Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, prosím vás zkušenější o radu. Mám 5 měsíců starého chlapečka ( váha 8 kg ) kterého jenom kojím a poslední 2 týdny se mi začal během noci 3 x budit na kojení. Do té doby jsem ho kojila jednou, okolo 3. hodiny ráno ( výjimka byla, když se vzbudil 2 x). V současné době ho nakojím v 8 hodin večer, okolo půl deváté usíná ( musím ho uspat u sebe v posteli
) a pak se budí okolo 23:30, 2 ráno, 4 ráno a v 6 hodin ( pak už neusne a vstává ). Dřív spával tak do 7:30 ( o tom už si dneska můžu nechat jenom zdát ). Nevím jestli mu moje mlíčko přestává stačit a budí se hlady nebo je to z toho horka
. Když se vzbudí, tak skutečně pije ( nechce jenom podudat ). Nemám mu na noc přidat UM, aby líp spal ( a já se sobecky přiznám, že bych to taky uvítala ).Mám strach, aby měl dostatatek, co když už mu moje mlíčko nestačí? Vím, že některé maminky i v noci vstávají co 2 hodiny, ale to bych asi nedala. Co myslíte, mám dát na noc UM? Třeba bych ho nakojila a pak ho „dorazila“ UM?
Ahoj, UM bych nedávala, podle mne má žízeň, tak se budí častěji. Ale 3× za noc se to ještě dá. Zkus mu dát třeba napít vody, pokud se ti nechce kojit, ale osobně bych kojila, když to jde. Řekla bych, že se jedná o přechodné období. Děti to mají různě, třeba má teď vyšší spotřebu. Zkus to nějak překonat a UM nedávej.
i já se přikláním k růstovému spurtu doplněného extrémním teplem. Určitě ho na noc nepřikrývej, nech ho jenom v pyžámku nebo lehkém spacím pytli, třeba se častěji budí, že mu je vedro, takže vyzkoušej i tuto variantu. Jinak je mu 5 měsíců, zkoušej nabízet i převařenou kojeneckou vodu, UM bych zatím nezaváděla, ale určitě bych zaváděla už normální stravu, nové studie ukazují, že je vhodné začínat kvůli předcházení všemožných alergií dřív než v šestém měsíci, takže myslím, že zkusit večerní kaši na zasycení je dobrý nápad.
Tak přesně tohle jsem řešila před 3 týdnama.. pokud už má mimčo už 8 kilo je možné že mu uz MM nestačí. I moje Dr.mi to potvrdila, začala jsem přikrmovat a bylo to hned lepší. Ale klidně to může být i tím vedrem
Nejsem zastáncem kojit kojit kojit..i za cenu ze by díte hladovělo.. a ty aby ses z toho zbláznila.. Tyhle řeči jsou fakt trapný.. mlíčko prostě jednou stačit přestane. Neríkam ze MM není nejlepší,ale když to nejde..a nebo uz nestačí, je na čase příkrm..já už dávám na noc kaši a super!!!
Moc děkuju za vaše rady, jsem v pokušení vyzkoušet tu kaši. MM mu už asi skutečně nestačí ( nikdy jsem neměla žádné přebytky ). Jakou kaši by jste mi doporučily? Pokud kaše nezabere, tak budeme kojit dál a ono se to snad nějak vybarví
. Na spaní mu dávám pouze lehké bodýčko a tenčí spací pytel. Ničím ho nepřikrývám, ale horko mu asi taky bude. Zeleninku vyzkoušíme tak za 2 týdny a budeme vidět. Ještě jednou díky všem.
Ja bych se na tu kasi moc neupinala, Mates se po ni akorat kroutil a byl vzhuru xkrat za noc.
Kolem 6.m je posledni rustovy spurt, je horko, diteti se take meni spani, stava se lehci.
Zacinaji rust zuby, zkrtka byva toho dost. Me se pak Mates v 7m budil na kojo i 10× za noc, nepomohla ani vyrvavaci metoda, jeste na to zkratka nebyl pripraveny.
Ahojda, my zavedli z nedostatku mlicka a maleho pribirani prcka kasi a nam zabrala - zavadela jsem ji 3 tydny pred pul rokem. Budi se jednou, maximalne dvakrat za noc a prvni interval ma 6-7 hodin. Ale kazdy dite je jiny, nekomu nemusi pomoct. Jo a davam kasicku Nutrilon, tu od 4m, a mooc chutna. Ted se po ni mala muze utlouct, vecer dam cucnout od sebe a pak jeste stahne 100-150 ridke kase, si rikam, ze bez ni by fakt mela hlad ![]()
Já jsem musela přestat kojit,kvůli nedostatku mléka ve 4m,malá se taky budila,tak jsem přesla na UM a byl klid,malá se pak budila už jen jednou okolo 5hod.Ale je taky možné,že je to z toho vedra,má prostě žízeň.
3× za noc v 5ti měsících? To je provokace, ne? Já kojila co dvě hodiny v dne v noci do půl roku minimálně.
Dítě může mít v těchhle vedrech žízeň a zároveň se u vás už mohl objevit růstovej sprut. UM mléko bych nedávala, zkusila bych týden dva vydržet a případně se poradit s pediatrem.
Edit.: Jo a kaše u nás nezabrala vůbec. Maty se budil stále co dvě hodiny. Přijde mi, že možná některým dětem pomůže kaše k lepšímu spaní, ale co jsem se bavila s maminkama, většinou se děti budí stejně nebo trpí bolestma bříška.
Já mám chlapečka přes čtyři měsíce starého a k osmi kilům už mu taky moc nechybí, tak čekám, kdy tenhle problém dorazí k nám(doufám že si ho nepřivolám
)Taky nemám jasno, jak bych to řešila
Aty-chci se zeptat, kde jsi četla o zavádění příkrmů dříve jak v 6 měsících, mně se to zdá u takových kluků- macků taky docela dlouho
čerpala jsem z časopisů myslím Maminka a určitě Rodiče a samo, že naše dětská. Že se ukazuje, že zdravé dítě potřebuje mít podněty pro vybudování střevní mikroflory a že je to jako s mikroby, dítě se s tím musí umět vypořádat, aby se předešlo alergiím a čím dýl se čeká, tím hůř se ta mikroflora startuje. No a naše rodiče, kteří pily mléko přímo od krávy a guláš jedli od půl roku (trochu nadnesené, ale pravdivé) mají méně alergií než naše ročníky. Ukázalo se že jsme mooooc civilizovaní a že nám to škodí (-: takže sice jsem prvorozené cpala věci z lepku až v 9ti měsících, tak u dvojčat, kterým je rok, jsem věci z lepku podávala už od půl roku a vůbec byla v zavádění všeho o hooodně rychlejší, stejně bych tu starší neuhlídala ((-:, ráda se dělí.
jo a jinak s prvním příkrmem, mrkví jsem začala v pátém měsíci a ke konci už jedly všechno maso i zeleninu a i většinu středoevropského ovoce + banány a jogurty bílé, tak ty jsem zaváděla v šestém měsíci. Od MM se odstavili sami mezi 8 až 10tým měsícem.
Matyáš měl ve 4 měsících 8.80…a byl do 6ti a půl měsíce jen kojený…tak nevím,kdo přišel na těch 8 kilo
![]()
Pak jak přišly příkrmy se stejně budil na kojení v noci i 3krát…a to před tím vydržel od 20 hod-4,5ti rána…
Kaši jsem dala poprvé v 7mi měsících a tak se po ní kroutil,že jsem zase na měsíc přestala…pak v poho,ale na „nekojení“v noci to nemělo vliv.
Timura, já dávám malé mlíčko s kaší od Nestlé - banánové jí moooc chutná. Buď jí ho dávám jako sváču, nebo k večeři místo MM. Spucně celých 250 ml a klidně spí v noci 12 - 13 hodin. Klidně bych to zkusila. Mě naše Dr taky řekla, abych s příkrmem začala už od ukon. 5. měsíce, je to prej lepší… ![]()
Timuro, já dávám malé mlíčko s kaší od Nestlé - banánové jí moooc chutná. Buď jí ho dávám jako sváču, nebo k večeři místo MM. Spucně celých 250 ml a klidně spí v noci 12 - 13 hodin. Klidně bych to zkusila. Mě naše Dr taky řekla, abych s příkrmem začala už od ukon. 5. měsíce, je to prej lepší… ![]()