Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mám 4 denní miminko, v porodnici mě nutili kojit přes bolest a přes krvácení z bradavek. Malá plakala, nespala, jen cumlala krev a pak to zvracela. Tak jsem hned přešla na UM, malá nádherně spí teď 3-4 hodiny, v noci se na mlíko budí 2×. Nemám žádné mléko, nic mi neteče, jen bradavky trochu bolí ale to prý je a bude. Máte někdo také zkušenost s UM od narození? ![]()
@kavenka já vím, sama jsem byla odkrmena na Sunaru a žiju 😄 jen jsem chtěla vědět jestli má někdo zkušenost s UM od narození. Já kojila 2 dny přes klobouček ale vždy sála jen krev. V porodnici jsme dokrmovali Nutrilonem.
Sama jsem ráda, byla jsem vyřízená, 2 dny jsem nespala, až včera konečně v noci jsem se vyspala 😄 💕
Ano, a v cem ma byt prvni tyden jiny? My davali Hipp Combiotik, stejne jako zacali v porodnici. Na krabici jsou rozepsany doporucene davky podle veku. Kdyby byl nejaky problem, tak je nejlepsi se poradit s doktorkou. Obecne se doporucuje ty mlika hned nestridat. Jinak klukovi je ted 2,5 roku a ma se k svetu ![]()
@RadkaAndBaby a bolely prsa? Stahovala jste to nebo něco? Já mažu bradavky, někdo mi doporučuje studenou sprchu někdo teplou ![]()
@Kateřina0000 píše:
@RadkaAndBaby a bolely prsa? Stahovala jste to nebo něco? Já mažu bradavky, někdo mi doporučuje studenou sprchu někdo teplou
Ja mela tabletky na zastaveni laktace, prsa nebolela. Pila jsem hodne maty a salvej, to se doporucuje. Jeste pomaha na odstaveni levandulovy olej. A snad i tvaroh, ale to jsem nezkousela. Na radu laktacni poradkyne jsem prsa lehce stahovala, nosila jsem 2 sportovni podprsenky na sobe, zpocatku jsem je jeste prevazela obinadlem, ale nekde uz to zase nedoporucuji ![]()
@Kateřina0000 píše:
@RadkaAndBaby a bolely prsa? Stahovala jste to nebo něco? Já mažu bradavky, někdo mi doporučuje studenou sprchu někdo teplou
A jeste je pry dobre to ze zacatku uplne neprehanet s pitnym rezimem, 2 litry bohate staci. S teplotou vody moc neporadim, to uz si nepamatuju.
U nás to bylo taky v pohodě, jen ten Nutrilon šel brzy do koše - malý měl po něm zápchu. Kendamil byl pak ok. Ale to má každé dítě jinak.
Prsa jsem řešila jen tak, že když bolely, něco jsem odsála. Po dvou týdnech už nebylo potřeba.
@Kateřina0000 píše:
Stahovat se uz nedoporucuje. Chladit. A salvejovy caj pomaha zastavovat laktaci, ale jestli uz nic netece..
@RadkaAndBaby já právě mlíko nemám ale cítím že prsa jsou větší a tvrdší ale neboli nějak extra. A o prášky na zastavení se mám zeptat gynekologa? Nebo koho?
Omlouvám se za otázky, přeci jen jsem prvorodička tak moc nevím 😄
Už v porodnici jsme museli dát UM (tam Beba, doma jsem přešli na Kendamil). Snažila jsem se měsíc rozkojit, malej nic nevysál a max 10ml po půl hodině odsávání, akorát jsem byla vyčerpaná. Po měsíci jsem zanechala pokusy a šla plně na lahvičku s UM, nejlepší rozhodnutí, konečně jsem si začala užívat děťátka ![]()
@Polnik také jsme v porodnici byli na UM. Bála jsem se že nás nepustí domu, za 2 dny přibrala 20 gramů, vůbec to nešlo, až když měla příkrm.. Já odstavackou odsala v nemocnici ani ne 2ml za 20 minut.. A jen mlezivo s krví. Oni mi to primichali do Nutrilonu a malá samozřejmě zvracela krev..
@Kateřina0000 já z toho byla celkem zdrcená, že nám to nejde, ale zpětně vím, že jsem udělala dobře, když jsem se na všechno vyprdla. Malý se neskutečně uklidnil a já taky. Strašně se mi ulevilo. Nechci popírat benefity kojení, taky bych radši kojila, ale v současné době je na to jaksi neuvěřitelný tlak a maminky, co nekojí, by měly přicházet o jakési pouto. No já si to pouto našla až jsem právě vzdala snahy o kojení. Malý byl nemocný jen jednou (covid
), nikdy jsme neměli problémy s bříškem, zvracením, ničím.
Edit: teď je mu 18 měsíců
@Kateřina0000 Ja dostala prasky na zastaveni laktace jeste v porodnici, ze zdravotnich duvodu jsem kojit nemohla. Ale ne kazdy je potrebuje. Kdyby se vam cokoliv nezdalo, tak je asi nejlepsi v sestinedeli zajet do porodnice a konzultovat to. Ale nejdriv bych asi zkusila minimalne tu matu ci salvej.