Kojení a psychika

55
3.1.13 19:00

Kojení a psychika

Ahoj, chtěla bych se zeptat kdo jste měli problémy s psychikou po porodu, úzkosti, deprese, dokonce i špatný zrak - nic vás nebavilo, neměli jste z ničeho radost atd atd,,, jestli se vám to po ukončení kojení srovnalo? Jsou totiž názory, že kojení psychiku zhoršuje a pak taky že to s tím nemá nic společného. Tak bych chtěla znát vaše osobní zkušenosti. Jsem 4 měsíce po porodu a můj dr. tvrdí, že až přestanu kojit tak se vše zlepší. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
3.1.13 19:01

@Lucka-zach Moje stavy po porodu byly tak děsné, že jsem kojit přestala velmi brzy.

• Citovat
  • Upravit
ano
3.1.13 19:09

ano, souhlas

Při kojení jsem nežila. Měla jsem v podstatě dělat sama se sebou a s tím, abych vůbec nějak fungovala s dítětem. Moc radosti jsem neužila, úzkostné stavy byly nejhorší těsně po porodu, měla jsem strach ze smrti.
Oči se mi nezhoršily, ale strašně jsem trpěla s klouby, koleny. Tam mě na nohy postavilo Proenzi.
Ale jinak obrovská únava, ale to spíš tím nevyspáním, které dlouhodobé kojení přináší.
A hodně se mi zhoršila imunita, v podstastě jsem byla pět let v kuse neustále nemocná, chytla jsem jakoukoliv infekci, která prošla kolem. Přesto jsem kvůli tlaku okolí kojila každé dítě víc než dva roky :oops: Dneska už bych to neudělala, podepsalo se mi to na fyzickém zdraví a mám pocit, že ani dva roky po ukončení kojení všech dětí se mi nesrovnala psychika.
A taky absolutní nechut k sexu.

• Citovat
  • Upravit
5829
3.1.13 19:13

@Lucka-zach u mě to tak bylo. kojila sem jen 7 týdnů a měla sem i s kojením dost problémy. začarovaný kruh- kojení nešlo, to mě stresovalo, a ve stresu zas moc nejde kojení… :lol: vzdala sem to, nechala si napsat prášky a fakt mi to pomohlo.
bylo to mé první dítě, takže asi ani nepřidala ta nejistota. zachvíli rodím, tak sem zvědavá, co bude u druhého…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
3.1.13 19:41

Já to měla když malému byli tři měsíce. Totální unava, bušení srdce a bezmocnost. Kojila sem a šla k doktorovi a ten mi řekl, že mi nemuže nějak pomoct že až prý přestanu kojit že mi něco předepíše a mezi tim se to nějak srovnalo ale za to ted :? ted mi psychika trochu habruje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7260
3.1.13 19:50

Prestala jsem kvuli tomu kojit… kojeni dvojcat je narocny a vycerpavajici, kluci nesali z prsu, takze jsem musela odsavat a davat jim to flaskama a to byl des. Do toho takovy to poporodni blues a byla jsem fakt napalici. Jen jsem prestala kojit, bylo mi lip. Podle me nema smysl se trapit s koienim kdyz to nejde a kdyz ma zenska depky. naopak pak neni daleko k laktacni psychoze a to je teprve mazec.. a ja do ni zrejme nemela daleko… kdyz jsem kojila, predstavovala jsem si jak klukum mlatim hlavama o stul a nenavidela jsem je… takze ja mak s kojenim tqk spatny zkusenosti ze vim, ze i kdybych mela jeste nekdy jedno mimco, kojit nebudu na 100%!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
3.1.13 19:56

Dvojčata bych teda nezvládla, máš můj velký obdiv. No já s kojením problémy už nemám, to jsem měla velké na začátku, cca tak do 2 měsíců, pak se to už srovnalo. Takže nervy jsem měla v 6nedělí kvuli kojení, ale to ustalo a objevilo se zase tohle. Jsem taky strašně vyčerpaná, přesto že hodně spím. V noci kojím jen jednou. Dostala jsem slabá AD při kterých se prý může kojit, ale nějak to nezabírá, už jsou to 3 týdny a nic se nelepší. Uvažuji že to ještě chvíli vydržím a pak přestanu taky kojit, ale bojím se, že i když přestanu, tak se mi ta psychika nezlepší a budu si to akorát vyčítat. Myslíte že to má souvislost s psychikou? Třeba to že je při kojení vyšší hladina prolaktinu? „ANO“ - jak funguješ, když se ti ani po 2 letech po kojení psychika nesrovnala, zvládáš to? Máš vůbec z něčeho radost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7260
3.1.13 20:01

Ale zvladla… musela bys… kdyz je nehur tak si rikam ze nekdo ma i trojcata a to je teprv masakr ;-) dvojcata jsou celkem beznej jen v dnesni dobe IVF ;-)
Ja teda uz nemam takovy depky vyslovene vuci detem ale strach ze smrti zustava a obcas me napadaj divny myslenky.. q co beres za ty antidepresiva? A bylas kvuli tomu na gynde nebo u obvodaka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
3.1.13 20:06

Holky to samí sem prožívala já ale nějak sem to vždycky rozdejchala.Ale co vím tak pro těhotné kojící jsou AD ZOLOFT.Ty beru já a musim říct že je mi lépe. Já sem byla sama s dvouma dětma a nějak sem to psychicky neunesla :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7260
3.1.13 20:10

Zoloft? tak to me prekvapuje.. ten jsme davali na neurochirurgii pacientum po operacich mozku a vzdycky jsem si mzslela ze je silnej.. ale je fakt ze na ne moc neucinkoval… mlna ne jsme museli vzit jiny lektvary ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
3.1.13 20:13

No já právě beru ten Zoloft. Nebyla jsem u obvoďáka ani na gyndě, šla jsem rovnou na psychiatrii, protože jsem to přisuzovala tomu že je to po porodu a nechtěla jsem to prodlužovat. Jen jsem myslela že po 6nedělí bude klid a nečekala jsem že se to rozjede. Beru půlku, 25 jednou deně. Nemám ani depky z mimča, je strašně hodný, takže vlastně tak nějak nechápu z čeho to mám a mám z toho strach. Mikoy, za jak dlouho ti ten zoloft zabral? A jaké jsi měla příznaky? Já mám pořád takovou vyčerpanost, celkovou malátnost, pomalu mi to myslí, výpadky paměti…už aby to bylo za mnou. Bojím se, že ten Zoloft nezabere. Přestaly byste kojit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
3.1.13 20:14

Já sem po zoloftu relativně v klidu a to jsem před tim měla hrozné stavy. Uzkosti, nervozita, stresy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7260
3.1.13 20:19

Aha. Ja bych kojit prestala urcite. Me to opravdu pomohlo… nemuzu rict ze jsem uplne ok ale zlepsilo se to rapidne par dni po ukonceni kojeni. Najednou jsem byla klidna, min unavena atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
3.1.13 20:28

@Lucka-zach neboj to přejde. Taky sem to měla. Ze začátku sem brala taky pulku asi týden a pak celou. Já byla hrozně unavená a pořád sem zívala, chtělo se mi hrozně spát a byla sem tak trochu mimo :nevim: a měla sem žaludek na vodě připadala sem se jako po flámu. Ted ho beru skoro dva měsíce a všechno přešlo. Tak ještě vyčkej.. taky sem se modlila kdy to přejde a přešlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
3.1.13 20:45

No já už se taky modlím kdy to skončí. Jsem taky neuvěřitelně vyčerpaná, ale to jsem byla ještě i před tím než jsem to začala brát. Spím třeba 8 hodin a do hodiny jsem jak praštěná palicí, uplně mimo. Jsem unavená, nedokážu se soustředit a mám takové návaly. Najednou jsem strašně nervozní, polije mě horký pot, začne se mi točit hlava a je mi na omdlení. Kvuli tomu nechci ani nikam chodit. Ach jo…pořád si říkám jak dlouho to ještě vydržím. Vím že jsou na tom jiní ještě hůř, ale mrzí mě to. Těšila jsem se na to a představovala jsem si to teda uplně jinak. Jsem pořád jak pod práškama, do úsměvu se musím nutit, aspoň kvuli malýmu. Přemýšlím jestli je to opravdu tím porodem, jestli nemám jít třeba ještě na neurologii, na CT nebo tak něco. Já si to chci sakra užívat a ne se takhle trápit. A to už jsou to 4 měsíce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová