Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Musím se zeptat, protože mi to nejde z hlavy…
Sestřenice má desetiměsíčního kloučka a stále kojí. Nyní je v 5.tt a doktor jí zakázal kojit, že prý se stahuje děloha. Ona i klouček jsou z toho trochu vedle…
Znám případ (partnerka Jana Saudka), kdy ženská kojila i v těhu a dokonce pak obě děti současně. Záleží tedy na názoru doktora nebo je to opravdu nebezpečný?
Máte některá osobní zkušenost? Nebo co si o tom myslíte?
Díky!!
Nevím, mě to přijde divné… asi kojení může dělohu ovlivnit, ale tak v případě, kdy reálně hrozí předčasný porod, tam bych obavu měla, ale při normálním průběhu bych kojila dál.
Kristy, založila jsi diskuzi za mě
Dneska jsem o tom uvažovala a říkala si, kde jinde se zeptat než tady
POslední dny mi bylo blbě jako v prvních týdnech těhu před rokem
a tak jsem si udělala test, jestli nečekáme mimi a říkala jsem si, jak by to bylo s kojením, když je Kryštůfek ještě takový malinký.
Tak jsem taky zvědavá na odpovědi ![]()
Zdaleka ne každé ženě způsobuje kojení v těhotenství problémy. Během kojení se uvolňuje oxytocin, který mj. může způsobovat stahy dělohy. Většině žen to ale nečiní potíže.
Já byla jednou z těch, kterým to vadilo, mám velmi dráždivou dělohu, takže jsem opravdu přestala.
Pokud jí to nedělá žádné potíže - bolesti podbřišku, tvrdnutí podbřišku, kojila bych dál.
Tak to slyším poprvé, že by to mělo vadit. Nebyla jsem u toho, když to doktor říkal, třeba k tomu měl důvod (nějaký problém
), ale obecně se všude naopak píše, že kojení v těhotenství nevadí, že se pak dá kojit i tandemově (tj starší i mladší dítě). Já si v těhotenství chodila pro rady sem http://www.prozeny.cz/…nska-poradna tak jestli budeš chtít, můžeš položit otázku přímo MUDr. Kouckému - odpovídá dost rychle.
Co se pamatuju, tak Jana206 kojila v tehu, nekde to psala.
Ja bych to brala vazne jen v pripade nejakeho hojneho spineni, krvaceni, zkraceneho cipku, zkratka v pripade hroziciho potratu. Tam by mi ten oxytocin prisel opravdu na skodu (otazkou je asi taky mira kojeni, oxytocin je zaroven i hormon stesti tusim a vyplavuje se v pripadech, kdy se citime statsne)
Pokud nema komplikace, tak mi to prijde jen jako predsudek.
dagmar10 píše:
A jak to novorozeně získá mlezivo?
Je ajimave, ze hodne deti, alespon podle toho, co jsem cetla, se odstavi nekdy mezi 2. a 3. trimestrem, zkratka samy od sebe.
Nicmene prsa vedi, co maji vyrabet, dokonce se zjistilo, ze kdyz z jednoho prsa koji zena novorozence a z jednoho starsiho sourozence, tvori se dva typy mleka, vhodne prave pro sveho „uzivatele“.
Takze toho bych se nebala, porod je takovy mix hormonu, ze mlezivo urcite bude.
Po porodu projde mlékárna zvovunastartováním
Jakoby vše od začátku. Takže mlezivo je.
mám dvouletýh syna, kojím ho a jsem ve 14. tt. Kojení mi dktor nezakázal, není důvod. Dokonce mi vysvětloval, že mlíčko teď bude kvalitou pro syna a po porodu se automaticky nastartuje „výroba“ mmlíčka pro miminko, tudíž mlezivo a pak klaska mlíko. A že strašímu synovi to může přestat chutnat a odstaví se sám. Někdy je prý také přelomoví 8. měsíc těhotenství, ky se začínají měnit mlíčkový hormony a mlíko může dostat maličko jinou chuť a dítko se také odstaví. Prý to mám nechat na přírodě, pokud syna nechci odstavit sama. To nechci, takže uvidíme, jak to od ledna bude.
Taky jsem teď v posledním těhotenství kojila a žádný doktor mi to nezakázal a to jsem měla vysoce rizikové těhotenství
Takže pokud to nedělá mamince problém, tak bych určitě nepřestávala. Po porodu jsem chvili kojila i tandemově. Teď už je holčička odstavená a ví, že mlíčko je pro brášku ![]()
Ahojda maminky,
asi před dvěma dny jsem zjistila, že mi z prsu neteče mléko
…Mám 21 měsíční dcerku a stále kojím (nebo jsem si to myslela???)a jsem ve 22.tt. Malá ode mne pije asi 1-3× za den. Nedávno jsem si zkusila trochu mléka odstříknout, ale nic neteklo. Prsa mám celkem nalitá, jen bradavky jsou dost citlivé. Jak je možné, že nic neteče? Malá, když jakože teda pije, normálně saje a nezdá se mi, že bu jen tak dumlala. Vůbec tomu nerozumim
Muž to zkoušel taky a nic, prostě se nenapil ![]()
Máte někdo podobnou zkušenost? Jako ucpaný mlékovod a retence mléka to podle mě není, mám citlivé jen ty bradavky… ![]()
@Anonymní píše:
Ahojda maminky,
asi před dvěma dny jsem zjistila, že mi z prsu neteče mléko![]()
…Mám 21 měsíční dcerku a stále kojím (nebo jsem si to myslela???)a jsem ve 22.tt. Malá ode mne pije asi 1-3× za den. Nedávno jsem si zkusila trochu mléka odstříknout, ale nic neteklo. Prsa mám celkem nalitá, jen bradavky jsou dost citlivé. Jak je možné, že nic neteče? Malá, když jakože teda pije, normálně saje a nezdá se mi, že bu jen tak dumlala. Vůbec tomu nerozumim
Muž to zkoušel taky a nic, prostě se nenapil
Máte někdo podobnou zkušenost? Jako ucpaný mlékovod a retence mléka to podle mě není, mám citlivé jen ty bradavky…
odpověď asi přichází pozdě - nicméně - já kojím, malá má pusu plnou mlíka a odstříkám fakt jen pár kapiček. Dceři je už 11 měsíců, takže si myslím, že typ bradavky jsou zvyklé na to sání od mimina, ale s odsávačkou to „neumí“ ![]()
Ahoj,
ja jsem v 37tt a kojim 21 mesicni holcicku, tak dvakrat az trikrat za den…v prubehu tehotenstvi se rozhodne nemela tendenci sama odstavit, naopak mleko ode me ji stale chutna…vse je u me i miminka bez problemu…jen je treba mit primerenou a opravdu vyvazenou a plnohodnotnou stravu…mimo kojeni mi po ymacknuti bradavky mleko taky netece…ale pri kojeni, vim, ze mala opravdu saje…