Kojení - morální problém

Anonymní
28.9.12 14:20

Kojení - morální problém

Ahoj.
Musím bohužel psát jako anonym, protože mi je jasné, že mě polovina maminek odsoudí. :(
Za pár dní budu své miminko z bříška držet v rukou. Ale mám psychický odbor ke kojení. Nikdy mi to nějak nevadilo, ale v dospívání jsem měla sousedku, která kojila přímo z prsu své pětileté dítě a dokonce veřejně, mi se to tak zprotivilo to vidět každý den, až z toho mám morální problém. Vzhledem k tomu, že měla dvě děti dva roky od sebe, tak jsem toho byla svědkem i u druhého dítěte. Takže první nakojila tříletou dceru a potom pětiletého chlapce a šli si zase hrát na hřiště :think: :zed:
Samozřejmě, budu se snažit kojit svého drobka, ale už teď mi je to proti srsti. Chci mu dát mateřské mléko, nechci ho ošidit, ale přikládat miminko k mému prsu mi je nepříjemné a vím, že se přes to nepřenesu a budu se k tomu nutit na sílu.
Jsem ochotná později mléko odstříkávat, klidně i po dobu dvou let, myslíte, že se to dá?
Nejraději bych odstříkávala ihned a dávala mu to do flaštičky, jenže s tímto v porodnici neuspěji a je mi jasné, že přes to vlak tam nejede :roll:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
TessAg
28.9.12 14:23

Já bych počkala, jestli se to po narození miminka nezmění…;)

• Citovat
  • Upravit
1304
28.9.12 14:28

Až se miminko narodí tak se to třeba všechno zlomí..poznáš sama… ted bych si z toho nedělalal hlavu a stres a soustředila bych se na těšení na něj..zbytek přijde sám - příroda a hormony si poradí - neboj se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7628
28.9.12 14:30

Ahojky, ja ti rozumim a v tomhle sem staromodni, ani ne, ze bych nechtela kojit, ale vadi mi, kdyz ty maminky vytahnou prso kdekoliv, proste ja tomuhle na chut neprisla, prijde mi to hodne soukrome a vadilo by mi, ikdyby na mne mela koukat moje vlastni mama..cili pokud kojit budu, tak v soukromi, driv se to taky jen tak na verejnosti nedelalo, dnes je vse normalni a tak to lidem prijde prirozeny, ale mne teda ne.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
28.9.12 14:33

Přesně jak píšou holky, počkej jak to budeš mít po porodu. Vlastní dítě je vlastní dítě a pohnou se v tobě ledy ve více oblastech :lol: A pokud ne tak si to udělej tak jak chceš ty, i v porodnici to jde, nemůžou tě do ničeho nutit. Dneska už je to tam taky o něčem jiným, já nekojila vůbec a žádnej problém jsem tam s tím neměla a ani jsem nepocítila, že by mě brali jinak než ostatní maminky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
28.9.12 14:35

Jak píšou holky, nelam si s tím teď hlavu, po porodu budeš v úplně jiném rozpoložení, hormony dělají své…já si v těhotenství neuměla vůbec představit kojení, byla jsem z toho taková nesvá, ani nevím proč, kojit jsem strašně moc chtěla, říkala jsem si, že se třeba budu stydět ale po porodu to naskočilo úplně samo a bylo mi jedno, že se na mě někdo dívá apod., prostě jsem to brala jako přirozenou věc a je to tak doteď…taky se mi celkem příčí představa, že někdo kojí 5ti leté dítě ale zase na druhou stranu je to každého věc, co s tím naděláš, snažila bych se nad to povznést a hledat v tom pozitiva, sousedka tím jistě nechtěla nikoho znechutit.
Odstříkávat samozřejmě jde ale já si to moc neumím představit, já jsem první 3 měsíce furt jen kojila, to bys nedělala nic jiného…a hlavně mě třeba odsávat vůbec nejde, mlíka mám dost ale odsávačka na mě nějak nefunguje a nebo to dělám blbě…každopádně teď to neřeš, užívej si poslední dny těhotenství a po porodu uvidíš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.9.12 14:37

@TessAg, @Sisulík - počítám i s variantou, že by se to mohlo nějak změnit, ale moc tomu nevěřím. Každopádně se to dozvím až příští týden.

@Lindii Ano, také mi to přijde, jako intimní, osobní záležitost. Kojení miminka by na veřejnosti být nemělo. Mnoho mamin obhajuje, jak je kojení dobré k navázání pouta mezi ní a miminkem, že jde o ten kontakt, ale rozhodně v tom případě veřejné prostranství není místo, kde by k takovému utužování vztahu matka X miminko, mělo docházet. Podle mě je to miminko i stresováno, že nemá na to klid, správnou domácí teplotu, známé prostředí a myslím, že ani ta maminka nemá komfort ke kojení.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.9.12 14:38

@Verca1989 Děkuji za názor. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
7369
28.9.12 14:38

Treba se to po porodu změní. Já s tím tedy problém neměla, i když jsem se snažila být spíše diskrétní. Ale moje švagrová to taky nikdy nechapala, a když měla malého tak kojila na můj vkus až moc veřejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
28.9.12 14:39

@Lindii já si říkala to samé, že budu kojit jen doma nebo někde v ústraní, mimo oči cizích lidí apod…ale miminko mě rychle vyvedlo z omylu, protože ty první 3 měsíce jsem jen kojila a to bych nemohla vyjít z domu. Takže kojím prostě kdykoliv malá potřebuje, i když je to třeba na zahrádce v restauraci ale samozřejmě vždy se snažím to dělat nenápadně, rozhodně se nijak nevystavuju a zakryju se vždy plínou, aby nikdo nečučel…zkrátka miminko si nevybírá a hlavně nerado čeká, takže já radši nakojím, než malou nechat vřískat hlady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tinina
28.9.12 14:40

Lindii driv myslis asi nase matky za socana, tuto dobu bych nechvalila, na um, ktere neslo ani rozkvedlat a doslazovalo se cukrem jsme byli temer vsichni. Jinak od babicek dal si myslim se doma kojilo pred rodinou normalne, asi i na poli, pokud jsi nebyla zamecka pani a nemela kojnou. Nevytahuju prso kdekoli, ale uz se mi stalo, ze jsem musela venku, otocila jsem se na lavicce zady, stahla triko, nebylo videt nic, nenecham kvuli tomu rvat dite

• Citovat
  • Upravit
7628
28.9.12 14:40

Asi tak, napsala bych to stejne, kazdy sme samo z jineho testa a spousta maminek se k tomu priklani a nevadi jim to a to upozornuji, ze nejsem stara skola, je mi 28 a cekam prvni dite a myslim, ze sem pomerne moderni zenska, ktera o sebe normalne dba a chce pro miminko to nejlepsi, kazdopadne jak pisi holky, uvidime, az drobecka budem mit v naruci, spousta veci se muze zmenit.Ja mam spis ted v okoli kamaradky co prisly o mleko, cili koji z lahvicky, ale Nutrilon je vyjde na 2 tisice mesicne, coz je sileny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7628
28.9.12 14:42
@tinina píše:
Lindii driv myslis asi nase matky za socana, tuto dobu bych nechvalila, na um, ktere neslo ani rozkvedlat a doslazovalo se cukrem jsme byli temer vsichni. Jinak od babicek dal si myslim se doma kojilo pred rodinou normalne, asi i na poli, pokud jsi nebyla zamecka pani a nemela kojnou. Nevytahuju prso kdekoli, ale uz se mi stalo, ze jsem musela venku, otocila jsem se na lavicce zady, stahla triko, nebylo videt nic, nenecham kvuli tomu rvat dite

ja nevychvaluju zadnou dobu, napsala sem jen jaky na to mam nazor a neodsuzuju zadnou za to, ze to prso vytahnou ;) a samo dite nenechas hladove, ale myslim, ze vzdy se to da nejak vyresit soukromneji, aniz by se clovek musel ukazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
28.9.12 14:44

Taky si myslím, že po porodu to může být úplně jinak.
Pro klid duše - já jsem synovi odsávala od tří do 18 měsíců a plně jsem pokryla jeho spotřebu, vůbec jsme nepotřebovali UM. Přestala jsem jen proto, že jsem znova otěhotněla a mlíko už prostě nebylo. Jinak bych ale minimálně do dvou let uritě vydržela. Teď plánuju, až porodím, po nakojení malého zase odsávat a staršímu to dávat jednou denně, kvůli imunitě. Odsávání je docela záhul, ale za ten dobrý pocit mi to stálo.
Pro tento případ to ale určitě chce investovat do kvalitní elektrické odsávačky, nejlépe na obě prsa zároveň. A počítat s komplikacemi při cestování atd. (já to třeba nikdy nesladila s potřebami prcka a měla jsem několik dávek dopředu v lednici). A uritě je tímto způsobem těžší laktaci udržet, ale to by ti poradila nějaká laktační poradkyně až případě potíží.
Třeba to ale vůbec nebudeš muset řešit, až mimčo uvidíš, třeba ti to bude připadat jako ta nejpřirozenější věc na světě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7628
28.9.12 14:44

@Verca1989 jasny,vsak ja to tak myslela, bylo mi nad slunce jasne, ze holt to nebude pokazdde doma :lol: jinak samo dnes uz prodavaj i krasny halenky na kojeni a podobne veci, co nam to ulehci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová