Kojení - morální problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32914
28.9.12 16:21

Já teda taky nejsem zastáncem příliš dlouhého kojení, myslím jako osobně, prostě nejsem z kojení echt unešená, že bych chtěla kojit třeba do dvou tří let. Mám vžycky metu 1 rok a toho bych se chtěla sržet. Staršího jsem kojila 13měsíců a mladšího plánuju taky tak nějak. Začátek příkrmů beru jako začátek postupného odstavování. Příští týden bude malému 6,5měsíce, 4 týdny jí zeleninu (pak ještě kojím), tak chci přidat ovoce na svačinku, abych nemusela dopoledne kojit a mohl ho někdo pohlídat (UM jsem dávat nechtěla a MM neodstříkám dost). U stašího to tak vyšlo, že co měsíc, to nový příkrm a o jendo kojení méně, takže v 9m jsem kojila jen doma v posteli a v 1 roce jen před spaním. Takhle je mi to únosné a přirozené. Na veřejnosti vzhledem k jarním dětem jsem kojit musela, ale vždy buď překrytá plínkou, nebo jsme měla ráda tílko+rozepínací košile, aby se ten bok zakryl a nemusela jsem odhalovat pod tričkem i břicho :lol: Kojit chodící dítko na veřejnosti mi trochu proti srsti je, ale pokud se maminka při tom vyloženě neodhaluje, tak to neberu nijak zle. Přecejen WHO doporučuje kojit aspoň do 2let.Ale myslím že v tomhle věku se to už dá upravit tak, aby se kojila v soukromí domova, třeba ráno nebo před spaním.
Pro mě má kojení výhody i nevýhody. Je to levné, rychle a hygienicky připravené, má to optimální složení, teplotu, je to přenosné, speciálně uzpůsobené konkrétnímu dítěti a jeho potřebám. Nevýhoda je, že je dítko víc spojeno s maminkou, tatínek nebo babička nenakojí. Ale zas se dá odstříkat a v případě nutnosti dát alternativně. Takže za mě spíše pozitiva převažují :palec:
Každopádně by byla škoda nechat se takhle ovlivnit sousedkou :zed:
Mně se vždycky hrozně líbil výraz mého syna, když s epřisál. Jak hledal, otevíral pusinku a jak našel, tak takový výraz blaženosti…no hormony štěstí jak blázen. A to člověk po narození mimča potřebuje. Navíc jsem vždycky byla pyšná na sebe, na oba, že z kojení tak krásně přibíralo mimčo. Že mu dávám ze sebe to nejlepší. A taky kojení v noci nebo večer vleže je príma, to s flaškou nejde. No a taky kojením hubnu. ;) ne moc, ale postupně jo.
Určitě bych se neuzavírala možnosti kojit, je to fakt jiné, kojit 5leté dítě a miminko, navíc vlastní. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
28.9.12 16:24
@Anonymní píše:
Ahoj.
Musím bohužel psát jako anonym, protože mi je jasné, že mě polovina maminek odsoudí. :(
Za pár dní budu své miminko z bříška držet v rukou. Ale mám psychický odbor ke kojení. Nikdy mi to nějak nevadilo, ale v dospívání jsem měla sousedku, která kojila přímo z prsu své pětileté dítě a dokonce veřejně, mi se to tak zprotivilo to vidět každý den, až z toho mám morální problém. Vzhledem k tomu, že měla dvě děti dva roky od sebe, tak jsem toho byla svědkem i u druhého dítěte. Takže první nakojila tříletou dceru a potom pětiletého chlapce a šli si zase hrát na hřiště :think: :zed:
Samozřejmě, budu se snažit kojit svého drobka, ale už teď mi je to proti srsti. Chci mu dát mateřské mléko, nechci ho ošidit, ale přikládat miminko k mému prsu mi je nepříjemné a vím, že se přes to nepřenesu a budu se k tomu nutit na sílu.
Jsem ochotná později mléko odstříkávat, klidně i po dobu dvou let, myslíte, že se to dá?
Nejraději bych odstříkávala ihned a dávala mu to do flaštičky, jenže s tímto v porodnici neuspěji a je mi jasné, že přes to vlak tam nejede :roll:

Počkej po porodu. Nelámala bych to přes koleno, ale hormony mohou udělat svoji službu, jen by to chtělo dbát na to, abys byla s dítětem fakt ty první hodiny nerušeně v kontaktu a mohla přikládat, ideálně asi i bez toho, aby ti někdo asistoval, zkrátka jen ty a miminko. A pak uvidíš, co to udělá.
Jinak bych se být tebou celkově oprostila od představy, že přes něco vlak nejede, jsi prvorodička, tak jsi vyjukaná, ale tvoje dítě je opravdu tvoje - nenáleží personálu v nemocnici, dokonce ani doktorky za něj nemají zodpovědnost, jak s oblibou někdy tvrdí, jsi to ty, kdo nese zodpovědnost za sebe a své dítě společně s otcem dítěte. Tak kdyby to nešlo a někdo byl protivný - pošli ho někam ;) Jako zahormonovaná šestinedělka na to budeš mít plné právo a třeba si pak ta případná remcající osoba příště rozmyslí kecat do věcí, po kterých je jim houby 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
28.9.12 16:31
@Anonymní píše:
Ono se snažíme třeba před malými dětmi schovávat choulostivá místa na těle, ve stylu- nenechat ho přihlížet na filmy, kde se odkryjí prsa žen, nebo kde je vidět víc a přitom na takových dětských hřištích tam maminka vytasí z výstřihu prso před dětmi a jde na věc. Ani se nezakryje. :lol:

Já nevím které maminky vyvalují prsa, ale já vždycky když jsem kojila, tak jsem si před sebe nejdřív dala vždycky hlavičku miminka a druhou rukou otevřela kojící podprsenku vždycky akorát na ten potřebný kousek :nevim:, jako kdyby někdo jó chtěl něco mermomocí očumovat tak by musel z boku :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.9.12 16:42

Asi bych taky počkala jak se budeš cítit po porodu, raději mysli pozitivně ať se stresem nepřipravíš o mléko pro své dítě.

Já teda neměla možnost moc dlouho kojit, poprvé prostě neteklo a neteklo, podruhé cca 2 měs. a to ještě s příkrmama a pak jsme to vzdaly, že bylo málo. Ale i tak se mi párkrát podařilo kojit venku na lavce nebo obchoďáku, nesetkala jsem se z žádným negativním postojem teda, každý kdo prošel okolo, tak se usmál, protože jsem jak měla malá hlavičku, tak jsem si přes rameno dala plenku z obrázkama berušek, takže malou ani cisternu nebylo vidět, protože ji trčely jen nohy :mrgreen:.
Můj postřeh, když někde na lavce vidím mamku, jak kojí tak schválně sleduju lidi, chlapi mi připadají, že mají pocit zahambení, že se stydí kolem kojící mamky i projít a ženy ty to berou přirozeně.
Hlavně je něco jiného vidět, kojit miminko a nějakého 5letého puka :cert:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
28.9.12 17:05

Počkej po narození ale samotnou mě kojení taky nikdy extra neuchvátilo (myslím jako citově) :nevim: :nevim: :nevim: a mám jednu kamarádku která to měla podobně. Kojila ale že by z toho byla nějak extra odvázaná to taky ne. Já nekojila dlouho ale u mě to bylo spíše velkými problémy s kojení už od porodnice. ale i když druhé dítko bude pít ukázkově tak si myslím že z toho úplně odvařená nebudu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
28.9.12 17:08
@tessy píše:
Já nevím které maminky vyvalují prsa, ale já vždycky když jsem kojila, tak jsem si před sebe nejdřív dala vždycky hlavičku miminka a druhou rukou otevřela kojící podprsenku vždycky akorát na ten potřebný kousek :nevim:, jako kdyby někdo jó chtěl něco mermomocí očumovat tak by musel z boku :twisted:

no tak toto by asi vystačilo na celou diskusi, já to dělala podobně i třeba doma (nemám potřebu před třeba tchánem, nebo kamarády ale i kamarádkami ukazovat svoje prsa - stále to beru jako intimní část svého těla) ale třeba jedna známá na jejich oslavě prostě dokojila, odtáhla dítě, seděla ještě chvíli s odhaleným prsem a dál diskutovala. Nebylo to 10 minut ale mě to prostě přišlo divné. :nevim: asi to máme každá jinak, ale to jen že někdo ty prsa fakt „vystavuje“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
28.9.12 17:09
@Anonymní píše:
Ahoj.
Musím bohužel psát jako anonym, protože mi je jasné, že mě polovina maminek odsoudí. :(
Za pár dní budu své miminko z bříška držet v rukou. Ale mám psychický odbor ke kojení. Nikdy mi to nějak nevadilo, ale v dospívání jsem měla sousedku, která kojila přímo z prsu své pětileté dítě a dokonce veřejně, mi se to tak zprotivilo to vidět každý den, až z toho mám morální problém. Vzhledem k tomu, že měla dvě děti dva roky od sebe, tak jsem toho byla svědkem i u druhého dítěte. Takže první nakojila tříletou dceru a potom pětiletého chlapce a šli si zase hrát na hřiště :think: :zed:
Samozřejmě, budu se snažit kojit svého drobka, ale už teď mi je to proti srsti. Chci mu dát mateřské mléko, nechci ho ošidit, ale přikládat miminko k mému prsu mi je nepříjemné a vím, že se přes to nepřenesu a budu se k tomu nutit na sílu.
Jsem ochotná později mléko odstříkávat, klidně i po dobu dvou let, myslíte, že se to dá?
Nejraději bych odstříkávala ihned a dávala mu to do flaštičky, jenže s tímto v porodnici neuspěji a je mi jasné, že přes to vlak tam nejede :roll:

Já bych doporučoval řešit to s psychoterapeutem.

Upřímně řečeno, moc nechápu, jak se může dítěti zprotivit, když vidí denně péči matky o své dítě. Leda, že by někdo tomu dítěti říkal, že je to fuj fuj.

Tudíž - psychoterapeut by vám ten blok měl odstranit, vsugerovat vám, že to fuj fuj není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.9.12 17:12

Buď v klidu, mě se kojení taky docela příčí je mi nepříjemný když mi někdo šahá na bradavky tak chci vidět až mi z nich malá bude sát.. :D, ale vím, že nějakej nutrilon mateřské mléko opravdu nenahradí a hlavně ty peníze co to stojí jsou fakt děsný, takže se budu snažit kojit aspoń do půl roku kdy je to podle mě nejdůležitější popřípadně aspoň odstříkávat. Ale jak řikají ostatní maminy, že po porodu se to v člověku může zlomit a bude mít na kojení hned jiný názor…Kojení na veřejnosti (lavičky v obchodních centrech) opravdu nechápu, v každým centru bych udělala aspoň nějaký kojící koutek nebo tak něco..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
28.9.12 17:39
@Anonymní píše:
@TessAg, @Sisulík - počítám i s variantou, že by se to mohlo nějak změnit, ale moc tomu nevěřím. Každopádně se to dozvím až příští týden.@Lindii Ano, také mi to přijde, jako intimní, osobní záležitost. Kojení miminka by na veřejnosti být nemělo. Mnoho mamin obhajuje, jak je kojení dobré k navázání pouta mezi ní a miminkem, že jde o ten kontakt, ale rozhodně v tom případě veřejné prostranství není místo, kde by k takovému utužování vztahu matka X miminko, mělo docházet. Podle mě je to miminko i stresováno, že nemá na to klid, správnou domácí teplotu, známé prostředí a myslím, že ani ta maminka nemá komfort ke kojení.

tento názor také, iluju! Především se to dá udělat tak, že není nic vidět. A pokud máš ještě další dítě, děti- tak to bys nakonec ani nemohla třeba ven..

Jinak bych počkala, až jak se to vše vyvrbí, dopředu koupila UM a lahvičky. Bez kojení to také jde… žádná trága

• Citovat
  • Upravit
2185
28.9.12 19:55
@Panuška píše:
no tak toto by asi vystačilo na celou diskusi, já to dělala podobně i třeba doma (nemám potřebu před třeba tchánem, nebo kamarády ale i kamarádkami ukazovat svoje prsa - stále to beru jako intimní část svého těla) ale třeba jedna známá na jejich oslavě prostě dokojila, odtáhla dítě, seděla ještě chvíli s odhaleným prsem a dál diskutovala. Nebylo to 10 minut ale mě to prostě přišlo divné. :nevim: asi to máme každá jinak, ale to jen že někdo ty prsa fakt „vystavuje“

Aha, tak to chápu že to někomu není příjemné. ani já bych na to nechtěla koukat :think:

Nejsem teda extra stydlivá a nechci se omezovat tím, že bych kvůli tomu nikam nešla, ale pravda je ta, že nejlépe se mi kojí ve svojí posteli, jednak si odpočinu :mrgreen: :lol: a taky toho využívám ke čtení :D v životě jsem toho tolik nepřečetla, jako když jsem začala kojit první dítě :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
28.9.12 20:00
@malaVetrackova píše:
v každým centru bych udělala aspoň nějaký kojící koutek nebo tak něco..

Ony bývají většinou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
28.9.12 20:07
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.9.12 20:08

@tessy tak zatím jsem si nikde žádnýho nevšimla, ale to bude asi tím, že jsem se do teďka o to nestarala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
28.9.12 20:13

@malaVetrackova @tessy já teda s dětma do obchodního centra moc nechodím, ale taky se občas musí - v ostravském shopping parku kojící a přebalovací místnosti jsou :palec: ale už se mi i stalo že bylo obsazeno takže jsem musela kojit na lavičce nebo v restauraci v Ikee. Ale vždy se dá vybrat klidnější místo, krytější, dát před sebe kočárek, přikýt plínou a nikdo nemusí být pohoršen. Při frekvenci kojení mých obou synů co 1,5-2h bych se fakt nikam nedostala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.9.12 20:26

@andelka83 tak já jsem z Hradce Králové, tak nevím jestli tady vůbec takový koutek v OC je, musím zjistit.. Ale taky se dá mléko odstříkat a vzít sebou do lahvičky a ohřát a dát mimču? Nebo to jde jen u sunaru? Budu ráda za radu..:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová