Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
lenkaamimi - chce to jen opravdu dobrého kineziloga. Ne nějakého fušera. Rozhodně nějakého na kterého jsou vynikající reference. Mohu doporučit ze Zlína, nevím, jak to máš daleko…
Majkeela píše:
lenkaamimi - chce to jen opravdu dobrého kineziloga. Ne nějakého fušera. Rozhodně nějakého na kterého jsou vynikající reference. Mohu doporučit ze Zlína, nevím, jak to máš daleko…
týjo díky a přesně na tohle jsem dnes přišla při pročítání tématu na netu a hledání toho pravého. že to musí být někdo opravdu kvalitní. mluvila jsem o tom se ségrou a ona se zabývá komunikací a takovými věcmi a zná i různé techniky a hned věděla a doporučí mi nějakou paní z Prahy tak tam pojedem.
terinka4444 píše:
ja naše ze dne na den začala koktat, ale tak, že nemohla mluvit, zkoušela mi něco řícz a začala mamamamamami a dál už raději nemluvila, zavolej na logopedii, musí se to rychle řešit, než si to ten jejich mozek zafixuje. My vytleskávali, fakt každou slabiku, mluvili jsme pomalu a u toho tleskali na slabiky, při běžném hovoru, pořád jsme tleskali jak magoři a mluvili jak ve zpomaleném filmu, ona pak mluvila s těma dřívkama, nevím, jak se to jmenuje, jak jsme je mívali na hudebce, a odeznělo to samo asi za tři měsíce, jak začala, tak ze dne na den přestala.
to máme za sebou a nic nepomohlo..:-(
@Majkeela píše:
Ahoj, můžeš mi prosím poslat kontakt na toho kineziologa? Jak probíhá návštěva?
Syn se zadrhává již 3 měsíce, jsem z toho zoufalá.dík
Ahoj holky,
vcera jsem si vsimla u sve skoro dvou lete holky, ze mluvi takto : Mamami, papapat? Tatatatao (kakao). Babababicta (babicka)…Spojuje uz obcas pekne do vet…Ale jakoby „koktala“. Predtim jsem si jista, ze tak „nemluvila“… Nemluvi tak porad, ale stava se to dosti casto behem dne… Nevim, jestli bych to mela nejak UZ resit.
Majkeela a prosimte jak tvoje dite dlouho koktalo? A jak bylo stare? Mymu je deset let a kokta uz pekne dlouho, Chodime na logo a nic.Co se tam dela na te kineziologii?
Majkaela-
muzu se zeptat u koho jste byli na kineziologii a jak to probihalo.To vam opravdu pomohlo??Jsem uz zoufala docela
Je tu někdo, jehož dítě začlo koktat v pěti letech? Můžete mi případně poradit, co s tím? Chodila jsem se synem od 4 1/4 roku téměř do 5 let na logopedii kvůli sykavkám (s, z, c - š, ž, č). Krásně jsme to za toho 3/4 roku zvládli, řeč čistá. V červnu jsme tam šli naposledy - a v červenci, krátce po oslavě 5. narozenin, začal syn koktat a teď už jsou to téměř 2 měsíce - zkraje to nebylo tolik, ale přijde mi, že teď je to víc (ale to je možná tím, že se teď na to víc zaměřujem - jak to vypadá, kdy nejvíc koktá atd.). Jsem z toho nešťastná, my se těch řečových vad snad nezbavíme…
Syn má velkou slovní zásobu, i logopedka to říkala, je šikovný, ale toto mě (v tomto věku) fakt zaskočilo. Zvažuju, že zase zavolám logopedce (moc hodná paní), ale současně si říkám, aby ho to ještě nestresovalo. Sice ji má rád, ale zase další návštěvy… Fakt nevím. ![]()
Ahoj Mefistofell, mám se synem úplně stejnej problém. Za několik málo dní je mu 5 let a asi tak měsíc pozoruju koktání. Ze začátku jen málo, ale dneska už to bylo fakt dost. Nevím čím to je, horší se to. Jinak nemá problém s žádnýma hláskama, má obrovskou slovní zásobu, mluví hodně. Možná že chce mluvit rychleji než zvládá, nevím. Uvidíme co přinese čas. Jdu si něco načíst
Já sice všude možně četla, že od 2 do 5 let je to normální, ale stejně mi to přijde divné. Kdyby totiž dlouho nemluvil a rozmluvil se třeba až ve třech letech a dělalo mu to problémy, tak pochopím, že jak se „naráz“ snaží mluvit, tak koktá. Jenže on krásně mluvil (hodně mluví od té doby, co začal mluvit
), takže mi to nejde do hlavy. Jediné, co mě napadá, je, že by to mohlo být proto, jak se snaží si dávat záležet na kvalitě těch hlásek, co mu před rokem nešly. Ale to mi přijde taky divné, protože je fakt piloval 3/4 roku, pomalu, postupně, až se to vyčistilo. Počkám, co udělá teď v září zase školka (jestli to zhorší, nebo naopak zlepší) a pak asi zavolám na tu logopedii. Někde jsem četla názory, že s koktáním se nemá nic dělat, neopravovat, neupozorňovat, nikam nechodit, ale na druhou stranu zase, že čím později se to řeší, tím hůř. Tak fakt nevím. S logopedií obecně mám zkušenost, že čím dříve se začne, tím lépe (špatně vyslovující děti mívají později např. problém se čtením, psaním atd.).
Dobré odpoledne, ráda bych oživila tuto diskusi. Můj syn ( 3 roky ) začal ze dne na den poměrně dost koktat ( do té doby mluvil krásně ). Trvá to cca týden a jsem z toho poměrně nešťastná, někdy nemůže ani vyslovit celou větu. Včera jsem měla cestu k naší dětské doktorce, mluvila jsem s ní o tom a ta mi řekla, že tomu mám zatím dát čas. Prý se většinou se to srovná samo, je to určitý stupeň vývoje.
Syn teď začal chodit do školky, nevím jestli to mám spojovat s tím. Ve školce se mu velice líbí, je tam spokojený, sám říká, že tam chodit chce.
Je tady někdo takový, kdo měl s dítětem stejný problém a jak se to vyřešilo?
Ahoj..mám ten samý problém, trvá to cca 14 dní a já jsem z toho taky nervozní, moc ho na to neupozorňuju, ale když je třeba zabraný do hry, nekoktá..musím se zeptat ve školce jestli taky koktá i tam.na 3leté kontrole se musím zeptat Dr.ale také jsem slyšela, že to tak některé děti mají a srovnalo se to..
Pisu po 3/4 roce a temer zadna zmena. Ona u tech mensich deti (kolem 3 let) to opravdu vetsinou byva tzv. vyvojova koktavost dana prekotnym rozvojem recovych schopnosti. Casem se upravi. U naseho syna (nyni temer 6 let) uz je koktavost bohuzel fixovana. Ma chvilky horsi, jindy lepsi, ale nejaky navrat k tomu, jak krasne kdysi povidal, se nekona.
Strasne me to mrzi; byli jsme na logopedii (cviceni jsou - oproti naprave hlasek - tentokrat celkem k nicemu, nevidim zadnou zmenu), u pediatra, u 2 ruznych psychologu (prvni celkem nezkuseny; druhy nam poskytl zajimava zjisteni, ale na veci nic nemeni), chteli nas hnat na neurologii, ale nema to vyznam. Nacetla jsem spoustu prirucek, textu, komentaru, rad a doporuceni, ale jedine, co jeste chci zkusit, je kineziologie, joga (hl. jeden cvik) a masaze obliceje. Masaze uz jsme delali 2×, syn se mi zdal uvolnenejsi, ale blbe je, ze malokdy je natolik uklidneny (byt pred spanim), ze si masaz necha udelat.
Zdravím, nechci zakládat nové téma, tak píši sem. Mám 4letého syna, který začal asi před cca 3 měsíci koktat. Čekali jsem, jestli se to upraví, ale zhoršuje se, některé slovíčka mu dělají problém i vyslovit. Zajímala jsem se o to, a prý je to v tomto věku u některých dětí běžné a časté. Přesto bych nerada něco zanedbala, protože sama jsem koktala jako dítě a ještě teď se při vetším rozrušení zadrhnu. Může mi poradit, jak to začít řešit, ti co mají nebo měli podobný problém? Jestli jít první k dětské lékařce nebo rovnou na logopedii? A jak začíná nebo probíhá léčba? Děkuji
Asi tě nepotěším, dcerka začala koktat před pátým rokem a koktá pořád, i ve čtrnácti. Bohužel nám nepomohlo nic, co jsme zkoušeli. Ale všecky ostatní děti s tímto problémem, které jsem znala, z toho vyrostly.