Koktání - jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
19.11.13 01:23

Koktání - jak postupovat?

Syn 3 a půl začal koktat. Šlo to hrozně rychle. První dva dny jen několikrát a abych se přiznala, myslela jsem si, že to dělá schválně :( Tak jsem mu i říkala, ať s tím přestane. Ale pak mi došlo, že je to čím dál častěji. Teď je to již 14dní a koktá opravdu hodně. Žijeme v zahraničí a tak nemám možnost zajít teď k logopedovi. Je pravda, že bylo několik změn (máme téměř 4měsíční miminko) a taky od září chodí do školky (je tam rád - nikdy neříká, že by tam nechtěl). Četla jsem nějaké rady, ale nevím, jak prakticky to provést.

• Co dělat, když se zasekne a nejde mu to říct? Kleknu si do jeho úrovně a čekám, až se mu to povede, ale on někdy začne téměř plakat a řekne, že neumí mluvit :,(
  • Četla jsem, že pomáhá vytleskávání, tak jsem mu řekla, že když mu nejde něco říct, že si to má vytleskat. (Nebo jak to bylo myšleno, že vytleskávání slabik pomáhá? To má tleskat pořád, nebo jen když mu to nejde?)
  • Klidový režim. Co je tím myšleno? To má přestat chodit do školky i mezi kamarády?
  • Televizi ani rádio neposlouchá
  • Víc spánku. No to se snažím, ale nechce mi teď po obědě usínat a pak chce usnout velice pozdě a to zase nespí v noci. Tady troche bojujeme.
  • Homeopatika. Nikdy jsem neužívala. Jdou objednat na internetu? jestli ano, jak se jmenuji? Nebo je třeba navštívit lekaře?
  • Jsou ještě nějaké doporučení?
  • Pokud je tu nějaká maminka z anglie a měla podobný problem, jak se k tomu stavil doktor? Nám řekl, že je to tím, že je dvoujazyčný.

Moc děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26093
19.11.13 01:34

Vyjádřím se jen k tomu vytleskávání. Já mám syna, co v podstatě ve 4 letech nemluví, hodně komolí slova, na logopedii nám poradili taky vytleskávat, je fakt, že pak se víc chytá. Každopádně nevytleskává všechno. Jen když vidím, že nějaký slovo matle fakt hodně a netrefuje počet slabik, vytleskám to s ním. Aby aspoň rytmicky to řekl správně.

Takže bych to s tvým malým udělala stejně. Co říká normálně a nezadrhává bych nechala být. Ale řekla bych mu, že když mu něco říct nejde, ať si to zkusí po těch slabikách vytleskat. ;)

Měla jsem kamaráda, co koktal a s věkem se mu to hodně srovnalo. Teď už mluví v podstatě normálně a je celkem úspěšnej :-) U něj hodně pomáhalo, když mu dospělí říkali, ať se uklidní a řekne to v klidu pomalu. My jako děti jsme to tehdy neřešili… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.11.13 07:16

@Nansea_blue Zkuste i zpívání. Spousta logopedických vad se díky němu dost koriguje - u toho koktání to platí dvojnásob ;) Jinak mi kluk též koktal, na logopedii řekla paní, že na to hlavně nemám upozorňovat, pokud mu něco extra nejde vyslovit, tak najít jinou variantu. Popř zastavit, znovu se nadechnout a opět to zkusit. U nás šlo o přechodné období, cca půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
19.11.13 07:28

Starší začal ve stejném věku, chodili jsme k logopedce, která byla zároveň dětskou psycholožkou. Řekla nám, že je to buď leknutím (švagr bafnul) nebo tím jak se propojují centra v mozku, že rychleji myslí než mluví.

Tleskání je až další level…nejdřív jsme procvičovali dýchání, třeba vleže dát malý overball na bříško a zkusit ho při nádechu nadzvednout. Pak jsme vytleskávali slabiky. Různě s ním malovala, popisovali obrázky a pořád na něj pomalu mluvila.

Musela jsem pomalu mluvit, hodně vyslovovat, při zadrhnutí buď nechat v klidu doříct (i 20× :zed: ) nebo raději odvézt pozornost.

U nás to byl běh na dlouhou trať, trvalo to až do první třídy, občas ve stresu (i pozitivním) se to zase objeví :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
19.11.13 07:34

Já koktám, tak Ti můžu napsat z vlastní zkušenosti :-)
koktání je spasmus čelistních svalů, takže se najednou zasekneš, přestaneš dýchat a nemůžeš nic říct, je to strašně stresující a člověk se cítí jako idiot, takž to, že synáček začne plakat, je pochopitelné. Neupozorňuj ho na to, jako by se nic nedělo, když se to stane, čekej v klidu, až se mu to podaří říct správně. Pomáhá zpěv a pravidelné dýchání. Při nacvičování problematických hlásek (většinou b, d, p, t…) je potřeba se uvolnit, uklidnit (to je asi ten klidový režim) zhluboka nadechnout a hlásku vyslovit jakoby mimoděk v proudu vydechovaného vzduchu, žádnej tlak (nevím jestli je to srozumitelné). čím víc stresua napětí, tím víc člověk koktá, spasmus je způsoben především psychickým napětím, takže mu pomáhat zvládat náročné situace, nacvičovat. A hlavně - když koktá, nic se neděje, on za to nemůže, je to naprosto neúmyslné, on to nijak neovlivní, nedokončuj za něj slova, neupozorňuj na to. Pohlaď ho a usměj se, to ho uklidní a on to zvládne říct sám. Takže když se to stane, snažit se to vklidu zvládnout, žádný tlak.
Držím palce, není to pro děti jednoduché :hug:

• Citovat
  • Upravit
16694
19.11.13 08:10

Telefonicky jsem konzultovala zadrhávání v řeči u syna s logopedkou a ta říkala, že hlavně ho na to neupozorňoval, nechat v klidu doříct, ale že nejdůležitější je zpomalit životní tempo. Naučit se v jeho blízkosti mluvit opravdu velmi klidně a velmi pomalu. Je pravda, že já na syna mluvila rychle, skoro jak na dospělého, ale takto zvolna by se mělo mluvit před ním, i když mluvím s někým jiným. Je to reakce mozku na dynamický vývoj, snahu udržet tempo, ale ještě nevyzrálým řečovým centrem… nebo tak nějak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12213
19.11.13 08:30

Tiež z vlastnej skúsenosti - najdoležitejšie je to dýchanie, skľudnenie - je to hodne psychické. Veľa detí to má okolo 3-4 roku, keď je rozvoj reči najrýchlejší, u vačšiny to samé od seba zmizne. U malého na to neupozorňovať, rozprávať s ním pomaly.
Pokiaľ to pretrvá pomáha, ak slová ktoré začínajú na tie problematické hlásky vyslovujú tak, aby začiatok slova začínal so začiatkom výdychu, ako pri speve.
Kamarátky 8=ročnému synovi hodne pomohli bachove kvapky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
432
19.11.13 08:54

Ahoj, mám poměrně čerstvou zkušenost se starším synem. Na jaře začal z ničeho nic hrozně koktat, v podstatě nebyl schopný ze sebe dostat souvislé slovo, pokud na začátku slova byla samohláska ( např. odpočinout, obléct) dostával se úplně do jakési křeče. Taktéž měl malého sourozence, začal po delší době chodit o školky.
Ihned jsem to konzultovala s dětskou lékařkou, ta řekla nechat ho zatím být, hlavně ho na to neupozorňovat, nedoříkávat za něj věty.
Po čase ( cca měsíc to samo přešlo ), o prázdninách začal opět hrozně koktat, to už jsem ho objednala k logopedce a dostalo se nám následujících doporučení:

V žádném případě o koktání pře dítětem nemluvit - nesmí si začít uvědomovat problém, mít pravidelný režim bez větších výkyvů - syn musel chodit po obědě spát, jakmile byl přetažený - nemohl skrze koktání vůbec mluvit, nenutit dítě k mluvení, neříkat nadechni se, mluv pomalu, nekoktej - nikdy dítě nepřerušovat, neopravovat jej v projevu když se zablokuje - dát mu dostatek času, vyhýbat se extrémnímu rozrušení ( pozitivnímu i negativnímu ).
Dostali jsme dechová cvičení a hlavně podporu, že vše bude v pořádku a syn přestane koktat.

Cca. po 6 týdnech skutečně koktat přestal, jednalo se o tzv. fyziologickou koktavost, která mezi 3. a 4. rokem postihne dost dětí ( převážně chlapce ).
Neboj se, vše bude v pořádku. Vím jak jsme z toho byli všichni nešťastní, kluka mi bylo líto jak se snaží a nejde mu to, několikrát jsem se musela zavřít v koupelně a obrečela to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
19.11.13 09:04

Ahoj,
no já bych tedy prvně hledala příčinu. Koktání je až důsledek něčeho. Jestliže to přišlo z ničeho nic, nekoktal-koktá, tak muselo být něco, co to spustilo. Tohle je ovšem nejlepší řešit s psychologem. Pomůže Vám srovnat si tu situaci, přijdete na to, co je spouštěč, a pak se to může řešit. A čistě tak z dálky mi přijde, že zátěž na něj je - nový sourozenec, nová školka. To neznamená, že když to on nepojmenuje - „nechci do školky“, „zlobím se na miminko“… že to s ním nic nedělá, že ho to nestojí energii na adaptaci. Ten klidový režim myslím znamená ubrat - zkrátit školku, méně dnů v týdnu, snažit se o takovou „pohodu“, co to dítě má rádo (jedno je radši doma, jiné u babičky apod.). To je jak dietní omezení - vysadí se potravina a vidí se, zda dítěti vadí-nevadí. Tak uvidíte, jestli to má/nemá na to vliv. Jinak bych ale psychologa určitě stejně hledala - toto je lepší řešit v zárodku, nečekat do 7, až se to „ustálí“, pak se to odstraňuje hůř.
Edit: a nebo zjistíte, jak psáno výše, že je to fyziol. a odezní to. Měl by to podle mě ale posoudit odborník.

• Citovat
  • Upravit
432
19.11.13 09:15

Souhlasím s @Betty03, nenechávat to a co nejdříve vyhledat odborníka. Nám dětská doktorka pořád říkala vydržet, přeje to ( a ano, měla pravdu, přešlo to ), ale jakmile jsem se dostala k logopedce specializované na koktání, byla jsem tak nějak klidnější, že jsem nic nezanedbala. Logopedka sama říkala, na nic nečekat a přijít hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6333
19.11.13 10:19

Z vlastní zkušenosti - já jako dítě začala koktat po úleku a zřejmě mě to sebralo natolik, že určitou formu zadrhávání mám do dnes. Když jsem nastoupila do školy musela jsem začít docházet i k logopedovi, protože se mi nezřídka stávalo, že jsem nedokázala říct větu jen a-a-a-a…, ale bez zadrhnutí jsem řekla, že mi to nejde říct :roll:
Jakmile přišel stres (např. zkoušení ve škole před tabulí, nebyla jsem schopna mluvit, bohužel se to tenkrát tak neřešilo, takže jsem schytávala jednu kouli za druhou :roll: )

Dcera mi téměř ve 3letech začala taky koktat, prvně to bylo taky takové nenápadné, ale zhoršovalo se to. Koktá asi půl roku zlepšení nevidím, jen se změnila forma. Koktá prostě jiná písmenka (nebo jak to říct). Byli jsme u psycholožky, řekla, že to je spíše fyziologické, protože koktá i když si sama hraje, nikdo ji nesleduje, jen si povídá s hračkama. Prostě mozek produkuje myšlenky, o které se chce podělit rychleji než umí pusa říct (navíc některá slova nezná, tak to nedokáže naformulovat tak jak by si zřejmě představovala). Mělo by to přejít, pokud se to zhorší okamžitě kontaktovat logopeda…

U vás může klidně hrát roli i ta dvojjazyčnost v tom smyslu, že se snaží v jednom z jazyků něco říct, ale buď daná slova nezná nebo si začíná uvědomovat a soustředit se na to, které slovo je jakým jazykem (přestože mu to původně šlo samo a nemusel o tom přemýšlet). Tím se celý jeho projev zpomalí a on je z toho nervózní a zakoktává se. Tím se pro něj stává celé mluvení začarovaný kruh.
Zatím bych zkusila zpomalit (vím, že to je někdy těžké) a jak radí ostatní, nechat ho, neupozorňovat.
Když mám naspěch a dcera se mi snaží něco říct, tak se sama musím zhluboka nadechnout, abych počkala, nedělala grymasi (že spěchám, ať pohne) a nekomentovala to, že se mi snaží říct kravinu na kterou nemám čas :oops: :roll:

omlouvám se dlouhatánský elaborát :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
19.11.13 10:32

@Nansea_blue . Musis si zahrat na logopeda doma ty…tady jelečba a terapie poměrně hezky vysvětlena..
http://cs.wikipedia.org/wiki/Balbuties#… + na uloztu je kniha klinická´logopedie tam se koktavosti taky věnují…jinak nemyslim simzeje to bilingvismem spis zmeny v okolo s koktavosti je vzdy spojena psychika..zkuste navtsivit i psychologa..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.12.13 00:27

Dekuji vsem za odpovedi. Chtela jsem jeste jednou poprosit o pomoc. Minule kdyz zacal syn 3,5let koktat, tak za nami prijeli na 3 tydenni navstevu moji rodice. Behem jejich navstevy se koktani opravdu hodne zhorsilo. Na doporuceni jsme meli hodne klidny rezim a delali dechove cviceni a hodne chvalili a mluvili pomalu, ale nejak se to nelepsilo. Jak moji rodice odjeli, tak za 2 dny bylo vse v poradku a ja si vsimla, ze vubec nekokta. No a ted jak jsou vanoce, tak jsem zase prijela na navstevu k mym rodicum ja na mesic a hned behem 3 dnu zacal syn znovu koktat a uz jsme tu 14 dni a kokta opravdu hodne. Kdyz mluvi, tak se lidi az divi, ale ja to pred nim nechci komentovat ani se o tom bavit. Mam to ted nechat tak a ono se to zase upravi, jak odjedeme domu? Me je ho tak lito…
Nebo najit logopeda, co me vezme hned ted nez odjedeme nebo detskeho psychologa?
Dekuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9024
26.12.13 05:28

Odjet od rodičů. Okamžitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
28.12.13 10:11

@Nansea_blue odjela bych od rodičů a snažila se přijít na důvod, proč oni jsou spouštěč koktání. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí