Kojení a psychika

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.6.13 09:34

Chtěla bych obnovit tuto diskuzi - je možné, že kojení mi dělá zle na psychiku, když předchozí děti jsem kojila dlouhodobě a bez větších problémů? Myslíte, že to taky může souviset s nedostatkem železa po porodu? Měla bych správně užívat nějaký doplněk s železem, ale nedělám to, protože se bojím zhoršení zácpy. Necítím se prostě psychicky dobře a mám pocit, že to souvisí s kojením, horší se to, když mám plná prsa. Je mi to hloupé, zvlášť protože v okolí platím za zdatnou kojnou, starší děti jsem kojila v podstatě několik let.

• Citovat
  • Upravit
18223
21.6.13 09:47

Myslím, že může. Sama jsem to tak měla. Když jsem přestala kojit, trochu se mi ulevilo, nebyla jsem tak podrážděná. Navíc to železo může mít vliv. Raději ho ber a k němu něco, co tě trochu prožene. Přecijen bez něj budeš unavená a únava má na psychiku velký vliv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5842
21.6.13 09:49

Železo ber, zácpa se vyskytuje jen v případě, že se tím předávkuješ… když máš železa hodně, ale tobě to předepsali z důvodu nedostatku…když jsem měla nedostatek železa, byla jsem celé dny tak unavená a bez nálady, že jsem skoro nemohla chodit do práce…od 10hod dopo. jsem usínala téměř kdekoli, železo je velmi důležité, tak to ber! Do tří dnů by ti mělo být lépe! Myslím, že tvé problémy souvisí spíše s nedostatkem železa, než s kojením samotným, ačkoli miminko určitě z tebe čerpá vitamíny (včetně železa), to bezesporu. Když železo budeš brát, mělo by se to zklidnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.13 10:10

@Nainuva @March7 Děkuji za názor, už jsem si to železo nachystala, dvě hodiny po jídle je teda vezmu a uvidím, co to udělá.

• Citovat
  • Upravit
31594
21.6.13 10:21

Co bylo u předchozích dětí vůbec nemusí být u současného. Já měla u prvního kojení prakticky bez problému, teď u třetího trpím na záněty, do třetího dítěte jsem to neměla a najednou stačí trochu víc naplněné prso a už to na mě leze :zed:

Asi taky záleží na tom, jak staré máš dítě, jestli je ještě laktace taková šestinedělně divoká nebo už jste třeba po 3m a pořád to takto je.
Jinak já měla před nástupem první laktace opravdu hodně divné psychické stavy, u druhých dvou už jsem to očekávala a bylo to lepší, ale ten pocit před nástupem mlíka byl takový psychicky nepříjemný, takže asi tuším, jak se cítíš, zřejmě ti ty hormony víc lítají.
Moje zánětové problémy se teď dost utišili, když jsem začla od 6m dávat UM. Laktace klesla, místo kojení třeba 10×-12× za 24h kojím tak 4×-6× a prsa jsou v klidu, pokud už máš dítě větší, tak bych zavedla i UM, aby se laktace ustálila, prsa se nenalívaly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1107
9.10.17 14:31

Ráda bych obnovila diskuzi, musela jsem přestat kojit půlroční mimčo, protože to šlo se mnou docela z kopce, psychika totálně v háji. Měla jsem to už u prvního, ale tam jsem to přetrpěla bez léků a kojila víc než rok. Nyní už jsem takový hrdina nebyla a šáhla jsem po lécích abych si psychiku trošku uklidnila, to znamená konec kojení. Stále však odsávám a mám tendenci se ke kojení vrátit, i když vím, že by to byl krok zpět. Navíc malá je na UM spokojená, to jen já mám výčitky, že ji ochudím o vitamíny, bude víc nemocná a tak. Zlepšila se vám psychika po ukončení kojení? Nelitujete? děkuji za příspěvky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1015
9.10.17 14:43

Ahoj, jsem odpůrcem kojení. Kojila jsem dvě děti zhruba měsíc… Při prvním mi malá roztrhala tak bradavky, že mi málem upadla!!! Úplně se mi díky špatné technice odchlipla, držela jen na kousíčku. Vždy po kojení jsem vložkou bradavku prichlipla zpět a novým kojením mi to zase utrhla. Byli nemožné se i utřít ručníkem. Utrhla bych ji snad. Fakt to stojí za to trápení??? Ne! Třetí dítě jsem nekojila vůbec. Ani kapku. Nechala jsem si zastavit laktaci už v porodnici. A svatý klid!!
Děti jsou na umělém mléku spokojené, přibírají ukázkově a opravdu na imunitě to dle mě na ní nenechalo následky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
9.10.17 14:50

Udělej to tak abys byla ty i dítě spokojená. Pokud je to UM, tak se přestaň trápit. Půl roku je krásná doba a miminko potřebuje maminku v pohodě. Mateřská láska se nepřepočítává na litry mateřského mléka. :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
9.10.17 15:07

Já taky musela přestat kojit na 3 měsících, kojení melo špatný vliv na mojí psychiku a nelituju, jsme obě spokojené. Jinak k té imunitě.. mám zkušenost, že dítě, které jsem kojila dlouho je často nemocné a naopak staršího jsem kojila jen tři týdny, nabylo mléko a je nejzdravější z rodiny!!! Takže já vůbec nevěřím nato, že kojení je to nejlepší. Kolikrát maminka nejí vyváženou stravu a nedá svému dítěti, to co potřebuje. Naopak v um je vše. A málokterá je tak sečtělá, aby věděla co a kolik čeho má jíst

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1107
9.10.17 20:26

@Lamátko no je pravda že v těch depkách jídlu opravdu moc nedám
@MaminkaLucka to muselo být hrozný, strašná bolest, to se ti nedivím, no jenže mně kojení technicky vždycky šlo bez potíží, přestávám kvůli svému duševnímu zdraví i když nevím, jestli dělám dobře :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
9.10.17 21:34

Určitě děláš dobře, že přestáváš, bude ti líp i dětátku :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.21 13:08

Ahoj holky,

obnovuji diskuzi - kojím skoro 6 měsíců a má psychika je čím dál horší, prakticky každý den brečím, nemám z ničeho radost. Myslím, že je za tím to, že se vůbec nevyspím. Malá plače- když ji nekojím po dvou hodinách, k ránu je to i po hodině a to by chtěla jen prso. Pořád jsem čekala, že se to zlepší - už nemám sílu ani nic vymýšlet - dudlík nechce, flašku nechce ani s UM ani s MM. Příkrmy jí pěkně - masozelenina na oběd, ale tím že nepije musím ji pak stejně nakojit. Připadám si jak v kruhu z kterého nemůžu vystoupit. Poslední dobou mám i divné myšlenky, že si něco udělám. Vím, realně že ne, ale napadá mě to…mám ještě druhý dítě a vůbec se mu nevěnuju a jsem mimo. Přemýšlím, zda pomůžou nějaký prášky, jestli je už toto deprese - ale nevím - když stejně budu pořád vzhůru, zda mi vůbec něco pomůže. Přes den se nevyspím- jednak mám druhý dítě a malá spí jen za jízdy.
Prosím zachovat anonym.

• Citovat
  • Upravit
53190
9.11.21 13:36
@Anonymní píše:
Ahoj holky,obnovuji diskuzi - kojím skoro 6 měsíců a má psychika je čím dál horší, prakticky každý den brečím, nemám z ničeho radost. Myslím, že je za tím to, že se vůbec nevyspím. Malá plače- když ji nekojím po dvou hodinách, k ránu je to i po hodině a to by chtěla jen prso. Pořád jsem čekala, že se to zlepší - už nemám sílu ani nic vymýšlet - dudlík nechce, flašku nechce ani s UM ani s MM. Příkrmy jí pěkně - masozelenina na oběd, ale tím že nepije musím ji pak stejně nakojit. Připadám si jak v kruhu z kterého nemůžu vystoupit. Poslední dobou mám i divné myšlenky, že si něco udělám. Vím, realně že ne, ale napadá mě to…mám ještě druhý dítě a vůbec se mu nevěnuju a jsem mimo. Přemýšlím, zda pomůžou nějaký prášky, jestli je už toto deprese - ale nevím - když stejně budu pořád vzhůru, zda mi vůbec něco pomůže. Přes den se nevyspím- jednak mám druhý dítě a malá spí jen za jízdy.
Prosím zachovat anonym.

Osobně bych odstavila. Nejspíš to nepomůže na noční buzení, ale bude tě moci alespoň chvíli zastoupit manžel/mamka v péči a ty si odfrkeš. Tvoje myšlenky mi nepřijdou vůbec normální a pokud je nechceš řešit s lékařem, tak už dál nekoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4154
9.11.21 13:50

Zazila jsem to a je to priserny. Kdo to nezna te nikdy nepochopi. Chtelo by to aby ti nekdo z rodiny pomohl, abys mohla lezet pres den aspon na hodinku si schrupnout. Chodila jsem takto s detmi dlouho a drzelo me to nad vodou. Noci jsem nenavidela a dodnes mam uplne paniku kdyz vidim ze bych se mohla nevyspat, uplny trauma :lol: Ale mohu te uklidnit ze to nebude trvat vecne. Ja teda byla takova, ze jsem to kojeni drzela a zvladla jsem to za cenu, ze jsem prestala varit, zacala jidlo pro nas kupovat, byl doma bordel apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
9.11.21 14:03

Tohle neni uplne normalni, res to s lekarem.

Plus zkus malou co nejcasteji nadelit nekomu jinemu - dve hodinky mezi kojenim to chlap zvladne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová