Kojení - je ještě naděje?

643
22.6.16 22:37

kojení-je ještě naděje?

Ahojte,
jsem 8 týdnů po porodu akutním císařským řezem. Bylo to vše narychlo, takže v celkové anestezii, poté jsem byla na JIPu, takže první přiložení asi po 16 hodinách od porodu (kdy mi malou hodili na chvilku do postele, ani jsem ji skoro neměla na prsu ale spíš na břiše), pak jsme se viděly až na šestinedělí, zhruba za dalších 24 hödin.. No takže začátek nic moc, laktace se rozjížděla strašně pomalu a ztežka, domu jsme odcházely na UM s tím že ode mne měla při každém přiložení jen pár mililitrů. Dost jsem bojovala, přikládala, stimulovala půjčenou elektrickou odsávačkou a po zhruba 2 týdnech jsme byly bez UM i když já měla mléka pořád dosti hraniční množství. Byl to neustálý boj o každou kapku. Malá přibírala na dolní hranici normy, na vážení každých 14 dní, ale dle pediatra zatím ještě nebylo nutno dokrmovat. Povahově je malá spíš kliďas, u prsu saje, ale nijak zvášť dravá není, často si u prsu hoví i když se ji snažim neustále budit a stimulovat. Toleranci hladu má taky docela velkou, polosytý pocit toleruje (bohužel) docela dobře, není to zkrátka dravec který by to prso žádal a žádal a sál a sál…což nám taky zrovna moc nepomohlo.
Teď v posledních dnech zas mlíko skoro neni, malá vytáhne tak 40 ml na jedno přisátí… Pokud přiložím dřív než za hodinu nevysaje nic. Takže jsme zase na dokrmu neb tohle už tedy netoleruje a brečí a zcela jistě by neprospívala.
Přečetla jsem všechny možný rady (12-15× denně přikládat, do toho 10× ještě stimulovat…)-no snažím se co nejvíc ale tohle se přiznám tedy uplně všechno nestíhám, navíc malá se nenechá každou hodinu a půl vzbudit ani náhodou…piju kojící čaje, jím, přikládám, odsávám…
Chci se zeptat, jestli jste taky takhle některá dlouhodobě bojovala a nakonec to kojení vybojovala? Kojit moc chci, záleží mi na tom, ale dlouhodobě si nedovedu představit takhle fungovat..tak se chci zeptat jestli je nějaká naděje, že se ještě rozkojím alespoň na takovou uroveň, že bych mohla kojit alespon v intervalech cca 2-3 hodiny? Aby se dalo alespon trochu normálně fungovat? Takhle by to s celou domácností opravdu dlouhodobě prostě nešlo :(
Díky za rady a zkušenosti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4071
22.6.16 22:41

A v noci kojite jak často? Kolik tekutin denně prijmete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
22.6.16 22:44

Zazila jsem neco podobneho, urcite to jde, chce to trpelivost. Ono se v podstate strida obdobi rustoveho spurtu, laktacni krize, bojkotu kojeni… proste porad neco. Ale urcite se rozkojit da.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
22.6.16 22:47

A co se tyce toho vyse zminovaneho nocniho kojeni, tak to je.vec, ktera me asi nejvic pomohla. Mala byla spava a sama by se budila po 4-6 h, zacala jsem ji proste budit i v noci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
22.6.16 22:48

Zkus se uklidnit, domacnost pocka. Holek je spousta, co se rozkojily po case. Ale take dost co se rozhodly, ze to nemaji zapotrebi a take tech co se jim mlicko proste nedelalo. Na cisare bych to ja osobne nehazela po 8 týdnech, klidne me kamenujte, dceru jsem mela poprve po 28 hodinach a 4.den plne kojila bez dokrmu, syna jsem prikladala za 6hodin a mlicko bylo dostacujici „az“ 5.den

Zkus laktacni poradkyni, umeji snad i zazraky, preji mnoho sil a mlicka. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
22.6.16 22:57

No s tim nocnim kojenim to je svízel. Když ji nechám spát, spí i 5 hodin. A to přesto, že ji přiložim třeba o půlnoci a vypije 60 ml…i tak se probudí klidně až v 5. Takže jsem začala budit. Jenže to je tak tuhá, že mi saje ani ne 20 sekund a spí. Tak vzbudim a znovu do pár sekund spí. No takže ji odložim a jdu aspon odsát odsavačkou. Prostě se o to prso moc nehlásí ani když si myslím, že musí mít hlad.
Vlastně hlady plakala poprvé dnes? kdy 2 x za sebou vysála jen 40 ml. Jinak ona se pořád směje a tváří se spokojeně…jenže přibírá na dolní hranici normy, ted na posledním vážení už lehce pod…piju tak 2500-3000ml/den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
22.6.16 23:00

Já měla obě děti cisařem a obě mě poprvé přiložily až po 2 dnech, protože byly komplikace. Druhá dcera byla nedonošená, neměla sílu sát, byla asi měsíc na příkrmu, ten jsme pak odbourali. Rozkojila jsem se normálně.
Zkuste kojit aspon 2× v noci, čím větší výdej, tím se mlíčko víc tvoří.
Můžete zkusit pít meltu s mlíkem, existují i homeopatika.
Pokud to nepůjde, svět se nezboří, nebudete proto horší matka. Hlavně abyste byla v pohodě a v rámci možností odpočinutá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
22.6.16 23:13

Fakt jak pres kopirak jako u nas. S tim hladem to vydrzelo do dnes, male je 2 a pul roku a stale nic moc nesni. Nikdo mi neveril, ze neplace hlady. Nejhorsi byly kecy typu kdyz bude mit hlad, tak si rekne (zaplace). Ja rikam, ze jsem nikdy nemela buhvi kolik mlika, ale presne jak pises, byla spokojena. Sice pribirala malo, ale asi to stacilo. Jeste ve 3 mesicich jsem 1× denne dokrmovala um, jenze pak mala ze dne na den odmitla dudlik i flasku a proste nezbyvalo nez kojit a kojit az to nejak dopadlo. Nakonec jsem kojila do 2 let. Ale nikdy mi mliko nestrikalo. Jo a do 6 mesicu jsrm si ji vazila pred a po kojeni a nikdy mi nevypila to co by mela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
22.6.16 23:14

Ja se se synkem rozkojila az v jeho 3,5 misicich. Vsechno jde kdyz se chce :) ja bych mozna doporucila laktacni poradkyni aby koukla jestli mate dobrou techniku kojeni. Dokrmujete lahvi?? Pokud ano, tak by to mohl byt problem. Nocni kojeni a spani v posteli nez se rozkojis bych zkusila. A kdyz se to nepovede nevadi. Hlavni je spokojena maminka a tim je i spokojene maiminko :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
22.6.16 23:16

Já bych se hlavně nestresovala tabulkami přírůstků. Každé dítě je jiné, norma má mít za úkol odhalit vyložené patologie, ne všechny zarovnat do jedné řady. Navíc byla vytvořená na základě generace, která vyrostla na sunaru, o kojených dětech vypovídá velmi málo. Jestli přibírá na spodní hranici mormy nebo kousek pod ní, to je fuk. Důležité je, jestli se tváří spokojeně (což zřejmě tváří), dělá nějaké pokroky v psychomotorickém vývoji, snaží se kojit. Pokjd ano, nenech se vystresovat tabulkami. Zoufalou snahou vydojit ze sebe o pár mililitrů víc a stresem, který ti to způsobuje, laktaci spíš uškodíš.
Doporučila bych kontaktovat dobrou laktační poradkyni (t. j. takovou, která tě trochu podpoří i psychicky, ne jen po stránce techniky kojení) nebo poporodní dulu, hodit na pár dní domácnost za hlavu, zalézt si s dítětem do postele a kojit podle jeho požadavků.
Mimochodem, obě moje dcery přibíraly pod tabulkovou normou. Pořád jsou vzhledem k věku velikostně podprůměrné (taky nemají po kom být obři), ale jsou zdravé, čilé, šikovné, ta starší bez problému nastoupila do školky, ta mladší leze jak drak a ani jedné z nich zjevně nevadí, že váží míň, než jim předepisuje nějaká tabulka. Tabulky jsou jen tabulky, nenech si jimi řídit život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
22.6.16 23:16

A co kdybys to zkusila nechat trochu na ni, nedavat ji dokrm a necpat ji prso do pusy kazdou hodinu. Kdyz nepociti hlad, tak tezko bude tahat jak o zivot, nema duvod.
Jinak ja mam cisarem obe deti. Prvni dostal trochu strikackou prvni den, ode me to vleze neslo. Pediatra mi potom doporucila dokrm, protoze zhubl skoro pul kila, ale z toho se akorat pozvracel. Tak jsem akorat na vaze kontrolovala, jestli neco pije a dala tomu cas. Pak uz krasne pribiral.
Druhej dostaval v nemocnici pekny dlabance um, protoze byl prvni den na jip. Pak ode me dostal jeste jednou druhou noc, aby se nasytil a poradne vyspal a pak uz jsem proste zase cekala.
Ono to i chce se sama trochu uklidnit a dat tomu volny prubeh. Pak jsou nervy a tuplem to nejde.

• Citovat
  • Upravit
1489
22.6.16 23:19

@makarka Já jsem neměla mléko vůbec, max 5ml, dcerka mi málem umřela hlady, taky nebyla žádný dravec, a když jsem prso zmáčkla, mléko vytrysklo, ale dál nebylo nic. Přišla na to až laktační, když chtěla, abych odsála odsávačkou. Nesla jsem to těžko, kojit jsem chtěla, o UM jsem ani neuvažovala, dělala jsem všechno možné i nemožné, nic nepomohlo. No nebylo zbytí. Nakonec pomohl suplementor od Medely http://www.medela.cz/…A20000005EB9
Dcerka si ode mně vysála, co bylo v prsu, dokrmila se UM, ale vlastně vše dohromady sála z mého prsu. Moc mi to pomohlo hlavně psychicky, krmila jsem tak až do 8 měsíců, kdybychom nemuseli do nemocnice, kde jsem se nechtěla předvádět, asi bych „kojila“ dodnes. Přidávám obrázek kojící maminky z netu, svoji fotku mám v jiném počítači

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
22.6.16 23:23

Já osobně, i když jsem zastánce kojení, bych preferovala přece jen trochu víc spokojenost maminky i miminka a podle toho se zařídila.
Jinak my máme za sebou s druhým synem tříměsíční bojkot kojení. První dva měsíce pil krásně, pak čím dál míň, až to přešlo v totální odmítání pití, nechtěl se přisát, nechtěl sát, vypil toho strašně málo. Naše štěstí v neštěstí bylo v tom, že odmítal i jakoukoliv formu dokrmu, takže mi tak jako tak nezbylo nic jiného, než kojit a smířit se s tím, že se tomu brání a vypije málo. Kupodvu i při tom málu co vypil, jakž takž přibýval (přibýval sice málo, ale v rámci normy). I když se mi zdálo, že mám málo mléka - neodsála jsem nic, on pil tak dvě minuty, pak se s řevem pustil atd, já už jsem se smiřovala s tím, že laktaci neudržím a že budu ráda, když budu kojit aspoň trochu do půl roku, nebylo to tak. Bylo to prostě jen tím, že on byl líný sát. Po dvou měsících se situace začala zlepšovat, po dalším měsíci se to stabilizovalo na pohodovém a klidném kojení. V období růstu zubů kolem 7 měsíce měl dokonce asi tři týdny, kdy nejedl žádné příkrmy, výhradně se kojil a přibral kilo za měsíc. Teď je mu 10 měsíců, stále kojím a mléka mám dost.
Dneska jsem ráda, že jsme to šílené období vydrželi, ale upřímně - ty tři měsíce nervů a řevu bych si ráda odpustila. Kdyby malý nebojkotoval jakýkoliv druh příkrmu, asi by skončil na UM a možná bychom byli i tak spokojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
22.6.16 23:53

Děkuju všem za příspěvky. Zkusím přeci jen ještě přidat na tom nočním kojení.
Jinak dokrmuju lahví-Calmou, zatím 1-2× denně, prs zatím neodmítá, tak snad to vydrží. Na císař to určitě nesvádím, ale moc nám nepomohl v tom začátku.
Já mléka zkrátka moc nemám, nikdy mi nestříkalo, nikdy jsem nepotřebovala vložky do podprsenky, prsa se mi skoro nenalévají. Do toho všeho dcera nežravec, pohodář a zkrátka kruh je uzavřen… Tak halt uvidíme. Díky všem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.16 06:54

Ricinus communis 5CH nebo Iac canium 5CH. Tyto homeopatika jsem brala na zvyseni laktace. Take jsem bojovala s nedostatkem mlicka. Brala jsem je skoro 2 mesice,3krat denne, nez se to vsechno ustalilo na oboustranou pohodu :) A jinac nevim, jestli to v diskuzi zaznelo, ale potom, co ti mala vypije, tak jeste doodstrikat zbytek. A v noci ji jdi nejdriv prebalit. To u nas zabiralo. Malej mel zloutenku hodne dlouho, docela silnou, takze jsme striktne museli budit max po 3 hodinach i v noci a jedine prebalit, rozsvitit ho probralo k zivotu, aby aspon trosku bastil. Tsk at vam to klape :) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová