Koktání - jak postupovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69235
2.11.17 14:55

Ahoj, mám dceru, za dva měsíce šest let. Je to tři týdny nazpět, co začala koktat. Z ničeho nic, zdvojuje koncové slabiky, první dva dny jen sem tam, teď za tři týdny už neřeknu souvislou větu. Je v intenzivní péči logopeda už od tří let, momentálně zvládla č, š, ž, zrovna to zapojujeme do mluvy. Už jí chybí csz a rř.. A teď to koktání, s logopedkou jsem mluvila, jdeme tam v pondělí. Spíš, stalo se to některému z vašich dětí a zase to přešlo? Nejde o tu koktavost kolem třetího roku. Spíš kolem toho šestého? Popravdě, jsem z toho úplně špatná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
2.11.17 15:19

@terinka4444 Ahoj, já mám dítko maličkaté, ale povím ti, jak to bylo u mě. Měla jsem to podobné, akorát já koktala už kolem těch 2-3 let, pak se to znovu objevilo kolem toho 6. roku, ale v menší formě. Zase mě to přešlo, bohužel, v pubertě se mi to odstartovalo nanovo - koktám dodnes a obávám se, že už mě to bude provázet více či méně celý život. Každopádně lidí jako jsem já je podle mě menšina, většina dětí je do budoucna naprosto bez následků.
Tohle je hrozně individuální, ale hlavně se nenervuj. Jak to bere malá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
2.11.17 15:20

Jo a ještě bych dodala, že mi tenkrát pomohla homeopatika…Název nevím, ale prý jsem byla do pár dnů bez koktání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21905
2.11.17 15:28

@terinka4444 stalo.Nevim uz presne, ale myslim, ze kolem toho pateho, sesteho roku. Trvalo to tak tri tydny, pak odeznelo.Za nejakou dobu zas a zas to preslo. Hlavne ji neopravuj a neupozornuj.Tez jsme chodili v te dobe na logo kvuli c, s,z..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.11.17 15:29
@Patie píše:
Jo a ještě bych dodala, že mi tenkrát pomohla homeopatika…Název nevím, ale prý jsem byla do pár dnů bez koktání.
škoda, že si nevzpomeneš na ta homeopatika. jak to bere malá ani nevím, těžko to vypozorovat, ona mluví hrozně, takže je zvyklá, kam jí paměť sahá, že se denně trénuje mluva, že jí neustále opravuju a opravuju. Takže teď jsem jen přidala mluvíme pomaloučku a tleskání. Zrovna tu má kamarádku, hrají s v pokojíku, tak je poslouchám a hrůza a děs. Ta kamarádka jí nerozumí ani slovo :zed: popravdě i já mám co dělat, abych pochopila, co jí říká :zed: a celkově se zhoršila i všechna písmena, co už uměla v pohodě a zněla precizně
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
2.11.17 15:36

@terinka4444 Na to opravování pozor, ono ty děti to často berou jinak než dospělí a nepřijde jim, že dělají něco špatného, ale jakmile je začneš opravovat, můžou ten pocit získat - začnou si svůj problém uvědomovat, stydět se za něj a to je cesta do pekel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.11.17 15:37

@Eemii jé, to je skvělá zpráva, no u nás zatím 3 týdny a je to prostě každý další den horší než ten předchozí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25186
2.11.17 16:11

@terinka4444 Nemůže to být stejný důvod, jako je ta koktavost ve 3 letech - jakože dozrává mozek?
Dcera to měla v těch 3 letech a dětská doktorka říkala, že hlavně neopravovat, nespěchat na dítě a mluvit na dítě pomalu. Ale to asi znáš, podle toho, co píšeš, bych řekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21905
2.11.17 20:08

@terinka4444 hele ja vim, je to hrozny pocit :hug:..hlavne tomu proste „nevenuj pozornost“,neopravuj. Pockej, co poradi logopedka.Sama jsem z toho byla uplne na masli ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.5.22 14:58

@Patie
Ahoj, prosím nevíš jak se ta homeopatika jmenovala? Byla jsi někde u homeopata který ti je poradil nebo ti je doporučili v lékárně?
Syn začal koktat před třemi týdny následkem stresu a jsem z toho moc špatná. Chtěla bych mu pomoct😭

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí