jen prilis narocna, je to na tobe, ale ja bych si to libit nenechala.
H.
Jaké užívat vitamíny před plánovaným těhotenstvím?
Jsem po kyretáži a momentálně užívám Laktobacilly - aby podpořily čištění a taky kvůli hrozbě zánětů. Někde jsem četla, že je dobré užívat laktobacily - pravidelná stolice a tím pádem i čistější střeva a všechny orgány a tím klesá riziko zánětů.
S vitamíny si ovšem nejsem jistá, jím hodně ovoce a zeleniny a snažím se stravovat zdravě (ne vždy se mi to daří). Tak se bojím převídamínování.
Teď očekávám první menses po zákroku, ve středu tomu budou přesně 4 týdny. Máte někdo podobné zkušenosti a jak dlouho jste čekaly až se obnoví cyklus? Mám z toho trochu obavy, protože po vysazení HA jsem více než rok srovnávala cyklus, půl roku vůbec nic a potom velmi nepravidelně 40 a více dní. Možná i proto mé těhotenství dopadlo tak jak dopadlo - potratem v 5. týdnu.
Ještě že jsou taky ty diskuze, moc mi to pomohlo, že v tom nejsem sama.