Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky. Som tu novacikom a preto mi trvalo, kym som zalozila nove disk.tema. Uz vcera som pisal, ze po tazkom porode, teda az za dva mesiace mi diagnostikovali zapal creva. Mam caste prujmy, citim sa unavena, do toho sa dnes pridala krv. Beriem Asacol, Salofalk klyzmy a Normix. Do toho plne kojim. Snazila som sa zistit, ci s tymito liekami mozem kojit, tak som obvolala pol republiky a nikto mi nebol schopny poradit. takze som sa rozhodla kojit. POtrebujem radu, mozno povzbudenie… Kojenie telu ubera dost energie, takze zvazujem UM, vobec mi to neprida na psychickej pohode, ktora je uz teraz mizerna, kedze nevidim ziaden pokrok. Po precitani informacii na nete, co vsetko sa moze s organizmom stat pri tychto zanetoch, mi je strasne. Prosim poradte…Kartonka
Kartonko záleží čistě jenom na tobě. Léky ti předepsal lékař, který věděl, že kojíš? Upozornil tě jaké to může mít následky a doporučil kojení ukončit? Takže bych se řídila tímhle tím. Určitě bych se řídila momentálním zdravotním stavem a tím jak se cítíš, protože důležitější je tvoje zdraví než kojení. Nepíšeš nic o dietě, která je v tvém případě určitě důležitá. Pokud nebude docházet ke zlepšení aspoň mírnému a postupnému, tak bych kojení ukončila a nebála se přechodu na UM, protože miminko potřebuje zdravou mámu
U těchto nemocí je nejdůležitější být psychicky v pohodě a v klidu.
Sama s tím mám dost zkušeností. Beru 3g Pentasy denně a kojení mám od gastroenterologa doporučené - mám doma 2 měsíční miminko a nikdy žádný lékař (gynekolog, pediatr) neměl problémy s tím, že beru Pentasu. U staršího syna jsem měla problém s Crohnem když měl asi 2,5 měsíce, do toho míň mlíka a nepřibírání miminka. Tak jsem dokrmovala UM. Já jsem se uklidnila a dala do pohody. Crohn se po měsíci uklidnil, miminko začalo přibírat a líp pít a najednou jsem zase jenom kojila ![]()
A nezkoušela si kontaktovat Dr. Kouckého (ev. jeho poradnu na porodnice. cz)? je to dle mne odborník, co se krom jiného zajímá i dost o lécích bezpečných v těhotenství..napsala bych jemu. Často i dokazuje na safefetus. Tam jsou třídy bezpečnosti A, B,C, D. Asacol http://safefetus.com/…TradeId/3332 - s překladačem http://translate.google.cz/translate?…
Salofalk http://safefetus.com/…TradeId/1198
Normix jsem nenašla..Jinak já jsem tedy názoru, že než dítě cpát tolika léky (i když možná i relat. bezpečnými), tak bych mu dala UM. Už jen to, že Normix jsou antibiotika, tak by se mi nechtělo jimi dítě dlouhodobě „krmit“. Navíc těhotenství i kojení je velká hormonální bouře, je možné, že až se hormony vrátí do normálu, zmírní se i potíže (v těhotenství je nadprodukce kortikoidů, ty potlačují imunitu - po porodu „chybí“ a mohou se objevit nebo zhoršit autoimun. onemocnění).
Jowano, ale dr. Koucký je porodník a gynekolog a s kojením moc neporadí, protože ohledně léků v těhotenství a při kojení jsou dost rozdíly. Osobní zkušenost. A odborníkem na Crohna a UC je u nás doc. Pařízek, ale jenom taky v těhotenství ![]()
@tezi to máš pravdu, že by poradil v těhotenství, ale při kojení už ne - to mě nenapadlo ![]()
Dakujem Vam moc krat. Co sa tyka mojho gastro lekara, ten mi vyslovene tieto lieky sil na mieru, aby som mohla kojit. Doc. Lukas je nazoru, ze salicilaty prechadzajuce do mlieka nejak vazne neohrozia dietko. Som rozhodnuta na 50 percent. To by znamenalo, odsavat mlieko a vylievat ho do odtoku a neviem ako dlho trva, kym sa laktacia zastavi?
Jowano já mám právě zkušenost přímo u dr. Kouckého, kdy jsem ještě v těhotenství řešila kojení s léky, i když jinými než bere zakladatelka a sám se ptal na názor neonatologů. A stejně mi nikdo nebyl schopný dát jasnou odpověď.
Ja bych asi kojila. Ono je jen par leku, ktere vylozene skodi. A info z pribalovych letaku se neda brat tak vazne, vyrobci se jisti. A kdyz lekar vi, ze kojis. Ale pokud prejdes na UM tak tim take nic nezkazis. Asi bych se rozhodovala podle toho, co ti vic vylepsi psychiku