Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Naše skoro 4 měsíční miminko přibralo za 2 týdny jen 150g, do té doby byla plně kojena. Doktorce se to nelíbilo, tak jsme 3× za den zavedly příkrm. Nyní po týdnu, kdy částečně kojím a částečně přikrmuji malá přibrala jen 40g!!! ![]()
Přitom je mnohem spokojenější, klidnější, než když byla plně kojena. Kolik by měla malá přibírat? Sunar připravuji dle tabulek, ale stejná dávka je jak pro úplné novorozence, tak i pro větší mimča, jako jsme my. Máte někdo podobnou zkušenost?
Nám říkali že první 1.-3.m dítě přibírá cca 30g/den, 4.-6.měsíc 20g/den a pak až do roca 10g/den. ale ty tabulky jsou jen orientační, každé dítě je jiné a nedá se tím řídit úplně doslova. Moji ale podle toho tak nějak +- skutečně přibírali.
Kolik ti toho Sunaru malá vypije když dokrmuješ? zkoušelas jí udělat i větší množství, jestli by ho vypila?
Když mi malá přibírala, tak jsem dávala třeba na 120 ml sunaru místo 4 odměrek 5
a jak krásně začla přibírat
![]()
Sunaru vypije standardní dávku 100ml. Dávat víc jsem nezkoušela.
@Michaela23 píše:
Nám říkali že první 1.-3.m dítě přibírá cca 30g/den, 4.-6.měsíc 20g/den a pak až do roca 10g/den. ale ty tabulky jsou jen orientační, každé dítě je jiné a nedá se tím řídit úplně doslova. Moji ale podle toho tak nějak +- skutečně přibírali.Kolik ti toho Sunaru malá vypije když dokrmuješ? zkoušelas jí udělat i větší množství, jestli by ho vypila?
Jsou někde tabulky, kolik mají miminka přibírat?
Tak zkus jestli by zvládla i víc, ve 4m by těch 120ml už vypít mohla ![]()
jestli jsou tabulky na netu nevím, my je máme ve skriptech ve škole ![]()
@darushka píše:
Když mi malá přibírala, tak jsem dávala třeba na 120 ml sunaru místo 4 odměrek 5a jak krásně začla přibírat
![]()
To se nesmí. Je to velká zátěž pro ledviny.
Moje taky někdy přibírala málo, někdy zas více… už není miminko aby dala půl kila za 14dní, dokud nehubne a tváří se spokojeně, dost čůrá… tak bych se až tak nestresovala, jen ji jednou týdně převážila.
Neboj se, zase jsem to nepřeháněla a nedávala to furt, ale tak jednou denně určitě a pak se na to vyprdla a dávala kaši s mlíčkem ![]()
![]()
A myslím si, že to zas tak hooodně ty ledviny nezatěžuje..je to prostě jen více výživnější…
@darushka Mi je celkem fuk, kdo si co dělá s dětma, jen aby bylo jasno =)
Podle mě to není zátěž na ledviny, ale spíš na bříško… když se dává větší dávka na ml, než je doporučeno, tak to pak mimča těžko tráví a bolí je bříško…
@Pipet píše:
To se nesmí. Je to velká zátěž pro ledviny.
Moje taky někdy přibírala málo, někdy zas více… už není miminko aby dala půl kila za 14dní, dokud nehubne a tváří se spokojeně, dost čůrá… tak bych se až tak nestresovala, jen ji jednou týdně převážila.
Taky bych si nedovolila měnit dávkování, přesně jsem odměřovala na každé jedno jídlo ani víc ani míň odměrek.
To ti to tvé dítě nezvracelo víc odměrek v poměru s vodou?
Pokud přibírá i jen trochu, tak se nenervi, dokud nejde váha dolů, tak to taková tragedie nebude.
Nevytáhla na dýlku? často když ženou růst do délky, tak se zpomalí přibírání na kilech ![]()
jinak můžeš zkusit přidat trochu sunaru na jednu dávku ze stovky třeba na 120, jestli ti to dá. Jak často krmíš i s kojením?
Ségře dvojčata taky moc nepřibíraly, mlíka jí vypily pomálu o třetinu menší dávku, než kolik by měly, a jaký sou to pěkný mimča (teď jim je 7M)