Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Nečetla jsem to, ale dej um bude líp když nepribira. MM není všechno.
Po šesti týdnech už bych se na to vybodla a dala UM. U prvního dítěte jsem „bojovala“ 4,5 měsíce a byla to totální blbost
furt jen řešíš mlíko a neuzivas si pak mimco. UM není jed, vykašli se na kojofašo a dej UM, bude vám líp oběma ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, uz jsem sem jednou psala, vyslechla rady a muj zaver - od zacatku mam problemy s kojenim a maly malo pribira. Furt tady nekdo radi ze zenska proste musi mit MM a ze se proste musi rozkojit a kdyz to nejde, tak automatick dela neco spatne. Vyzkousela jsem vechno - beru homeopatika, piju 3 litry denne, prikladam snad klidne i kazdou hodinu kdyz si rekne, v noci prikladam co 3 hodiny, mazlim se s nim, spim s nim, nahrejvam, rano ho mam u sebe do odpoledne cely den stridave spi a stridave cuca. Techniku mame sprvnou, maly saje spravne. Piju kojici caje, normalni i granulovy, meltu, vyvary, jim zdrave. zacala jsem po kazdem kojeni dokrmovat posledni tyden, malej rval hlady. ale cetnost toho, kdy je dite u prsu se nejak nezmenila, ale malej je pak klidnej a ja jsem taky klidna. Takze nejsem ani buh vi jak ve stresu. Ale stejne mu moje mleko nestaci! Jestli nekdo rika, ze mleko se tvori sanim, tam to nevim. Vypije obe prsa za 10 minut, pak zmeknou a uz sat nechce a ja z nich taky neodstrikam. Kdyz teda jste proti dokrmum a lincujete tu vsechny co se nesnazi rozkojit, tak ja se o to snazim 6 tydnu a nepolevuji! Nevzdavam to! Presto to mleko neni!! Takze co? Mam dokrmovat dal a takhke to pytlikovat? At ma alespon teochuu materskeho mleka. Zastavilo se mi to ma 30 a 30 ml z kazdeho prsu a tak uz to je mesic, na koze ho muzu mit trebas cely den a tvorba se nezvysi. Rady? Tipy, triky?
Kup umělou výživu a kašli na to? Není lepší spokojene dítě i máma? Na okolí kašli.. Už bych to vzdala.. 6 týdnu je dlouhá doba..
Ahoj, ja jsem presvedcena, ze bych se plne nerozkojila bez elektricke odsavacky. 6krat denne jsem po kojeni odsala elektrickou odsavackou(manualni tak 3ml a elektrickou 20-40ml) a takto jsem se po 3 tydenim maratonu plne rozkojila. U druheho ditete uz to bylo bez problemu. Vsechny ty dalsi veci jsem taky delala. Pak to chce zvazit, jestli vam to za to stoji.
@Bídžej prijde mi, ze kazdej radi rozkoj se, jak kdyby to slo z hodiny na hodinu 😂 A kdyz zenska prejde na UM tak se vlastne malo snazi… zajimalo by me, kdyz jeste vydrzim, jestli se to mliko teda rozjede nebo ne 😂
Já se snažila rozkojit půl roku a MM taky nebylo - teda bylo, ale nestačilo. Taky do mě bylo „hučeno“, že jsem neschopná, že nechci kojit, že se dost nesnažím a proč vlastně svoje dítě takhle týrám, že u nechci dát MM. A spousta dalších útoků a posměšků od těch, do kojily. Ted zpětně to vidím jako šikanu a v životě už bych si podobné řeči nenechala líbit. A ani ty to nedělej! Já musela dokrmovat od narození a kombinovala to s kojením 7 měsíců dokud MM nedošlo úplně. První měsíce s miminkem jsem si vůbec neužila, díky rozkojování. A díky chytrým radám laktačních a super matek, které mi radily kojit kojit kojit a hlavně nepřestávat. Za ten půl roku jsem zhubla 10 kg, nenaspala téměř nic, pokoušely se o mě deprese a díky tomu všemu nemám na tohle období příjemné vzpomínky a je mi to hrozně líto, protože jsem si to měla užívat a né se trápit a trýznit. Takže tobě radím: Zkusila jsi vše a jsi dobrá! Víc už udělat nemužeš. Na tvém místě bych tomu dala ještě dva týdny a pak se na to vybodla. Nemyslím kojení úplně utnout a přejít uplně na UM, ale prostě sundej nohu z plynu a v klidu dokrmuj, když bude třeba. Koj a dokrmuj. Vysad homeopatika, ty už nepomůžou. Pij normálně a nelej to do sebe horem dolem… Prostě v klidu, Nepřehánej to a když malej bude plakat hlady, dokrmuj. Ja a nezapomínej, že sytý hladovému nevěří, takže někdo, kdo se v klidu rozkojil, nevěří někomu, kdo MM nemá. Hlavu vzhůru! Užívej mimča a nepropásni to krásné období jako já.
Já bych to nelámala přes koleno. U mě to bylo přibližně stejně u obou dětí, taky jsem musela přikrmovat, prostě pribíraly malo
U mladší jsem to i obrecela. Nakonec jsem po 3 měsících přešla úplně na UM a bylo fajn. Někdo se prostě nerozkoji, ať si „odborníci“ říkají, co chtějí.
@Anonymní píše:
@Oriseka urcite to chci zkusit. Vy jste kupovala? Nebo pujcovala,?
Kupovala Medelu, ale stala tenkrat 4000, tak to neni zrovna levne. Hrozne jsem se upnula k tomu se rozkojit, ale zpetne videno mi to prijde, ze to bylo ujete. Ja jeste vazila pred a po kojeni
. No proste magorina.
Ono je to tezky, taky se rika jak je dulezita psychicka pohoda matky, a tu si proste naordinovat nejde
A jis dostatecne? Vim ze kamaradka pro same kojeni nestihala poradne jist a pak to bylo taky na prd. Myslim ze kvalita materske pece se rozhodne nemeri skrz kojeni nebo nekojeni, pokud te to depta, tak si zvol tu prijemnejsi cestu. (Ja jsem teda kojici matka, uzila jsem si s tim taky svoje osobni peklo a v zivote by me nenapadlo jinou zenu poucovat ze se malo snazi, vim co to dela s psychikou)
Napíšu svůj názor…
Malou jsem chtěla kojit, nicméně odmítala prso, pila pouze přes kloboučky trošičku. 3měsíce jsem jí odstříkavala a dávala přes lahvičku (calma) nebo stříkačku. Po 3m už měla čím dál větší hlad a já nestíhala odstříkávat, byť mléka bylo hodně.
Dala jsem malé Nutrilon, od té doby mám veselé, šťastné, prospívající miminko…no a je na UM no a žije…a jsme spokojené obě.
EDIT.: odsávala jsem manuální odsávačkou 5dní a už jsem necítila ruku, pořídila jsem elektrickou Medelu a pecka…
A nemůžeš prostě krmit UM a kojit k tomu jenom jako doplnění (bez toho snažení, aby bylo MM co nejvíc, prostě kolik bude, tolik bude) a nijak to neřešit?
Část živin bude mít prostě z toho, část z toho.. Promiň, možná se ptám blbě, nemám s UM zkušenosti…
@Anonymní píše:
@Bídžej prijde mi, ze kazdej radi rozkoj se, jak kdyby to slo z hodiny na hodinu 😂 A kdyz zenska prejde na UM tak se vlastne malo snazi… zajimalo by me, kdyz jeste vydrzim, jestli se to mliko teda rozjede nebo ne 😂
Hele, to ti nikdo neřekne. Já jsem taky odsavala jak pitomec a nakonec jsem si jen oddělala bradavky a malej neměl ani tu trochu mlíka, co jsem měla předtím, protože se nestíhalo tvořit. Dělala jsem to dva měsíce v kuse, 8× a vícekrát denně. Kravina ![]()
U druhého dítěte to šlo samo
taky jsem ji teda odstavila brzy, ale problém s mlíkem fakt nebyl.
Mezi prvním a druhým porodem jsem hodně studovala mateřské mléko, protože mi to pořád vrtalo hlavou, proč je to teda tak super - jako jo, je, ale musíš být totálně v pohodě, jakmile máš třeba málo železa, dítě ho prostě nedostane a nepřibírá dost, tvoje tělo si ho sysli pro sebe. Další vitamíny zase tvoje tělo dá do mrtě a pak chybí tobě.. no zlatý umělý ![]()
Aby bylo jasno - jsem zastánce kojení, ale ne za každou cenu. Myslím, že má smysl přežít třeba růstové spurty a tak, ale jakmile už se to táhne takhle dlouho, vyprdla bych se na to. Kór pokud se necítíš dobře a je to furt boj, tak to být nemá. A i s krmením lahvičkou dítě držíš v náručí a mazlíš se s ním, takže neboj, škodné nebude ![]()
Ahoj holky, uz jsem sem jednou psala, vyslechla rady a muj zaver - od zacatku mam problemy s kojenim a maly malo pribira. Furt tady nekdo radi ze zenska proste musi mit MM a ze se proste musi rozkojit a kdyz to nejde, tak automatick dela neco spatne. Vyzkousela jsem vechno - beru homeopatika, piju 3 litry denne, prikladam snad klidne i kazdou hodinu kdyz si rekne, v noci prikladam co 3 hodiny, mazlim se s nim, spim s nim, nahrejvam, rano ho mam u sebe do odpoledne cely den stridave spi a stridave cuca. Techniku mame sprvnou, maly saje spravne. Piju kojici caje, normalni i granulovy, meltu, vyvary, jim zdrave. zacala jsem po kazdem kojeni dokrmovat posledni tyden, malej rval hlady. ale cetnost toho, kdy je dite u prsu se nejak nezmenila, ale malej je pak klidnej a ja jsem taky klidna. Takze nejsem ani buh vi jak ve stresu. Ale stejne mu moje mleko nestaci! Jestli nekdo rika, ze mleko se tvori sanim, tam to nevim. Vypije obe prsa za 10 minut, pak zmeknou a uz sat nechce a ja z nich taky neodstrikam. Kdyz teda jste proti dokrmum a lincujete tu vsechny co se nesnazi rozkojit, tak ja se o to snazim 6 tydnu a nepolevuji! Nevzdavam to! Presto to mleko neni!! Takze co? Mam dokrmovat dal a takhke to pytlikovat? At ma alespon teochuu materskeho mleka. Zastavilo se mi to ma 30 a 30 ml z kazdeho prsu a tak uz to je mesic, na koze ho muzu mit trebas cely den a tvorba se nezvysi. Rady? Tipy, triky?